Järjestelyohjeet alueelliset Kompassi-tapahtumat

Takaisin Kompassi-tapahtumat pääsivulle

Päivitetty 16.6.2022

Alueelliset Kompassi-tapahtumat suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä alueen seurojen kesken. Seurojen nuorisovastaavat tekevät suunnitelman tapahtumasarjan toteuttamisesta alueen nimeämän Kompassi-tapahtumat yhteyshenkilön johdolla. Tapahtumien suunnittelussa noudatetaan näiltä sivuilta löytyviä ohjeistuksia. Poikkeuksista neuvotellaan yhdessä Suunnistusliiton kanssa. Suunnistusliitto tukee tapahtumia viestinnän, palkintojen ja muiden materiaalien kautta.

Suunnittelu

Alue ilmoittautuu mukaan Kompassi-tapahtumamalliin tammikuun aikana. Ilmoittautumislomake löytyy kompassi-tapahtumien etusivulta.

Tapahtumasarjan toteutuksen suunnittelu kannattaa aloittaa vuoden alussa.  Alueen nimeämän Kompassitapahtumavastaavan johdolla seurat sopivat vuosittain tapahtumien järjestämisvastuusta ja päivämääristä. Aikataulusuunnitelma tulee toimittaa Suunnistusliittoon maaliskuun puolivälissä.

Alueen Kompassi-tapahtumavastaava toimii myös yhteyshenkilönä Suunnistusliiton ja alueen seurojen välillä sekä sopii alueen cup-pisteiden laskun toteuttamisesta, missä ensisijaisesti käytetään O-skills -palvelua (kts. myöhemmin O-skills palvelu).

Vuosikello
– tammi: Alueiden Ilmoittautuminen
– helmikuu: Alueiden tapahtumasarjojen suunnittelu ja järjestelyvastuut
– maaliskuu: Aikataulut Suunnistusliittoon 13.3. mennessä (cup, viestit, leiri), sähköiset markkinointimateriaalit seurojen käyttöön
– huhtikuu: Materiaalien toimitus Finnspring-kilpailussa (lakut, tarrat, beachflag)
– toukokuu: Tapahtumat alkavat
– elokuu: Materiaalien toimitus nuorten Superviikonlopussa (lakut, mitalit)
– syyskuu: Tapahtumat päättyvät, Suunnistusliitto kerää palauteen
– loka-joulukuu: Järjestämisohjeiden mahdollinen päivitys

Kompassi-tapahtumien tavoite

Alueelliset Kompassi-tapahtumat ovat matalan kynnykset kilpailutapahtumia. Keskeisintä on, että lapset pääsevät suunnistamaan mielekkäitä ratoja omaan osaamisen nähden. Menestyminen tai sijoitukset eivät ole alkuvaiheen tärkein tavoite, vaan olennaista on lapsen kilpailemisessa ilo, omaehtoisuus ja aikuisen tuki. Innostetaan yhdessä yhä useampia lapsia ja nuoria osallistumaan aktiivisesti hienon ja monipuolisen lajin toimintaan!

  • Lisää lasten ehdoilla toteutettuja suunnistustapahtumia
  • Säännölliseen osallistumiseen houkutteleva tapahtumasarja
  • Mahdollisuuksien mukaan lähikilpailuita arki-iltaisin
  • Helppoja ja vauhdikkaita ratoja, sprinttiä ja metsää
  • Kaikille jotakin: kisailijat -seikkailijat – perheet

Lasten ja nuorten kilpailut

Kompassi-tapahtuman järjestäjän ja ratamestarin on tärkeä tuntea Suunnistusliiton yleiset ohjeet lasten ja nuorten kilpailutapahtuman järjestämiseen.
Lasten ja nuorten kilpailut | (suunnistusliitto.fi)

Tapahtumamuoto: Kompassi-tapahtuman voi järjestää lähikilpailun ohjeistuksilla ja säännöillä.

Huomaa erityisesti lasten lähdön kaavio.
Lasten suunnistuskilpailun lähtöpaikalla toistuvasti samanlaiset lähtöjärjestelyt ja toimitsijoiden ystävällinen opastus varmistaa lapselle turvallisuuden tunteen, vähentää jännitystä ja antaa mahdollisuuden keskittyä tulevaan suunnistustehtävään.

Ratamestarityön tukena on alueelliset lasten ratojen valvojat, jotka sparraavat ja vastaavat ratamestaria mietityttäviin kysymyksiin. Lasten ratojen ratamestarin, niin kansallisissa kuin lähikilpailuissakin, tulee lähettää hyvissä ajoin ennen kilpailutapahtumaa suunnitellut radat kommentoitavaksi alueelliselle valvojalle.
Lasten ja nuorten ratavalvojat | (suunnistusliitto.fi)

Tapahtumasarja

Kompassi-tapahtumien ensimmäisenä vuonna 2021 tapahtumia järjestettiin 10 alueella Suomessa. Tavoitteenamme on, että Kompassi-tapahtumat ovat valtakunnallisesti yhtenäinen ja näkyvä lasten suunnistustapahtumatuote, joka houkuttelee säännölliseen osallistumiseen.

Kompassi -tapahtumien vuosittainen sarja alkaa alueilla toukokuussa ja päättyy syyskuussa sisältäen suosituksen mukaan 5kpl cup-tapahtumia, 2kpl viestitapahtumia sekä leirin. Toiveena olisi, että alueiden tapahtumasarjat päättyisivät  syyskuun puolivälissä viestitapahtumaan.

Ympäristö

Kompassi -tapahtumien ympäristö valitaan lasten ja perheiden ehdoilla. Paikan päälle on helppo tulla ja siellä on mukava viettää aikaa. Mikä sopisikaan mukavammin kesäisen arki-illan viettoon kuin uimaranta, leikkipuisto, urheilupuisto tai lähimetsä?

Radat kulkevat mukavissa ja turvallisissa ympäristöissä, joissa on paljon kartanlukua helpottavia selkeitä maastokohteita ja hyvä näkyväisyys. Kartan laatu on hyvä ja mittakaava 1:3000-1:7500.

Kompassi-cup sarjat

Kompassi-tapahtumien kilpasarjoissa 13-14 -vuotiaat kuuluvat Kultakompassi-sarjaan, 11-12 -vuotiaat Hopeakompassi-sarjaan ja 10-vuotiaat ja sitä nuoremmat Pronssikompassi-sarjaan.

Kompassi-cupiin kuuluu pistelasku, mihin huomioidaan kauden viidestä osakilpailusta kunkin suunnistajan neljän parhaan osakilpailun tulos. Pistelaskujärjestelmä on esitetty tarkemmin myöhemmin tällä sivulla.

Koska alueiden osallistujajoukot ovat erilaiset, on sarjavalikoimassa ja  pisteytyksessä päädytty tarjoamaan kolmea vaihtoehtoista tapaa toteuttaa alueen tapahtumasarja. Alueen seurat päättävät Kompassi-cup sarjat ja pistelaskuperiaatteen vaihtoehdoista A/B/C. Valittu malli on käytössä kyseisenä vuonna kaikissa kyseisen alueen cup-osakilpailuissa. Tarkoituksena on tuottaa alueelle vakiintunut ja helposti tunnistettava lasten tapahtumatuote.

Päivitys: Kaikki alueet ovat valinneet vuonna 2022 käyttöön B-mallin.

A-malli
Kilpasarjoja on 12 ja cup-pisteet lasketaan kaikissa sarjoissa erikseen.
Kultakompassi-cup:                  H14, D14
Hopeakompassi-cup:               H12, D12, H12TR, D12TR
Pronssikompassi-cup:              H10, D10, H10RR, D10RR, H8RR, D8RR

Sopii hyvin ”suurien” alueiden käyttöön, kun osanottajia on runsaasti. On selkeä ja varmasti tasapuolinen vaihtoehto, mutta ei mahdollista B-mallin mukaista suunnistajan kilpailusarjan vaihtelua kauden aikana viitoitetun ja suoran radan välillä.

B-malli

Kilpailusarjoja on 12, mutta cup-pisteet lasketaan 8 sarjassa, koska suorien ja viitoitettujen ratojen pisteet yhdistetään. Hopeakompassi-ikäisissä 12 ja 12TR sarjojen pisteet yhdistetään siten, että jokaisessa cup-osakilpailussa suoran radan maksimipisteet ovat 10 ja TR-radan maksimipisteet 5. Pronssikompassi-ikäisissä 10 ja 10RR sarjojen pisteet yhdistetään siten, että jokaisessa cup-osakilpailussa suoran radan maksimipisteet ovat 10 ja RR-radan maksimipisteet 8. (kts. tarkemmin kohdasta Cup-pisteet)

Kultakompassi-cup:                  H14, D14
Hopeakompassi-cup:               H12&H12TR, D12&D12TR
Pronssikompassi-cup 10v:      H10&H10RR, D10&D10RR
Pronssikompassi-cup 8v:         H8RR, D8RR*

*) Alue päättää sisäisesti järjestetäänkö 8-sarjaa. Tämä päätös koskee kaikkia alueen tapahtumia kyseisenä vuonna.

Tämä malli mahdollistaa, että suunnistaja kerää saman cup-sarjan pisteitä, vaikka vaihtaisi kilpailusarjaa kauden aikana viitoitetulta radalta suoralle radalle tai vaihtelisi kilpailusarjaa osakilpailukohtaisesti (esim. kilpailun luonteen tai maaston vaativuuden mukaan).

C-malli

Tässä mallissa tytöt ja pojat kilpailevat samoissa sarjoissa. Kilpailusarjoja on 6, mutta pisteet cup-pisteet lasketaan 4 sarjassa, koska suorien ja viitoitettujen ratojen pisteet yhdistetään.  Hopeakompassi-ikäisissä 12 ja 12TR sarjojen pisteet yhdistetään siten, että jokaisessa cup-osakilpailussa suoran radan maksimipisteet ovat 10 ja TR-radan maksimipisteet 5. Pronssikompassi-ikäisissä 10 ja 10RR sarjojen pisteet yhdistetään siten, että jokaisessa cup-osakilpailussa suoran radan maksimipisteet ovat 10 ja RR-radan maksimipisteet 8. (kts. tarkemmin kohdasta Cup-pisteet)

Kultakompassi-cup:                  H/D14
Hopeakompassi-cup:               H/D12&12TR
Pronssikompassi-cup 10v:      H/D10&10RR
Pronssikompassi-cup 8v:         H/D8RR

Sopii hyvin ”pienien” alueiden käyttöön, kun osanottajia on vähäisesti. Tämä malli mahdollistaa, että suunnistaja kerää saman cup-sarjan pisteitä, vaikka vaihtaisi kilpailusarjaa kauden aikana viitoitetulta radalta suoralle radalle tai vaihtelisi kilpailusarjaa osakilpailukohtaisesti (esim. kilpailun luonteen tai maaston vaativuuden mukaan).

8RR-sarja
8-vuotiaiden oma sarja on vapaaehtoinen. Tämä koskee A-, B- ja C-mallia.

Muut sarjat

Kompassi-cup tapahtumassa voi olla myös muita sarjoja esim. yli 15v. sarja. Nämä sarjat eivät kuitenkaan ole Kompassi-sarjoja.

Saattaja/kaverisarja: Kaikille radoille voi osallistua saattajan tai kaverin kanssa ilman ajanottoa. Tämä voi kuulua ForFun -aktiviteettien alle. Lähdöt voidaan toteuttaa esim. vapailla lähtöajoilla ja myös samanaikaisesti kompassi-sarjojen kanssa, vaikka käytössä olisivat samat radat.

Kompassi-cupin tai -viestin yhteydessä voidaan järjestää myös lähikilpailu, aluemestaruuskilpailu tai kansallinen kilpailu, kunhan ohjeistuksen mukaiset tunnusmerkit lapsille sopivasta ympäristöstä täyttyvät ja pysyvät lähtökohtana tapahtuman suunnittelussa. 

Cup-pisteet

Alueella keväästä syksyyn käytäviä cup-osakilpailuja on 5 kpl, joista loppupisteet lasketaan 4 parhaan kilpailun osalta. Mikäli alue päättää järjestää vähemmän osakilpailuita, lasketaan yhteispisteisiin vastaavasti aina yhden osakilpailun verran vähemmän, kuin tapahtumien kokonaismäärä.

Kompassi-cup pisteytys 2022

O-skills pistelaskupalvelu

Suunnistusliitto tarjoaa pistelaskuun maksuttoman O-skills palvelun, joka laskee pisteet automaattisesti IRMA:sta löytyvien tulosten perusteella. Järjestävän seuran onkin tärkeä toimittaa pisteet tapahtuman jälkeen viipymättä IRMA-järjestelmään.

Kompassi-tapahtumat O-Skills ohjeet 2022

O-skills / Kompassi-cup

ForFun-aktiviteetit

Kilpailijan polulle innostamisen lisäksi ForFun -aktiviteettien kautta huomioidaan myös perheen pienimmät, lajikokeilijat sekä ei-kilpailullisesti orientoituneet lapset. ForFun -aktiviteeteissä pidetään hauskaa kaverin, kaveriporukan tai saattajan kanssa suunnistaen ja seikkaillen. Nämä ovat myös mukavaa ajanvietettä Kompassi-sarjoihin osallistuneille. Toteutusmuodot ovat Rastiralli ja Point2run. Myös saattaja- ja kaverisarjat voidaan liittää ForFun -aktiviteetteihin. Seuroilla on mahdollisuus myös toteuttaa oma idea ForFun -sarjaksi. ForFun-sarjojen järjestäminen on vapaaehtoista seuroille, mutta vähintään saattaja-/kaverisarjat tulee tapahtumassa tarjota.


Ohjeet ja materiaalit ForFun -aktiviteetteihin

Radat

Kompassi-tapahtumien radat suunnitellaan hyvin helpoiksi ja turvallisiksi, jotta myös aloittelijat saisivat mukavia onnistumisen kokemuksia. Ympäristössä  tulee olla hyvä näkyväisyys sekä kartanlukua helpottavia selkeitä maastokohteita. Kartan pitää olla ajantasainen ja hyvä laatuinen. Tapahtumat voidaan järjestää sprinttikartalla (1:3000-1:4000 mittakaavalla) tai metsäsuunnistuskartalla (suositus 1:7500 mittakaavalla).

Tutustu tavoitteen mukaisiin Kompassiratoihin vuoden 2021 tapahtumissa

Suunnistuswebinaari 2021, Kompassi-tapahtumaesimerkkejä:
Teija Sahlström, Uusimaa
Kirsi Kiiskinen, Päijät-Häme
Jake Puttonen, Keski-Suomi (viestimallista löytyy kuvaus näiltä sivuilta)
Anu Reiman, Varsinais-Suomi (leiri ja viestimalli)
Hanna Kangas ja Anni Hokkanen, Pohjois-Pohjanmaa (ForFun-sarjat)

Kompassi-viesti

Kompassi-viestejä järjestetään kauden aikana kaksi ja ne ovat luonteeltaan erilaiset. Toinen viesti järjestetään kevätkaudella ja toinen syyskaudella.

Kevätkauden viesti kokoaa eri ikäryhmien suunnistajat samoihin joukkueisiin. Alue päättää viestin toteutusmallin (ohjeet ja kokoonpanot), joka toistuu kyseisellä alueella samanlaisena vuosittain. Mikäli malli poikkeaa alla esitellyistä esimerkeistä, tulee se hyväksyttää Suunnistusliitossa.
Esimerkki a)
6-osuuksinen viesti

Viestissä on kuusi osuutta, joista kolme tytöille ja kolme pojille. Tyttöjen ja poikien juoksujärjestys vaihtelee vuosittain. Vuonna 2022 viestin aloittavat tytöt, 2.os. pojat jne.
1.os. D14, 2.os. H/D12TR, 3.os. D10RR, 4.os. H/D10RR, 5.os D12TR, 6.os H/D14
Esimerkki b)
6-osuuksinen viesti, mutta kaikille osuuksille lähdetään yhteislähdöllä, kun ensimmäinen suunnistaja tulee vaihtoon.
Ohjeet (K-S Kompassiviesti 2021)
Esimerkki c)
3-osuuksinen viesti

Viestissä on kolme osuutta.
1.os. H/D14, 2.os. H/D12TR, 3.os. H/D10RR


Syyskauden viestit käydään ikäluokittain (kultakompassi, hopeakompassi, pronssikompassi) ja ne voivat toimivat samalla ikäsarjojen aluemestaruuskilpailuina. Ikäsarjaviestit voidaan järjestää metsä- tai sprinttiviestinä. Esimerkiksi joka toinen vuosi 3-osuuksinen metsäviesti ja joka toinen vuosi parisprinttiviesti.

Alue voi päättää viestijoukkueiden ohjeet ja kokoonpanot. On mahdollista, että alueellisessa mallissa samassa joukkueessa on sekä tyttöjä että poikia. Jos tytöille ja pojille on omat sarjat, tällöin poikien osuuksilla voi juosta myös tytöt.

Viestitapahtumassa on hyvä olla myös avoin sarja niille, jotka eivät mahdu viestijoukkueiden kokoonpanoihin. Seura voi järjestää esimerkiksi yhteislähtökilpailun tai juoksijapankin niille suunnistajille, jotka eivät mahdu seurojen joukkueisiin.

Palkinnot ja jakotuotteet

Suunnistusliitto lahjoittaa alueellisiin cupeihin tarroja, Kompassi-mitaleita. Porvoon Lakritsi (FinnSweet) lahjoittaa kaikille suunnistajille osallistumispalkintoina metrilakut yhteen kevään ja yhteen syksyn tapahtumaan. Alue sopii sisäisesti missä tapahtumassa metrilakut jaetaan osallistujille. Suosituksena on, että vuorovuosin lakut jaetaan eri seurojen tapahtumissa.

Suositus Kompassi-mitalien jakoperiaatteesta: Kompassi_mitalit_2022

Lisäksi jokaiselle alueelle lähtee Nuori Suunta -viiri (beachflag) somistamaan tapahtuma-aluetta. Viiri sijoitetaan näkyvästi esim. maaliviivalle tai yleisörastille.

Kevään materiaalit toimitetaan FinnSpring-kilpailun yhteydessä ja syksyn materiaalit toimitetaan elokuussa nuorten Superviikonlopussa.

Kampanja suunnistusseuroille
Suunnistusliiton ja Porvoon Lakritsin (FinnSweet) yhteistyösopimuksen kampanjahinnat jatkuvat myös kaudella 2022. Suunnistusseurat voivat tilata edullisin hinnoin palkinnoiksi tai myyntiin tuoretta suomalaista metrilakua. Jokaisesta myydystä lakupussista jää mukava summa voittoa seuralle.

Tilaa tuoretta suomalaista Porvoon Lakritsia! | (suunnistusliitto.fi)

       

Leiri

Kompassi-leiri on alueleiri alueen rajaamalle ikäryhmälle esim. Kulta- ja Hopeakompassi -ikäisille. Leirin tarkoituksena on tutustua muiden seurojen suunnistajiin, eli saada uusia suunnistuskavereita. Ohjelmassa onkin suunnistuksen lisäksi keskeisessä osassa yhteisöllisyyttä kehittävät ohjelmanumerot. Leirin voi järjestää päivän aikana tai yöpymisellä. 

Kompassi-leiri ohjeet ja materiaaleja

Kilpailuhakemus

Järjestäjien tulee tulee tehdä kilpailuhakemus Irma-järjestelmässä.
Ohjeet Kompassi-tapahtuman ilmoittamisesta IRMA-järjestelmässä

Kompassi-tapahtumien IRMA-maksu on laskettu 50 euroon.

Kompassi-sarjoihin (Kulta-, Hopea- ja Pronssikompassi)  osallistuminen edellyttää, että suunnistajalla on kilpailulisenssi. Kompassi-sarjoihin ilmoittaudutaan IRMA-palvelun kautta. ForFun -sarjoihin osallistuminen ei edellytä lisenssiä ja suosituksena on, että ilmoittautuminen on mahdollista myös paikan päällä.

On huomioitavaa, että O-skillsiä pistelaskuun käyttävien alueiden tulee viedä tulokset IRMA:n mahdollisimman pian kunkin tapahtuman jälkeen, jotta O-skills pistelaskutaulukot voidaan päivittää.

Kilpailukutsu ja kilpailuohjeet

Kompassi-cup -tapahtuman järjestäjät voivat hyödyntää alla olevia pohjia kilpailukutsun ja -ohjeiden laatimiseen muokkaamalla niitä omaan käyttöön sopiviksi.

POHJA Kilpailukutsu Kompassi_cup
POHJA Kilpailuohjeet Kompassi_cup

Maksut

Kompassi -tapahtumien osanottomaksujen ei tulisi koitua kynnykseksi ilmoittautua mukaan tapahtumaan. Suositus kilpasarjojen osanottomaksuksi on ennakkoilmoittautuessa 10€/hlö ja jälki-ilmoittautuessa 15€/hlö. ForFun -sarjoissa Rastirallin suositellaan olevan maksuton ja Point2Run -radan sekä saattaja-/kaverisarjan suositushinta on 5€/hlö tai 10€/ryhmä.

Markkinointi

Löydät viestintäohjeita sekä Kompassi-tapahtumiin liittyvät logot alla alla olevan linkin takaa.
Viestintäohjeet ja -materiaalit, logot

Instagram @kompassitapahtumat
Kiitos seuroille, kun viestitte Kompassi-tapahtumista ja tägäätte @kompassitapahtumat ja käytätte  tunnistetta #kompassitapahtumat . Pyrimme edelleen jakamaan kaikki Kompassi-tapahtumia koskevat seurojen postaukset Instagram storyjen kautta

 

Kompassi-tapahtumien pääsivulle