Suunnistuksen MM-kisat alkavat viikonloppuna Tšekissä

Suunnistuksen arvokisat pääsevät vauhtiin myös maastomatkojen osalta, kun viime vuoden arvokisatauon jälkeen Tšekin MM-kisoissa suunnistetaan kolme henkilökohtaista kilpailua ja kaksi viestiä. Kilpailuviikko käynnistyy lauantaina sprinttikilpailulla, ja ensimmäinen maastomatka on tiistaina suunnistettava keskimatka.

Suomen joukkueessa MM-keskimatka on ollut myös Marika Teinin tähtäimessä jo pitkän ajan.

– Viime kausi piti ottaa käytännössä kokonaan treenin kannalta, ja se ajanjakso meni vaihtelevasti. Ylipitkä harjoituskausi vaikeutti hieman tänä keväänä kunnollisen kisamoodin löytämistä, mutta nyt tehty enemmän kovia treenejä, ja tuntuu että irtiottokykyä alkaa löytymään. Pitkän matkan vauhtia on saatu jalostettua keskimatkan vauhdiksi, kuvailee Teini.

Koronapandemia muutti viime kauden lopussa Kalevan Rastiin siirtyneen Teinin leirisuunnitelmia, mutta Tšekin kisojen maastotyyppi otettiin lopulta haltuun parin viikon mittaisella maajoukkueleirillä kesäkuun alussa.

– Yhteisharjoittelu on jäänyt kokoontumisrajoitusten aikana vähemmälle, ja Tšekin seuraleiri jäi tilanteen vuoksi pitämättä. Mutta maajoukkueleirillä aikaisemmat kokemukset näistä maastotyypeistä tarkentuivat. Leirin alussa muutama juttu oli vielä hakusessa, mutta loppua kohden suunnistus toimi yhä sujuvammin. Pitkän matkan kivipaasimaastossa reitinvalinnat korostuvat, sillä joskus kannattaa mennä suoraviivaisesti mutta välillä kiertää reilusti, kertoo Teini.

Marika Teini viimeistelyleirin harjoituskilpailussa. Kuvaaja: Petr Kadeřávek

Keskimatkan maastotyyppi on tavallaan sekoitus kivipaasia ja tyypillisempää tšekkiläistä mäki- ja rinnesuunnistusta.

– Keskimatkan maastotyyppi näyttää kartalta ensin aika perussuunnistukselta, mutta käytännössä siinä on enemmän vaativuutta. Maastosta löytyy kaiken kokoista kiveä, joiden kokoa kartalta on hankala hahmottaa, ja välillä nopeat juoksuväylät ovat vähissä. Maastossa on erilaisia kasvillisuuden muotoja, ja rastinotot pitää tehdä tarkasti lähes metrilleen, kuvailee Teini.

Latvian MM-kisoissa 2018 keskimatkan hopeaa suunnistanut Teini lähtee Tšekin kisoihin yksinkertaisella ja hyväksi koetulla taktiikalla.

– Oman hyvän suorituksen kautta lähden liikkeelle. Kokemuksen kautta tiedän, että hyvän suorituksen avulla on myös kaikki mahdollisuudet menestyä. Kovat treenit on nyt tehty, ja viimeisten päivien aikana ohjelmassa on mallisuunnistus sekä mahdollisimman elpyneen olon haku ensimmäiseen kisastarttiin, kertoo tiistaina keskimatkalla MM-kisansa aloittava Marika Teini.

MM-sprintti linnoituskaupungin kätköissä

MM-kilpailujen avausmatkana on lauantaina henkilökohtainen sprinttikilpailu eksoottisessa vanhassa Terezínin linnoituskaupungissa.

– Sprintin maastossa on paljon muureja, ja siinä korostuu kartan tulkinnan osaaminen. Pitää hahmottaa tasot oikein ja nähdä läpipäästävät väylät. Meillä Haminassa on tähän paras vastaava maasto, ja sprintterit tekivätkin siellä viimeistelyharjoituksen kisoihin, kertoo maajoukkueen päävalmentaja Fredric Portin.

Sprinttiviestissä on luvassa tyypillisempi sprinttimaasto, ja kovavauhtisen suunnistuksen sujuvuus on ratkaisevassa asemassa.

– Kärkikamppailussa on varmasti tutut maat, mutta onnistuneilla suorituksilla olemme mitalitaistelussa mukana. EM-kisojen sprinttiviestin viides tila oli onnistuminen sprinttijoukkueelta, ja samanlaisella asenteella on hyvä lähteä myös MM-sprinttiviestiin, tsemppaa päävalmentaja Portin.

Suomalaisten suorituksia ja MM-kilpailujen avausmatkaa voi seurata lauantaina 3.7. myös Yle TV2:lla klo 15.50 alkaen.

MM-kilpailujen ohjelma
  • La 3.7. Sprintti, Terezín (karsinta klo 10 ja finaali 15.30)
  • Su 4.7. Sprinttiviesti, Doksy 18.20
  • Ti 6.7. KeskimatkaSmržovka (karsinta 9.45 ja finaali 16.50)
  • To 8.7. Viesti, Heřmánky klo 17.20
  • Pe 9.7. Pitkä matka, Heřmánky 13.48
Suomen MM-joukkue

Naiset/sprintti: Ida Haapala Espoon Suunta (s), Veera Klemettinen Suunta Jyväskylä (s), Maija Sianoja MS Parma (s).
Vara: Inka Nurminen Jämsän Retki-Veikot.

Miehet/sprintti: Tuomas Heikkilä Helsingin Suunnistajat (s), Aleksi Niemi Tampereen Pyrintö (s), Akseli Ruohola MS Parma (s).
Vara: Severi Kymäläinen Tampereen Pyrintö.
(s = henkilökohtainen sprintti)

Naiset/maasto: Venla Harju Tampereen Pyrintö (k, p/vara), Lotta Karhola Tampereen Pyrintö (k, p), Amy Nymalm Pargas IF (k), Marika Teini Kalevan Rasti (k, p), Maija Sianoja MS Parma (p).
Vara: Veera Klemettinen Suunta Jyväskylä (k).

Miehet/maasto: Miika Kirmula Kalevan Rasti (k, p), Elias Kuukka Tampereen Pyrintö (k, p), Olli Ojanaho Helsingin Suunnistajat (k, p).
Vara: Topi Syrjäläinen Helsingin Suunnistajat.
(k = keskimatka, p = pitkä matka)
Viestijoukkueet julkaistaan myöhemmin.