Lasten ja nuorten radat -koulutus

Lapsille ja nuorille järjestettyjen harjoitusten ja kilpailujen laatu on harrastuksen jatkumisen kannalta hyvin tärkeää. Hyvin järjestetyt ja turvallisiksi koetut harjoitukset ja kilpailut synnyttävät positiivisia kokemuksia, innostavat oppimaan lisää ja jatkamaan harrastuksessa. Sopiva maasto, ajantasainen kartta ja laadukkaasti järjestetyt radat ovat olennainen osa hyvin järjestettyä harjoitusta ja kilpailua.

Lasten ja nuorten ratojen laatiminen koulutus (3h)

Suunnistusliitto järjestää lasten ja nuorten ratojen laatijoille koulutuksia, jotta lapsille ja nuorille tarkoitetut harjoitukset ja kilpailut  olisivat mahdollisimman tasalaatuisia.

Koulutukset on suunnattu seuraharjoitusten ja -kilpailujen, alueellisten Kompassi-tapahtumien, muiden aluekilpailujen ja kansallisten kilpailujen lasten ja nuorten ratojen laatijoille sekä henkilöille, jotka vastaavat kilpailuissa lapsille ja nuorille
suunnatuista palveluista. Toivomme, että myös kilpailun johto ja valvoja
osallistuvat koulutukseen.

Koulutuksen sisältö

• lasten ja nuorten maailma, ratamestaritaitojen kehittäminen
• suunnistusratoja lapsille ja nuorille
• lasten radat – tekniset asiat
• kilpailun järjestelyt

Koulutuksen kesto on 3 tuntia. Osa koulutusmateriaalista jää itseopiskeltavaksi. Koulutustilaisuudet ovat osallistujille maksuttomia.

Koulutustarjonta

Koulutuksia järjestetään talvella ja keväällä etänä maksuttomasti.

Seuraavat koulutukset löytyvät koulutuskalenterista

Alueet voivat tilata myös lähikoulutuksia. Alueiden kanssa yhteistyössä toteutuvat koulutukset ovat osallistujille maksuttomia.

Yksittäiseen seuraan tilatun koulutuksen hinta on 150 euroa. Kokonaishinta voidaan jakaa koulutukseen osallistuvien seurojen kesken, kuitenkin niin, että seuroittain laskutetaan vähintään 50 euroa/tilaisuus. Koulutuksen tilaaja vastaa tilajärjestelyistä ja -kustannuksista ja Suunnistusliitto kouluttajan rekrytoinnista ja kouluttajan kuluista sekä materiaaleista. Koulutukset toteutuvat vähintään 7 osallistujalla.

Yhteydenotot:
Katri Lindeqvist
katri.lindeqvist (at) suunnistusliitto.fi

Koulutusmateriaali

Koulutuksessa käytetään sähköistä materiaalia, jonka löydät alta.

Osa 1 Lasten ja nuorten ratojen laatiminen:
Lasten maailma ja ratamestaritaitojen kehittäminen

Osa 2 Lasten ja nuorten ratojen laatiminen:
Vaatimukset ja ohjeet ikäsarjoittain

Osa 3 Lasten ja nuorten ratojen laatiminen:
Teknisiä ohjeita

Osa 4 Lasten ja nuorten ratojen laatiminen:
Kilpailun järjestelyt

Koulutuksen ennakkotehtävä

  1. Tutustu koulutusmateriaalin diasarjaan 1 ”Lasten maailma ja ratamestaritaitojen kehittäminen”. Pohdi etukäteen, mitä asioita tulee huomioida lasten kilpailutapahtumaa suunnitellessa ja toteuttaessa.
  2. Laadi harjoitus- tai kilpailurata valitsemallesi lasten sarjalle, ikäryhmälle tai taitotasolle. Voit käyttää karttapohjana oman seuran karttaa tai Suunnistusliiton jakamaa karttapohjaa, joka on ladattavissa alta. Ratasuunnitelmaa tarkastellaan ja kehitetään koulutuksen aikana. Ratasuunnitteluun voit käyttää esim. OCAD-ohjelmaa tai maksutonta Purple Pen-ohjelmaa: Purple Pen (purple-pen.org)

KarttaKajaani_lastenradatpohja (ocd)
KarttaKajaani_lastenradatpohja (pdf)

Kartat Kajaanin Vimpelinvaara / Kajaanin Suunnistajat. OCAD-tiedoston mittakaava-asetus on 1:15 000. Pdf-kuva on tallennettu 1:10 000.

Tähtimerkki IRMA-palvelussa

IRMA-palvelussa lisätään tähtimerkintä niille kilpailuille,
joissa lasten ratojen ratamestari on käynyt uuden lasten ja nuorten ratojen laatiminen -koulutuksen. Koulutus ja Tähtimerkin käyttöoikeus on voimassa viisi vuotta.

Alueelliset lasten ja nuorten ratavalvojat

Alueellisilta lasten ja nuorten ratavalvojilta saa opastusta ratojen laadintaan ja heille tulee lähettää kilpailuiden radat hyvissä ajoin etukäteen kommentoitavaksi:

Lasten ja nuorten kilpailuiden järjestäminen

Koulutusta videolla

Koulutusta videoilla pohjautuen vanhoihin (2017) koulutusdioihin

  • osa 1/3 (32 min): Lasten suunnistuksen ja kilpailemisen maailma, ratojen laadinnan perusajatukset, lasten ja nuorten suunnistusradat 16-sarjaan saakka
  • Osa 2/3 (8 min): Sprintti- ja hiihtosuunnistusradat
  • Osa 3/3 (9 min): Kilpailujärjestelyt