Suomi neljäs hiihtosuunnistuksen MM-sprinttiviestissä Keminmaassa

Hiihtosuunnistuksen MM-kilpailuissa Keminmaassa aikuisilla oli ohjelmassa päätöspäivänä sprinttiviesti. Nopeatempoisessa sprinttiviestissä kilpailtiin kahden suunnistajan sekajoukkuein, ja yhteensä kisassa hiihdettiin kuusi reilun kuuden minuutin osuutta.

Sprinttiviestin radat olivat vauhdikkaat, mutta myös fyysiset, sillä osuudet kävivät myös Kallin hiihtokeskuksen vieressä olevan mäen päällä.

Sprinttiviesti eteni toisesta osuudesta lähtien norjalaisten tahdittamana. Mukana kärkikamppailussa oli pitkään myös Ruotsi kahdella joukkueella sekä Viro. Suomen joukkue ei päässyt kilpailun aikana aivan kärkivauhtiin, vaikka loppua kohden hajontojen merkitykset tasaantuivat.

Kilpailu huipentui norjalaiskaksikko Anna Ulvensoenin ja Jörgen Baklidin voittoon. Ruotsin Anna Magdalena Olsson ja Linus Rapp juhlivat hopeaa sekä Viron Daisy Kudre Schnyder ja Mattis Jaama pronssia. Suomen kaksikko Salla Koskela ja Tuomas Kotro oli hyvän loppuvedon jälkeen neljäs, vain kaksi sekuntia Virolle jääden.

Salla Koskela

– Ensimmäisellä lenkillä tuli varmaan yksi hieman huonompi reitinvalinta, mutta muutoin oli ihan hyvää tekemistä. Tässä kisojen loppuvaiheessa ei tainnut olla aivan tuorein jalka, mutta yritin silti taistella sen minkä pystyin. Ne olivat aika fyysiset lenkit, ja loppuradasta oli aika jännä oiko ojan yli. Siinä mentiin aika syvän pudotuksen kautta, mutta selvisin kunnialla, kuvaili Salla Koskela.

Tuomas Kotrollakin oli matkalla hieman kommelluksia, mutta mies selvitti ne kokemuksen tuomalla varmuudella.

Tuomas Kotro

– Alkuun oli porukka tiiviisti kasassa, ja siinä oli sellaista tiukkaa sprinttiviestineppailua. Minulla lensi viimeisellä lenkillä tuossa isoimmassa loppulaskussa kartta pois, ja tulin viimeiset rastit stadionin kupeessa karttamuistilla. Jahtasin siinä tiukasti virolaisen selkää, mutta olisi pitänyt saada loppuveto hieman aiemmin päälle, että olisi ehtinyt ohi, kertoi Tuomas Kotro.

Sekä Koskela että Kotro kertoivat jättävänsä jatkossa hiihtosuunnistuksen maajoukkuekuviot, ja sprinttiviesti oli heille päätöskisa tällä tasolla.

– Vaihtelevat tunteet tässä on kaikesta, ja täytyy yrittää tässä vain nauttia kaikesta. On tässä viimeisten kymmenen vuoden aikana päässyt nauttimaan mitaleista, ja täällä Keminmaassakin pääsin mitalien makuun, onhan se hienoa, kuvaili Salla Koskela.

– Olen äärettömän kiitollinen, että olen saanut satsata viimeiset vuodet hiihtosuunnistukseen ja onnistunut nousemaan tässä maailman huipputasolle asti. Tästä eteenpäin käytän sitten aikaa enemmän urheilun ulkopuoliseen elämään, tiivisti Tuomas Kotro.

Hiihtosuunnistusmaajoukkueen päävalmentaja Tapani Partanen oli tyytyväinen maajoukkueen esityksiin MM-kisoissa.

– Kuusi mitalia saatiin näissä kisoissa, ja sen lisäksi useita palkintosijoja. Lähelle jäätiin mitalitaulukon voitosta, mutta äärimmäisen tyytyväinen olen joukkueen esityksiin ja panokseen näissä kisoissa. Urheilijat pystyivät täällä tekemään kauden tai jopa uransa parhaita suorituksia. Monelle nämä kisat ovat olleet jo pitkän neljän vuoden valmistautumisprojektin huipentuma, ja osa urheilijoista päättää uransa näihin kisoihin. On erityisen mieltä lämmittävää, että tällaisessa tilanteessa tulee menestystä, kiitteli Tapani Partanen joukkuettaan.

Tulokset – hiihtosuunnistuksen MM-sprinttiviesti 19.3.2022, Keminmaa

1) NOR Anna Ulvensoen, Jörgen Baklid 39.49, 2) SWE Anna Magdalena Olsson, Linus Rapp 40.08, 3) EST Daisy Kudre Schnyder, Mattis Jaama 40.36, 4) FIN Salla Koskela, Tuomas Kotro 40.38, 5) SUI Eliane Deininger, Nicola Mueller 41.37, 6) BUL Andreya Dyaksova, Stanimir Belomazhev 43.09