Alueelliset Kompassi-tapahtumat

Päivitetty 30.11.2021

Alueelliset Kompassi-tapahtumat suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä alueen seurojen kesken alueen vuosittain nimeämän Kompassi-tapahtumien yhteyshenkilön johdolla. Tapahtumien suunnittelussa noudatetaan näiltä sivuilta löytyviä ohjeistuksia. Poikkeuksista neuvotellaan yhdessä Suunnistusliiton kanssa.

Alueelliset Kompassi-tapahtumat
  • Lisää lasten ehdoilla toteutettuja suunnistustapahtumia
  • Säännölliseen osallistumiseen houkutteleva tapahtumasarja
  • Mahdollisuuksien mukaan lähikilpailuita arki-iltaisin
  • Helppoja ja vauhdikkaita ratoja, sprinttiä ja metsää
  • Kaikille jotakin: kisailijat -seikkailijat – perheet
Tapahtumasarja

Kompassi-tapahtumien ensimmäisenä vuonna 2021 tapahtumia järjestettiin 10 alueella Suomessa. Tavoitteenamme on, että Kompassi-tapahtumat ovat valtakunnallisesti yhtenäinen ja näkyvä lasten suunnistustapahtumatuote, joka houkuttelee säännölliseen osallistumiseen.

Kompassi -tapahtumien vuosittainen sarja alkaa alueilla toukokuussa ja päättyy syyskuussa sisältäen suosituksen mukaan 5kpl cup-tapahtumia, 2kpl viestitapahtumia sekä leirin. Toiveena olisi, että alueiden tapahtumasarjat päättyisivät  syyskuun puolivälissä viestitapahtumaan.

Ympäristö

Kompassi -tapahtumien ympäristö valitaan lasten ja perheiden ehdoilla. Paikan päälle on helppo tulla ja siellä on mukava viettää aikaa. Mikä sopisikaan mukavammin kesäisen arki-illan viettoon kuin uimaranta, leikkipuisto, urheilupuisto tai lähimetsä?

Radat kulkevat mukavissa ja turvallisissa ympäristöissä, joissa on paljon kartanlukua helpottavia selkeitä maastokohteita ja hyvä näkyväisyys. Kartan laatu on hyvä ja mittakaava 1:3000-1:7500.

Tavoite

Alueelliset Kompassi-tapahtumat ovat matalan kynnykset kilpailutapahtumia. Keskeisintä on, että lapset pääsevät suunnistamaan mielekkäitä ratoja omaan osaamisen nähden. Menestyminen tai sijoitukset eivät ole alkuvaiheen tärkein tavoite, vaan olennaista on lapsen kilpailemisessa ilo, omaehtoisuus ja aikuisen tuki. Innostetaan yhdessä yhä useampia lapsia ja nuoria osallistumaan aktiivisesti hienon ja monipuolisen lajin toimintaan!

Suunnittelu

Tapahtumasarjan toteutuksen suunnittelu kannattaa aloittaa alueella vuoden alussa. Alueen nuoriso- tai Kompassitapahtumavastaavan johdolla seurat sopivat vuosittain tapahtumien järjestämisvastuusta ja päivämääristä. Alueen nuorisovastaava myös toimii yhteyshenkilönä Suunnistusliiton ja alueen välillä sekä sopii alueen cup-pisteiden laskun, missä ensisijaisesti käytetään O-skills -palvelua.

Vuosikello:
– tammi-helmikuu: Alueiden tapahtumasarjojen suunnittelu ja järjestelyvastuut
– maaliskuu: Ilmoittautuminen ja aikataulut Suunnistusliittoon, sähköiset markkinointimateriaalit seurojen käyttöön
– huhtikuu: Materiaalien toimitus Finnspring-kilpailussa (lakut, tarrat)
– toukokuu: Tapahtumat alkavat
– elokuu: Materiaalien toimitus Nuorten Jukolassa (lakut, mitalit)
– syyskuu: Tapahtumat päättyvät, palaute
– loka-marraskuu: Järjestämisohjeiden mahdollinen päivitys

Kompassi-sarjat

Kultakompassi: H14, D14
Hopeakompassi: H12, D12, H12TR, D12TR
Pronssikompassi: H10, D10, H10RR, D10RR, H8RR, D8RR

Kaverisarja: Kaikille radoille voi osallistua saattajan/ kaverin kanssa ilman ajanottoa.

Alueellisissa tapahtumassa voi olla myös muita sarjoja esim. yli 15v. sarja. Nämä sarjat eivät kuitenkaan ole Kompassi-sarjoja.

Kompassi-cupin tai -viestin yhteydessä voidaan järjestää myös lähikilpailu, aluemestaruuskilpailu tai kansallinen kilpailu, kunhan ohjeistuksen mukaiset tunnusmerkit lapsille sopivasta ympäristöstä täyttyvät ja pysyvät lähtökohtana tapahtuman suunnittelussa. 

Cup-pisteet

Alueella keväästä syksyyn käytäviä cup-osakilpailuja on 5 kpl, joista loppupisteet lasketaan 4 parhaan kilpailun osalta. Mikäli alue päättää järjestää vähemmän osakilpailuita, lasketaan yhteispisteisiin vastaavasti aina yhden osakilpailun verran vähemmän, kuin tapahtumien kokonaismäärä.

Pisteytysohjeet 2022 julkaistaan myöhemmin
Kompassitapahtumat O-Skills ohjeet_2022

ForFun-aktiviteetit

Kilpailijan polulle innostamisen lisäksi ForFun -aktiviteettien kautta huomioidaan myös perheen pienimmät sekä lajikokeilijat. ForFun -aktiviteeteissä pidetään hauskaa yksin tai porukassa suunnistaen ja seikkaillen. Nämä ovat myös mukavaa ajanvietettä Kompassi-sarjoihin osallistuneille. Toteutusmuodot ovat Rastiralli ja Point2run. Seuroilla on mahdollisuus myös toteuttaa oma idea ForFun -sarjaksi. ForFun-sarjojen järjestäminen on vapaaehtoista seuroille.

Ohjeet ja materiaalit ForFun -aktiviteetteihin

Viestit

Kompassi-viesti järjestetään kauden aikana kaksi ja ne ovat luonteeltaan erilaiset. Toinen viesti järjestetään kevätkaudella ja toinen syyskaudella.

Kevätkauden viesti kokoaa eri ikäryhmien suunnistajat samoihin joukkueisiin. Alue päättää viestin toteutusmallin (ohjeet ja kokoonpanot), joka toistuu kyseisellä alueella samanlaisena vuosittain. Mikäli malli poikkeaa alla esitellyistä esimerkeistä, tulee se hyväksyttää Suunnistusliitossa.
Esimerkki a)
6-osuuksinen viesti

Viestissä on kuusi osuutta, joista kolme tytöille ja kolme pojille. Tyttöjen ja poikien juoksujärjestys vaihtelee vuosittain. Vuonna 2022 viestin aloittavat tytöt, 2.os. pojat jne.
1.os. D14, 2.os. H/D12TR, 3.os. D10RR, 4.os. H/D10RR, 5.os D12TR, 6.os H/D14
Esimerkki b)
6-osuuksinen viesti, mutta kaikille osuuksille lähdetään yhteislähdöllä, kun ensimmäinen suunnistaja tulee vaihtoon.
Ohjeet (K-S Kompassiviesti 2021)
Esimerkki c)
3-osuuksinen viesti

Viestissä on kolme osuutta.
1.os. H/D14, 2.os. H/D12TR, 3.os. H/D10RR

Syyskauden viestit käydään ikäluokittain (kultakompassi, hopeakompassi, pronssikompassi) ja ne voivat toimivat samalla ikäsarjojen aluemestaruuskilpailuina. Ikäsarjaviestit voidaan järjestää metsä- tai sprinttiviestinä. Esimerkiksi joka toinen vuosi 3-osuuksinen metsäviesti ja joka toinen vuosi parisprinttiviesti.

Alue voi päättää viestijoukkueiden ohjeet ja kokoonpanot. On mahdollista, että alueellisessa mallissa samassa joukkueessa on sekä tyttöjä että poikia. Jos tytöille ja pojille on omat sarjat, tällöin poikien osuuksilla voi juosta myös tytöt.

Viestitapahtumassa on hyvä olla myös avoin sarja niille, jotka eivät mahdu viestijoukkueiden kokoonpanoihin. Seura voi järjestää esimerkiksi yhteislähtökilpailun tai juoksijapankin niille suunnistajille, jotka eivät mahdu seurojen joukkueisiin.

Palkinnot

Suunnistusliitto lahjoittaa alueellisiin cupeihin tarroja sekä Kompassi-mitaleita. Kompassi-mitalit toimitetaan alueen Kompassi-tapahtumien yhteyshenkilön kautta.

Finlandia Candy lahjoittaa kaikille suunnistajille osallistumispalkintoina metrilakut yhteen kevään ja yhteen syksyn tapahtumaan. Alue sopii sisäisesti missä tapahtumassa lakut jaetaan. Suosituksena on, että vuorovuosin lakut jaetaan eri seurojen tapahtumissa.

Radat

Kompassi-tapahtumien radat suunnitellaan hyvin helpoiksi ja turvallisiksi. Ympäristössä  tulee olla hyvä näkyväisyys sekä kartanlukua helpottavia selkeitä maastokohteita. Kartan pitää olla ajantasainen ja hyvä laatuinen. Tapahtumat voidaan järjestää sprinttikartalla (1:3000-1:4000 mittakaavalla) tai metsäsuunnistuskartalla (suositus 1:7500 mittakaavalla).

Tutustu tavoitteen mukaisiin Kompassiratoihin vuoden 2021 tapahtumissa

Suunnistuswebinaari 2021, Kompassi-tapahtumaesimerkkejä:
Teija Sahlström, Uusimaa
Kirsi Kiiskinen, Päijät-Häme
Jake Puttonen, Keski-Suomi (viestimallista löytyy kuvaus näiltä sivuilta)
Anu Reiman, Varsinais-Suomi (leiri ja viestimalli)
Hanna Kangas ja Anni Hokkanen, Pohjois-Pohjanmaa (ForFun-sarjat)

Leiri

Kompassi-leiri on alueleiri alueen rajaamalle ikäryhmälle esim. kulta- ja hopeakompassi -ikäisille. Leirin tarkoituksena on tutustua muiden seurojen suunnistajiin, eli saada uusia suunnistuskavereita. Ohjelmassa onkin suunnistuksen lisäksi keskeisessä osassa yhteisöllisyyttä kehittävät ohjelmanumerot. Leirin voi järjestää päivän aikana tai yöpymisellä. 

Kompassi-leiri ohjeet ja materiaaleja

Kilpailuhakemus

Järjestäjien tulee tulee tehdä kilpailuhakemus Irma-järjestelmässä.
Ohjeet Kompassi-tapahtuman ilmoittamisesta IRMA-järjestelmässä

Kompassi-sarjoihin (kulta-, hopea- ja pronssikompassi)  osallistuminen edellyttää, että suunnistajalla on kilpailulisenssi. Kompassi-sarjoihin ilmoittaudutaan IRMA-palvelun kautta. ForFun -sarjoihin osallistuminen ei edellytä lisenssiä ja suosituksena on, että ilmoittautuminen on mahdollista myös paikan päällä.

Maksut

Kompassi -tapahtumien osanottomaksujen ei tulisi koitua kynnykseksi ilmoittautua mukaan tapahtumaan. Suositus kilpasarjojen osanottomaksuksi on ennakkoilmoittautuessa 10€/hlö ja jälki-ilmoittautuessa 15€/hlö. ForFun -sarjoissa Rastirallin suositellaan olevan maksuton ja Point2Run -radan suositushinta on 5€/hlö tai 10€/ryhmä.

Kompassi-tapahtumien pääsivulle

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail