Koronaviruksen vaikutukset Suomen Suunnistusliiton alaiseen toimintaan

Seuraamme viranomaisten suosituksia sekä rajoituksia, ja päivitämme tähän uutiseen ajankohtaiset tiedot.

Näissä ohjeissa myöhemmin tehty kumoaa aiemmin tehdyn, mikäli ohjeissa on päällekkäisyyksiä. Nämä ohjeet ovat lisäksi ensisijaiset suhteessa muihin liiton sivuihin, joilla kerrotaan koronaohjeita.

11.5.2021 klo 11.40

Edelleen on tärkeää seurata alueellisia ja paikallisia rajoituksia sekä suosituksia ja toimia niiden mukaisesti.

AVI:n linjaus siitä, että lajiliiton alaiset kilpailut, joissa osanottajalta edellytetään kilpailijalisenssi, eivät ole yleisötapahtumia, on voimassa. Kilpailuja, joissa osanottajilta vaaditaan lisenssi, voi siis järjestää terveysturvallisuus huomioiden.

Kuntosuunnistukset ovat sallittuja alueelliset yleisötapahtumien kokoontumisrajoitukset huomioiden.

30.4.2021 klo 15.00

Päivitys Suunnistusliiton ohjeisiin:

Seurojen tulee huomioida alueelliset ja paikalliset rajoitukset sekä suositukset järjestäessään kilpailu- ja harjoitustoimintaansa (ml. leirit) toukokuun aikana tai siihen saakka, kun rajoituksia on voimassa.

Koronatilanne vaihtelee eri puolilla Suomea ja ohjeita, suosituksia ja määräyksiä puretaan alueittain vaikuttaen siten harrastustoiminnan toteutusmahdollisuuksiin.

Suunnistusseurojen on tärkeätä muistaa toiminnassaan terveysturvalliset ja vastuulliset järjestelyt, joissa huomioidaan turvavälit ja minimoidaan kohtaamiset myös ulkona. Aiemmat ohjeet kuntosuunnistuksien järjestämisestä ovat voimassa niillä alueilla, joissa yleisötilaisuuksien osallistujamäärä on rajoitettu.

27.4.2021 klo 10.00

IOF päivitti kansainvälisten kisojen kalenteria.

 • Pyöräsuunnistuksen nuorten ja aikuisten EM-kilpailut 2021 Venäjällä on peruttu.
 • Nuorten MM-kilpailut 2021 Turkissa on siirretty heinäkuusta syyskuuhun 2021.

Kansainvälisten tapahtumien tilanne 23.4.2021. (pdf)

26.3.2021 klo 11.20

Ajankohtaiset ohjeistukset tapahtumajärjestelyihin käsiteltiin seurafoorumissa 25.3.2021. Katso ajankohtainen ohjeistus.
Ladattava tiedosto: Seurafoorumi 25.3.2021 esitys ja ohjeet (pdf)

8.3.2021 klo 16.30

Suunnistusliitto noudattaa koronasuosituksien osalta Olympiakomitean ”Ajankohtaista tietoa koronavirustilanteen vaikutuksesta urheiluun” ohjeita, jotka on päivitetty 5.3.2021. Sivulle on kerätty oleellisimmat tiedot koskien myös seurojen harjoitustoimintaa.

Tilannetta seurataan ja ohjeistuksia päivitetään tarvittaessa. Suunnistusseuroja kehotetaan seuraamaan erityisesti alueellisten ja paikallisten (avit, kunnat, kaupungit, kuntaliittymät) viranomaisten päätöksiä ja ohjeistuksia. Lopulliset päätökset, joita toiminnassa on noudatettava, tekee aina asiaa käsittelevä ja valmisteleva alueellinen tai paikallinen viranomainen.

Lasten ja nuorten eli alle 20-vuotiaiden toiminta 8.-28.3.2021 leviämis -ja kiihtymisvaiheen alueilla (sairaanhoitopiirit): 

 • Vuonna 2008 syntyneille ja tätä nuoremmille voidaan järjestää harjoituksia terveysturvallisuus huomioiden sekä sisällä että ulkona.
 • Vuonna 2007 syntyneiden ja tätä vanhempien toiminta keskeytetään sulun ajaksi 8.-28.3.2021 sisätiloissa, kun osallistujia on yli 10, ja ulkotiloissa, kun osallistujia on yli 50.

Suunnistusliitto suosittaa, että myös vuonna 2007 syntyneiden ja tätä vanhempien nuorten ulkoharjoituksissa huomioidaan, ettei kokoontumisia synny ja mahdolliset lähtöryhmät tms. pidetään mahdollisimman pieninä ja huolehditaan turvaväleistä. Turvallisinta on toteuttaa omatoimiharjoituksia tai etukäteen määritellyillä henkilökohtaisilla lähtöajoilla toteutettavia harjoituksia.

Aikuisten kilpailu- ja harrastetoiminnassa noudatetaan Olympiakomitean suosituksia 8.-28.3.2021 välisenä aikana.

Seurojen ei tulisi järjestää majoitusta tai yhteisiä ruokailuja sisältävää harjoitus- tai leiritoimintaa 8.-28.3.2021 välisenä aikana.

3.3.2021 klo 16.00

Suunnistusliiton ohjaaja- ja valmentajakoulutusten lähitilaisuudet perutaan 8.-28.3. 2021 välisenä aikana. Perutuille koulutustilaisuuksille etsitään uudet ajankohdat, jotka ilmoitetaan myöhemmin.

23.2.2021 klo 16.00

Tarkkuussuunnistuksen EM-kilpailut Lohjalla siirtyvät vuodella eteenpäin. Uusi ajankohta on 25.-29.5.2022. IOF:n tiedote asiasta.

10.2.2021 klo 11.20

Tärkeää tietoa tapahtumien järjestäjille
Aluehallintoviraston linjaus määrittelee, mitkä urheilutapahtumat luetaan yleisötilaisuuksiksi, ja millä edellytyksillä lajiliiton alaisia kilpailuja voi järjestää. Lisätiedot

10.2.2021 klo 11.20

Alatornion Pirkat ja Länsi-Rajan Rasti ovat joutuneet valitettavasti perumaan koronatilanteen vuoksi hiihtosuunnistuksen SM-pitkän matkan järjestämisen 13.3.2021.

Järviseudun Rasti järjestää 27.-28.2.2021 Vimpelissä ryhmän 2 sarjojen SM-keskimatkan ja kaikkien sarjojen SM-pitkän matkan.

1.2.2021 klo 16.00

Hiihtosuunnistuksen maailmancupin finaalikierros Kemissä peruuntuu. Hiihtosuunnistuksen maailmancupin finaalikierroksen valmistelu on päätetty keskeyttää. Maaliskuussa järjestettäväksi suunniteltu kansainvälinen arvotapahtuma olisi ollut osa Kemissä ja Keminmaassa järjestettävää kolmevuotista ohjelmaa, jonka huipentumana ovat ensi vuonna Kallilla järjestettävät hiihtosuunnistuksen aikuisten ja nuorten MM-kilpailut.

29.1.2021

Juniorien ja nuorten EM-kilpailut sekä Eurooppa-cup peruttu.

27.1.2021

Kouvolan hiihtosuunnistuksen SM-kilpailut 20.-21.2. on peruttu.

12.1.2021

Hiihtosuunnistuksen valintaohjeisiin muutoksia.

6.1.2021

Hiihtosuunnistuksen nuorten arvokisajoukkueisiin muutoksia
Hiihtosuunnistuksen valmennusjohto ja liiton toimitusjohtaja ovat 5.1. kokouksessaan tehneet päätöksen olla lähettämättä joukkuetta 17-vuotiaiden EM-kilpailuihin ja rajoittaa nuorten MM-joukkueen koon 4+4 urheilijaan. Lisäksi nuorten MM-joukkueeseen tullaan valitsemaan vain 18 vuotta täyttäneitä henkilöitä.

2.12.2020 klo 11.00

Suunnistusliitto suosittaa seurojen valmennus- ja harjoitustoiminnassa omatoimisia- tai pienryhmäharjoituksia huomioiden alueelliset  sekä paikalliset rajoitukset ja suositukset liittyen kokoontumisiin. Kuntosuunnistuksia ei tulisi järjestää muutoin kuin omatoimirasteina niin kauan kuin tiukemmat rajoitukset ovat voimassa ja myös näiltä osin seurojen edellytetään noudattavan alueellisia ja paikallisia ohjeita.

27.11.2020 klo 14.30

Pääkaupunkiseudun suunnistusseurojen tulee huomioida uudet rajoitukset, joiden  mukaan yli 20-vuotiaiden organisoitu harrastustoiminta ulkona tulee keskeyttää, samoin kaikki harrastustoiminta sisätiloissa. Rajoitukset ovat voimassa maanantaista 30. marraskuuta sunnuntaihin 20. joulukuuta saakka. Kuntosuunnistuksiakaan ei tule rajoitusalueella järjestää normaalisti, vaan toteuttaa esimerkiksi omatoimirasteina rajoituksia noudattaen.

25.11.2020 klo 14.30

Suunnistusseurojen tulee toiminnassaan noudattaa viranomaisten alueellisia rajoituksia ja suosituksia koskien kokoontumista sisä- ja ulkotiloissa. Tarkemmat ohjeet ja tilanne löytyvät Aluehallintoviraston  ja THL:n sivuilta.

Myös paikkakuntakohtaisia ohjeita ja rajoituksia tulee noudattaa harjoitustoiminnan ja kuntosuunnistusten järjestämisessä. Seuroja suositellaan  muistuttamaan tiedotuksessaan mm.  turvaväleistä, käsihygieniasta ja maskeista tarpeen mukaan.

15.10.2020 klo 13.30

9.9.2020 klo 10.20

7.9.2020 klo 12.00

27.8.2020 klo 16.00

25.8.2020 klo 12.30

OHJEISTUS JÄRJESTÄJILLE TAPAHTUMAN JÄRJESTÄMISEKSI SYYSKUUSSA 2020

 Ohjeita voi soveltaen hyödyntää kansallisiin, kuntosuunnistuksiin ja mahdollisiin seuran harjoituksiin, suunnistuskouluihin jne.

Valtioneuvosto ja Aluehallintovirastot (AVI) ovat linjanneet, että koronaepidemian vuoksi 1.-30.9.2020 välisenä aikana voi järjestää yli 50 henkilön tapahtumia tietyin edellytyksin. AVI tekee päätöksiä vain kuukaudeksi eteenpäin.

Suunnistustapahtumien osanottajamäärää ei tarvitse rajata, kunhan määräysten mukaiset edellytykset täyttyvät.

Kaikessa toiminnassa on noudatettava viranomaismääräyksiä. Koronatartuntojen lisäännyttyä elokuussa on ohjeistusten noudattamiseen kiinnitettävä erityistä huomiota. Käsihygienia ja etäisyyksien pitäminen kaikissa tilanteissa on ensiarvoisen tärkeää tartuntojen ehkäisemiseksi.

Viranomaismääräykset ja -suositukset:

Koronatartuntojen välttämiseksi syyskuussa 2020 seuraavia suosituksia on hyvä noudattaa:

 Jos itsellä tai läheisillä on hengitystieoireita tai vastaavia, ei saa lähteä mukaan tapahtumiin

 • Jos itsellä tai läheisillä on hengitystieoireita tai vastaavia, ei saa lähteä mukaan tapahtumiin
 • Autokuntiin mielellään vain saman perheen jäseniä huomioiden henkilöiden lähtöajat
 • Tapahtumaan osallistumattomien henkilöiden ei tulisi saapua tapahtumaan
 • Seurojen bussikuljetuksia ei suositella. Jos bussikuljetus kuitenkin järjestetään, suositellaan kasvomaskien käyttöä busseissa
 • Mahdollisen pesupaikan järjestelyissä on huomioitava väljyys ja vältettävä ruuhkia pesupaikalla
 • Mahdollisten tulostaulujen sijoittelun tulisi olla riittävän väljää
 • WC-tilojen pinnat on puhdistettava usein mielellään desinfioivalla puhdistusaineella
 • Myytäessä kahvila- tai ruokatuotteita, on tarjottava riittävästi tilaa tuotteiden nauttimiseen
 • Lähtöpaikoilla oltava tilaa, myös lähtöpaikkojen ”minuuttikynnykset” väljiksi. Esim. 5 metrin välein 5 m leveät kynnykset. Pyrittävä järjestämään niin, etteivät kilpailijat joudu olemaan 1,5 metriä lähempänä
 • Lähtövälejä harvennettava, lähdöt esim. vähintään 2 minuutin välein. Tapahtumat venyvät, mutta turvallisuus lisääntyy. Koko päivä on hyvä käyttää hyväksi.
 • Vapaiden lähtöaikojen käyttö varsinkin 35-vuotiaiden ja vanhempien sarjoissa on mahdollista. Tällöin lähtöpaikasta on kuitenkin tehtävä riittävän väljä, jotta lähtöä odottavilla on mahdollisuus säilyttää riittävä etäisyys toisiinsa.
 • Mahdollisuuksien mukaan voi jakaa osan sarjoista tapahtuviksi aamupäivällä ja osan iltapäivällä (esimerkki: vanhemmat sarjat aamupäivällä ja nuoremmat sarjat iltapäivällä)
 • Kilpailuohjeessa voidaan ohjeistaa toimimaan niin, että autosta siirrytään suoraan lähtöpaikalle ja maalista suoraan takaisin
 • Kaikki info, kilpailuohjeet, lähtöajat, tulokset ym. mahdollisuuksien mukaan vain netissä
 • Odotteluvaiheessa oleskelu väljästi, oltava paljon tilaa kisapaikoilla
 • Käsidesit maalissa esim. ennen kilpailukortin purkua
 • Kilpailutilanteessa: ei tönimisiä ym. ruuhkia leimatessa rastilla eikä loppusuoralla, vältettävä rastilla leimasimeen ja rastipukkiin koskemista
 • Maaston ja toimintojen salliessa, lähtöpaikkojen lisäksi myös maalipaikkoja voi olla esimerkiksi kaksi
 • Viestejä voidaan järjestää, kunhan huomioidaan toimintojen riittävä väljyys lähikontaktien välttämiseksi. Riittävistä hajonnoista on huolehdittava.

20.8.2020

3.8.2020 klo 9.50

8.7.2020 klo 9.45

OHJEISTUS JÄRJESTÄJILLE TAPAHTUMAN JÄRJESTÄMISEKSI ELOKUUSSA 2020

Ohjeita voi soveltaen hyödyntää kansallisiin, kuntosuunnistuksiin ja mahdollisiin seuran harjoituksiin, suunnistuskouluihin jne.

Valtioneuvosto ja Aluehallintovirastot (AVI) ovat linjanneet, että koronaepidemian vuoksi 1.-31.8.2020 välisenä aikana voi järjestää yli 500 henkilön tapahtumia tietyin edellytyksin. AVI tekee päätöksiä vain kuukaudeksi eteenpäin. Päivitämme ohjeistusta syyskuun osalta AVI:n päätösten jälkeen.

Suunnistustapahtumien osanottajamäärää ei tarvitse rajata, kunhan määräysten mukaiset edellytykset täyttyvät.

Kaikessa toiminnassa on noudatettava viranomaismääräyksiä.

Viranomaismääräykset ja -suositukset:

Koronatartuntojen välttämiseksi elokuussa 2020 seuraavia suosituksia on hyvä noudattaa:

 • Jos itsellä tai läheisillä on hengitystieoireita tai vastaavia, ei saa lähteä mukaan tapahtumiin
 • Autokuntiin mielellään vain saman perheen jäseniä huomioiden henkilöiden lähtöajat
 • Tapahtumaan osallistumattomien henkilöiden ei tulisi saapua tapahtumaan
 • Ei seurojen bussikuljetuksia
 • Mahdollisen pesupaikan järjestelyissä on huomioitava väljyys ja vältettävä ruuhkia pesupaikalla
 • Mahdollisten tulostaulujen sijoittelun tulisi olla riittävän väljää
 • WC-tilojen pinnat on puhdistettava usein mielellään desinfioivalla puhdistusaineella
 • Myytäessä kahvila- tai ruokatuotteita, on tarjottava riittävästi tilaa tuotteiden nauttimiseen.
 • Lähtöpaikoilla oltava tilaa, myös lähtöpaikkojen ”minuuttikynnykset” väljiksi. Esim. 5 metrin välein 5 m leveät kynnykset. Pyrittävä järjestämään niin, etteivät kilpailijat joudu olemaan 1,5 metriä lähempänä toisiaan.
 • Lähtövälejä harvennettava, lähdöt esim. vähintään 2 minuutin välein. Tapahtumat venyvät, mutta turvallisuus lisääntyy. Koko päivä on hyvä käyttää hyväksi.
 • Vapaiden lähtöaikojen käyttö varsinkin 35-vuotiaiden ja vanhempien sarjoissa on mahdollista. Tällöin lähtöpaikasta on kuitenkin tehtävä riittävän väljä, jotta lähtöä odottavilla on mahdollisuus säilyttää riittävä etäisyys toisiinsa.
 • Mahdollisuuksien mukaan voi jakaa osan sarjoista tapahtuviksi aamupäivällä ja osan iltapäivällä (esimerkki: vanhemmat sarjat aamupäivällä ja nuoremmat sarjat iltapäivällä)
 • Kilpailuohjeessa voidaan ohjeistaa toimimaan niin, että autosta siirrytään suoraan lähtöpaikalle ja maalista suoraan takaisin autolle.
 • Kaikki info, kilpailuohjeet, lähtöajat, tulokset ym. mahdollisuuksien mukaan vain netissä
 • Odotteluvaiheessa oleskelu väljästi, oltava paljon tilaa kisapaikoilla
 • Käsidesit maalissa esim. ennen kilpailukortin purkua
 • Kilpailutilanteessa: ei tönimisiä ym. ruuhkia leimatessa rastilla eikä loppusuoralla, vältettävä rastilla leimasimeen ja rastipukkiin koskemista
 • Maaston ja toimintojen salliessa, lähtöpaikkojen lisäksi myös maalipaikkoja voi olla esimerkiksi kaksi
 • Viestejä voidaan järjestää, kunhan huomioidaan toimintojen riittävä väljyys lähikontaktien välttämiseksi. Riittävistä hajonnoista on huolehdittava

SSL:n ohjeistus tapahtumajärjestäjille elokuuksi 2020

1.7.2020 klo 11.00

Koronaepidemian aiheuttamien rajoitusten ja määräysten sekä osallistujien turvallisuuden vuoksi suunnistuksen SM-keskimatka järjestetään vuonna 2020 kaksipäiväisenä kilpailuna totutun yhden päivän sijaan. Vaikka epidemia on hellittänyt, tapahtumajärjestelyille on edelleen olemassa rajoituksia. SM-keskimatka järjestetään 29.-30.8. ja järjestäjä Suunta Jyväskylä tiedottaa järjestelyihin liittyvistä asioista erikseen. Lue lisää >>

27.5.2020 klo 12.30

Kilpailutapahtumaan liittyvää kilpailijamaksua laskettaessa menetellään seuraavasti:
Jos kilpailun sarjatarjonta jaetaan kahteen osaan, jotka järjestetään eri aikaan (esim. koronaepidemian vuoksi), niin eri osat lasketaan yhdeksi kilpailupäiväksi.

27.5.2020 klo 10.00

Seurojen osanottomaksuista vastaavien on hyvä käydä IRMAssa tarkistamassa onko seuralle erääntynyt maksettavaksi kilpailujen osanottomaksuja. Tarkistus on hyvä tehdä melko usein niin kauan, kun osanottajamäärärajoitukset kilpailuihin ovat voimassa.

Valitettavasti sellaisten kilpailujen osalta, joissa ilmoittautuminen suljetaan osanottajamäärän täyttyessä ennen varsinaisen ilmoittautumisportaan sulkeutumista, seuroille ei lähde muistutusviestejä maksettavista osanottomaksuista.

22.5.2020 klo 10.00

Ohje kilpailun ilmoittautumisen päättämiseksi IRMAssa osanottajamäärän täyttyessä

Koronarajoitusten vuoksi 1.6.2020 alkaen ainakin 31.7.2020 saakka kilpailujen osanottajamäärä on Suomen Suunnistusliiton ohjeistuksella rajattu 460 osanottajaan.

Järjestäjän tulee seurata ilmoittautuneiden määrän kehitystä ja lopetettava ilmoittautumisten vastaanottaminen, kun raja saavutetaan.

Tämä sama ohje pätee, vaikka rajoitusmäärä olisi jokin muukin kuin 460.

Ilmoittautuneiden määrän näkee klikkaamalla IRMAn kilpailukalenterissa kilpailun nimeä, valitsemalla Ilmoittautumisraportit ja edelleen Tilasto sarjoittain.

Ilmoittautumisen päättäminen IRMAssa tapahtuu seuraavasti:

 • Kirjaudutaan IRMAan järjestävän seuran pääkäyttäjänä
 • Valitaan kyseisen kilpailun kohdalta kalenterissa Kilpailuhallinta
 • Valitaan Muokkaa kilpailua
 • Valitaan Ilmoittautumisportaat ja sarjat
 • Muutetaan avoinna olevan ilmoittautumisportaan ja kaikkien sen jälkeenkin olevien ilmoittautumisportaiden päättymispäiväksi tätä toimenpidettä edeltävä päivä (esim. jos toimenpide tehdään 22.5.2020 valitaan päättymispäiväksi 21.5.2020)
 • Painetaan Tallenna

Ilmoittautumisen päättämisen onnistumisen voi tarkistaa IRMAn kalenterissa. Kun kilpailupäivän kohdalla ei ole enää näkyvissä Ilmoittaudu linkkiä, on päättäminen onnistunut.

19.5.2020 klo 13.00

OHJEISTUS TAPAHTUMAJÄRJESTÄJILLE ENINTÄÄN 500 HENKILÖN TAPAHTUMAN JÄRJESTÄMISEKSI

Ohjeita voi soveltaen hyödyntää kansallisiin, kuntosuunnistuksiin ja mahdollisiin seuran harjoituksiin, suunnistuskouluihin jne.

Valtioneuvosto on linjannut, että korona-epidemian vuoksi 31.7.2020 saakka voi järjestää enintään 500 henkilön tapahtumia. Aluehallintovirastot ovat antaneet ohjeet 50-500 hengen yleisötilaisuuksien järjestämiseen ja ne voi lukea tästä linkistä.

Jotta 500 henkilön rajoitus ei ylity, voidaan kilpailuihin ja muihin tapahtumiin ottaa enintään 460 kilpailijaa, koska tapahtumassa on myös toimitsijoita ja jokunen huoltajakin mahdollisesti. Tapahtuman kaikkien henkilöiden yhteenlaskettu määrä saa olla enintään 500 henkilöä. Osanottajamäärän rajaaminen tapahtuu ilmoittautumisjärjestyksessä erillisen ohjeen mukaisesti.

Kaikessa toiminnassa on noudatettava viranomaismääräyksiä.

Koronatartuntojen välttämiseksi:

 • Jos itsellä tai läheisillä hengitystieoireita tai vastaavia, ei saa lähteä mukaan tapahtumiin
 • Autokuntiin mielellään vain saman perheen jäseniä huomioiden henkilöiden lähtöajat
 • Tapahtumaan osallistumattomien henkilöiden ei tulisi saapua tapahtumaan
 • Ei seurojen bussikuljetuksia
 • Ei pesupaikkaa
 • Ei tulostauluja
 • WC-tilojen pinnat on puhdistettava usein mielellään desinfioivalla puhdistusaineella
 • Jos halutaan myydä kahvila- tai ruokatuotteita, on muistettava, ettei saa tarjota mitään tilaa tuotteiden nauttimiseen. Ainoastaan tuotteiden myynti takeaway -tyyliin on mahdollista.
 • Lähtöpaikoilla oltava tilaa, myös lähtöpaikkojen ”minuuttikynnykset” väljiksi. Esim. 5 metrin välein 5 m leveät kynnykset. Pyrittävä järjestämään niin, etteivät kilpailijat joudu olemaan 1,5 metriä lähempänä toisiaan.
 • Lähtövälejä harvennettava, lähdöt esim. vähintään 2 minuutin välein. Tapahtumat venyvät, mutta turvallisuus lisääntyy.
 • Vapaiden lähtöaikojen käyttö varsinkin 35-vuotiaiden ja vanhempien sarjoissa on mahdollista. Tällöin lähtöpaikasta on kuitenkin tehtävä riittävän väljä, jotta lähtöä odottavilla on mahdollisuus säilyttää riittävä etäisyys toisiinsa.
 • Mahdollisuuksien mukaan voi jakaa osan sarjoista tapahtuviksi aamupäivällä ja osan iltapäivällä (esimerkki: vanhemmat sarjat aamupäivällä ja nuoremmat sarjat iltapäivällä)
 • Kilpailuohjeessa voidaan ohjeistaa toimimaan niin, että autosta siirrytään suoraan lähtöpaikalle ja maalista suoraan takaisin autolle.
 • Kaikki info, kilpailuohjeet, lähtöajat, tulokset ym. mahdollisuuksien mukaan vain netissä
 • Odotteluvaiheessa oleskelu väljästi, oltava paljon tilaa kisapaikoilla
 • Käsidesit maalissa esim. ennen kilpailukortin purkua
 • Kilpailutilanteessa: ei tönimisiä ym. ruuhkia leimatessa rastilla eikä loppusuoralla, vältettävä rastilla leimasimeen ja rastipukkiin koskemista
 • Maaston ja toimintojen salliessa, lähtöpaikkojen lisäksi myös maalipaikkoja voi olla esimerkiksi kaksi
 • Viestejä voidaan järjestää, kunhan huomioidaan toimintojen riittävä väljyys lähikontaktien välttämiseksi. Riittävistä hajonnoista on huolehdittava.
 • Kaikkien ikäsarjojen järjestäminen on mahdollista.

SSL_ohjeistus_tapahtumäjärjestäjille

Linkki THL:n ja OKM:n 14.5.2020 antamaan ohjeeseen koronavirustartuntojen ehkäisemisestä

12.5.2020 klo 18.00
Suunnistusliitossa on valmisteilla ohjeistusta 1.6. jälkeen järjestettävien tapahtumien järjestämiseksi korona-epidemian aiheuttamien rajoitteiden helpottuessa. Ohjeistusta voidaan käyttää kilpailujen ja soveltaen myös kuntosuunnistuksien järjestämiseen. Lue lisää >>

7.5.2020 klo 9.45

IOF tiedotti sprintin MM-kisojen 2020 ja EM 2021-kisojen peruuntumisesta. MM-kilpailut siirtyvät vuodelle 2022 ja EM-kilpailujen osalta IOF etsii ratkaisua kilpailujen järjestämiseksi vuoden 2021 aikana. MM-kilpailujen peruuntumisen myötä suunnistuksen arvokilpailujen valintaohjeita ja maajoukkueiden ohjelmia on päivitetty.

5.5.2020 klo 12.00
Suunnistusliitto odottaa yhdessä muiden lajiliittojen kanssa tarkempia ohjeita OKM:ltä ja muilta viranomaisilta siitä, mitä urheilukilpailuiden järjestäminen ”erityisjärjestelyin” 1.6. alkaen käytännössä tarkoittaa. Linjauksia on luvattu lähipäivien aikana. Mikäli erityisjärjestelyjä voidaan soveltaa suunnistuksen kansalliseen kilpailutoimintaan, annamme ohjeistuksen nettisivuillamme. Toivomme seuroilta malttia siihen asti, kunnes viranomaisten ohjeistukset päivittyvät.

Kaikki kansalliset kilpailut on peruttu valtioneuvoston linjauksen mukaisesti 31.5.2020 saakka. Samaa koskee myös yleisiä kuntosuunnistustapahtumia.

Seuroja muistutetaan noudattamaan huolellisesti valtiovallan antamia rajoituksia ja suosituksia omatoimirastien sekä harjoitusten järjestämisessä. Aiempi ohjeistus harjoitusten toteuttamisesta ilman Emit-leimausta on toistaiseksi yhä voimassa.

Olympiakomitean päivitys:
Olympiakomitean ohjeita seuratoimintaan liittyen

27.4.2020 klo 15.00
Fin5-suunnistusviikko 2020 ja Kainuun Rastiviikko 2020 siirtyvät vuodelle 2021.

Fin5-suunnistusviikon mediatiedote
Kainuun Rastiviikon tiedote 

15.4.2020 klo 12.00
Suunnistusliiton liittohallitus ei tehnyt 14.4.2020 kokouksessaan uusia päätöksiä päivämääristä mihin saakka kilpailuja ei järjestetä. Kilpailujen ja kuntosuunnistusten osalta tulee noudattaa viranomaismääräyksiä ja niissä asetettuja päivämääriä. Liittohallitus linjasi, että kilpailukausi aloitetaan heti, kun viranomaismääräykset sen sallivat.

3.4.2020 klo 11.00
Suomen Suunnistusliiton vuosittaista lasten ja nuorten suurtapahtumaa Leimaus-leiriä ei järjestetä vuonna 2020. Koronaviruksen aiheuttaman epidemian ja siitä johtuvien rajoitusten vuoksi Vuokatissa järjestettävä leiri siirtyy vuodella eteenpäin ja uusi ajankohta on 7.-10.6.2021. Lue lisää >>

Napapiiri-Jukolan siirron myötä myös 15-16-vuotiaille suunnattu Santasport O-camp (ent. VOL-leiri) lykkääntyy vuodella ja uusi ajankohta on 20.-24.6.2021.  Lue lisää >>

1.4.2020 klo 11.50

 • Suunnistusliiton koko henkilökunta työskentelee huhtikuun alusta toukokuun loppuun asti lyhennetyllä 60% työajalla. Henkilöstö työskentelee tällä ajanjaksolla pääsääntöisesti ti-to, eikä ole välttämättä koko ajan tavoitettavissa.
 • Kaikki kansalliset kilpailut on peruttu valtioneuvoston linjauksen mukaisesti 13.5.2020 saakka.

31.3.2020

31.3.2020 klo 14.16
Napapiiri-Jukola sekä muut tähän mennessä myönnetyt Jukolan viestien järjestelyoikeudet siirtyvät vuodella eteenpäin.
Tiedote: Napapiiri-Jukola järjestetään 19.-20.6.2021

24.3.2020 klo 14.14

 • Aiemmasta tiedosta poiketen Suunnistusliitto tekee päätökset kilpailukauden jatkon osalta ja tiedottaa päätöksistä nettisivuillaan viimeistään 17.4.2020. Samalla tiedotetaan myös lisäohjeistuksista kuntosuunnistusten osalta. (tiedotettu 15.4.2020 klo 12)
 • Jos kilpailujärjestäjä haluaa siirtää kilpailun huhti-toukokuulta uuteen ajankohtaan, järjestäjän toivotaan lähettävän siirtotoiveensa tapahtumapäällikölle viimeistään 30.4.2020. Tällä tavoin siirtoja kyetään koordinoimaan paremmin. Jo ennen huhtikuun loppua saatetaan tehdä siirtoja merkittävimpien kilpailujen osalta. Järjestäjien toivotaan myös harkitsevan kilpailun siirtoa arki-illaksi syksylle.
 • Suunnistuksen SM-keskimatka on siirretty pidettäväksi 30.8.2020.
 • Seuroja muistutetaan noudattamaan huolellisesti valtiovallan antamia rajoituksia ja suosituksia, kun suunnitellaan erilaisia omatoimirastien toteutusratkaisuja.
 • Suunnistusliiton henkilökunta työskentelee tällä hetkellä ohjeiden mukaisesti pääosin etänä, joten materiaalitilauksia ei toistaiseksi postiteta. Tämä koskee myös Hippo-materiaaleja ja on voimassa 12.4.2020 saakka. Mikäli tilanne muuttuu, tiedotamme asiasta. Lisätietoja antaa nuorisopäällikkö Timo Saarinen (timo.saarinen(at)suunnistusliitto.fi).
 • Olympiakomitea on julkaissut oman tiedotteensa, jossa on ohjeita seuroille mm. toimintamaksuista ja kokouksista:
  Seuratoiminta ja koronavirus
  Seurojen ja alueiden on hyvä huomioida kohta, jossa kerrotaan, kuinka mm. sääntömääräisiä kokouksia voidaan järjestää.
 • Suunnistuksen maailmancupin ensimmäinen kierros Sveitsissä 20.-24.5.2020 on siirretty vuodella toukokuuhun 2021.
  Asiasta tarkemmin IOF:n uutisessa.

 

17.3.2020 klo 15.45
Suomen hallituksen 16.3.2020 asettamia rajoituksia ja linjauksia tulee noudattaa myös suunnistusseurojen toiminnassa 13.4.2020 saakka.

1. Erityisesti on huolehdittava, ettei asetettua kokoontumisrajoitusta rikota missään suunnistustoiminnassa.
 • Toistaiseksi ohjattuja yhteisharjoituksia ei tulisi järjestää, vaan ohjeistaa harrastajia mahdollisuuksien mukaan omatoimiseen suunnistamiseen yleisiä viranomaisten ohjeita noudattaen.
 • Seurojen ei suositella järjestävän avoimia suunnistusharjoituksia tai kuntosuunnistuksia, joissa karttojen jako tms. on yhdessä paikassa edes rajatulla aikavälillä, jotta annettuja rajoituksia kokoontumisesta ei rikota ja tarpeettomat lähikontaktit vältetään. Mahdollinen karttojen toimitustapa osallistujille tulee suunnitella ja toteuttaa huolellisesti. Myös 13.3.2020 annetun ohjeen asiat on edelleen syytä huomioida.
 • Seuravalmentajien ja -ohjaajien tulee ohjeistaa urheilijoita ja harrastajia omatoimisessa harjoittelussa siten, että kokoontumisrajoituksia ei rikota. Ohjeistuksessa on huomioitava, että mahdollisille kiintorasteille tai ns. taitopankkiharjoituksiin mennään porrastetusti ja toimitaan vastuullisesti lähikontaktit välttäen. Yhteiskyytejä tulee välttää ja ohjeistusta käsihygienian suhteen korostettava.
2. Kansainvälinen kilpailutoiminta

IOF tiedotti tänään muutoksista koskien kansainvälistä kilpailutoimintaa:

 • Kaikki IOF: n päätapahtumat ja arvokilpailut, myös WRE-kilpailut, 31.5.2020 saakka peruutetaan tai siirretään. Tämä vaikuttaa pyöräsuunnistuksen EM-kisoihin (EMTBOC) Portugalissa, tarkkuussuunnistuksen EM-kisoihin (ETOC) Suomessa ja suunnistuksen maailmancupin ensimmäiseen kierrokseen Sveitsissä. IOF on tehnyt yhteistyötä järjestäjien kanssa löytääkseen uusia päivämääriä.
 • Lisäksi World Orienteering Day 2020 -tapahtumat, jotka oli suunniteltu toteutettaviksi 13.-19.5.2020, perutaan.

SSL:n valintaohjeita on päivitetty suunnistuksen ja pyöräsuunnistuksen osalta.

3. Ulkomailla olevien suomalaisten urheilijoiden tulee heti ottaa yhteyttä Olympiakomiteaan tai lajiliittoon, kuten Olympiakomitea eilisessä tiedotteessaan ohjeisti.
4. Olympiakomitea on julkaissut oman tiedotteensa, jossa on ohjeita seuroille mm. toimintamaksuista ja kokouksista: Seuratoiminta ja koronavirus
5. Leimaus 2020-leirin ohjeistus seuroille koronavirustilanteeseen liittyen:

Leirijärjestäjät seuraavat tilanteen kehittymistä ja viranomaisten ohjeita. Lisätietoa leirin järjestämiseen liittyen annetaan 15.4.2020 mennessä. Seuroille lähetettyjen osallistumismaksujen ennakkolaskujen eräpäivää siirretään eteenpäin 15.4.2020 asti.

16.3.2020 klo 19.30
Suomen hallituksen linjausten mukaisesti liiton akatemiavalmennuksen (Helsinki, Tampere, Turku) ryhmävalmennus lakkautetaan 13. huhtikuuta asti. Akatemioiden vastuuvalmentajat informoivat huippuryhmiin kuuluvia urheilijoita siitä, miten valmennusta lähiviikkojen aikana toteutetaan.

13.3.2020 klo 17.00
Suomen hallituksen ja terveysviranomaisten antamien ohjeiden sekä suositusten mukaisesti kaikki yli 500 osallistujan yleisötapahtumat perutaan 31.5. saakka koronavirusuhkan vuoksi. Suomen Suunnistusliiton toimenpiteet ja ohjeet ovat seuraavat: 

 • Kaikki Suunnistusliiton alaiset kansalliset kilpailut perutaan 30.4.2020 saakka. Päätös tulee voimaan välittömästi. Yli 500 osallistujan kilpailutapahtumat perutaan 31.5.2020 saakka viranomaisten ohjeen mukaisesti. Kilpailutapahtumien järjestämistä 1.5.2020 eteenpäin tarkastellaan uudelleen ja Suunnistusliitto tiedottaa mahdollisista lisäperuutuksista, rajoituksista ja jatkotoimista 2.4.2020. Lisäksi noudatetaan viranomaisten ohjeita tilanteen muuttuessa. 
 • SM-keskimatkan kilpailu 23.5.2020 siirtyy kilpailtavaksi myöhempänä, erikseen ilmoitettavana, ajankohtana syksyllä. 
 • Aikuisten ja nuorten arvokilpailujen näyttö- tai katsastuskilpailuja ei järjestetä 31.5.2020 saakka. Valintaohjeita päivitetään. 
 • Suunnistusliitto suosittaa jäsenseurojaan olemaan järjestämättä yleisiä kuntosuunnistustapahtumia 30.4.2020 saakka. Seurat voivat tarjota lajin harrastajille mahdollisuuksia omatoimiseen harjoitteluun ilman Emit-leimausta ja muita järjestelyjä. Tällöin tulee huomioida, että harjoituskarttojen myynti ja toimitus tulee suunnitella ja ohjeistaa huolellisesti. Seuroja kannustetaan myös markkinoimaan MOBO-suunnistusratoja lajista kiinnostuneille. Kuntosuunnistuksen osalta ohjeet päivitetään 2.4. kansallisten kilpailujen ohjeiden yhteydessä.
 • Maajoukkuetoiminnan kotimaan ja ulkomaiden leiritys perutaan toistaiseksi. Tämä koskee myös Suunta Huipulle -leiriä toukokuun puolivälissä.  
 • IOF:n tapahtumien kehittymistä seurataan ja niiden peruuntumisten tai siirtojen perusteella toimintaa suunnitellaan uudelleen.
 • Leimaus-leirin (2.-5.6.2020 Vuokatti) järjestelyistä tiedotetaan seuraavan kerran viikolla 12, kun järjestäjät ja Suunnistusliiton edustajat ovat käyneet yhdessä läpi eri vaihtoehtoja. 
 • Suunnistusliiton koulutukset perutaan 13.3.-31.5.2020 välisenä aikana. Tapauskohtaisesti koulutuksille sovitaan mahdolliset uudet ajankohdat. 
 • Suunnistusliiton aluekierrokset Tampereella 18.3.2020 ja Kemissä 21.3.2020 perutaan. Liittovaltuustoa ja liittokokousta ei järjestetä 28.3.2020, vaan siirretään pidettäväksi myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana kesäkuun loppuun mennessä. 
 • Seurojen valmennus- ja suunnistuskoulutoimintaa ei ole välttämätöntä keskeyttää, mutta on syytä huomioida viranomaisten ohjeistus välttää pienempien tilaisuuksien järjestämistä, ellei se ole välttämätöntä. 

12.3.2020 klo 20.00
Osallistujien ja kouluttajien riskien kannalta olemme päätyneet siihen, että viikonlopun 14.-15.3.2020 Tampereen ratamestariseminaari on peruttu. 

12.3.2020 klo 17.30
Vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi olemme tänään yhdessä Santasport Lapin urheiluopiston, FISU:n, Suomen Olympiakomitean sekä Suomen Suunnistusliiton kanssa päättäneet, että
Opiskelijoiden hiihtosuunnistuksen MM-kisat Rovaniemellä 23.-27.3.2020 on peruttu.

12.3.2020 klo 15.52
Suomen hallituksen 12.3.2020 tekemän päätöksen mukaan yli 500 henkilön yleisötapahtumat perutaan toukokuun loppuun saakka.

Lapin Lumirastien sekä hiihtosuunnistuksen SM-sprintin ja -keskimatkan kilpailupäivät ovat 20.-22.3.2020. Kilpailupaikkana on Kemi. Osanottajien, huoltajien ja talkoolaisten määrä tulee jäämään alle 500 henkilön. Ilmoittautuminen päättyy 12.3.2020.

Suomen Suunnistusliitto tekee perjantaina 13.3.2020 päätöksen siitä järjestetäänkö kyseiset kilpailut. Asiasta tiedotetaan samana päivänä.

12.3.2020 klo 14.44
Suomen hallituksen torstaina 12.3. klo 14 pitämän tiedotustilaisuuden mukaan kaikki yli 500 hengen yleisötapahtumat perutaan Suomessa toukokuun loppuun saakka Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksesta. Suunnistusliitto laatii lähipäivien kuluessa asiasta suunnitelman, millaisia muutoksia tämä tuo kansalliseen kilpailukalenteriimme, sekä mitä asioita tapahtumajärjestäjien on huomioitava tapahtumissaan. Tiedotamme asiasta suoraan kilpailujärjestäjiä sekä yleisesti nettisivuillamme. Pyydämme kisajärjestäjiltä malttia johtopäätösten tekemisessä.

11.3.2020
Viime päivien nopeat muutokset tautitilanteessa Euroopassa ja uudet riskiarviot aiheuttavat Suunnistusmaajoukkueiden toimintaan muutoksia. Seuraamme viranomaisten suosituksia ja rajoituksia, ja tilanne voi muuttua nopeastikin. Aikuisten ja nuorten maajoukkueiden ulkomaaleiritys perutaan vähintäänkin lähiviikkojen osalta. Kotimaan leiritysten ja harjoitusten osalta seuraamme viranomaisten ohjeita ja toimimme THL:n ja muiden viranomaisten suositusten mukaisesti

Yksilölajin kuten suunnistuksen ei tarvitse omaan kotiharjoitteluun tehdä merkittäviä muutoksia ja yksilöt ovat luonnollisesti vapaita päättämään henkilökohtaisesta matkustamisesta. On hyvä huomioida, että ulkomaille matkustaessa voi sairastumisen lisäksi olla riski joutumisesta karanteeniin, eikä tätä suositella. Erityisiä epidemiamaita ei enää luokitella.

Lisätiedot:
Mika Ilomäki
toimitusjohtaja
045-773 10310
mika.ilomaki@suunnistusliitto.fi