Suunnistustaidon mittaaminen

Suunnistustaitoharjoittelu< Lajianalyysin pääsivu

Suunnistustaidon ja sen osa-alueiden mittaaminen on vähintäänkin haastavaa. Tähän päivään mennessä absoluuttisia mittareita, joita voidaan käyttää kerta toisensa jälkeen, ei ole kyetty kehittämään. Kilpailu- ja harjoitussuorituksen analysoinnissa erinomaiseksi avuksi ovat viime vuosina tulleet GPS-laitteet. Niiden kautta saatavan datan ja rastiväliaikojen avulla omaa tekemistä voidaan verrata muiden kilpailijoiden suorituksiin niin taidon kuin fysiikan osalta. Dataa omasta kilpailusuorituksesta on usein saatavissa tulvaksi asti, ja sen kriittisessä analysoinnissa vain oma motivaatio on rajoittavana tekijänä.

Yksi parhaista tavoista oman suunnistustaidon arvioimiseen on kilpailu- tai harjoitusratojen suunnistaminen kahteen kertaan. Analysoimalla tekemistään ensimmäisen ja toisen suorituskerran välillä pääsee konkreettisesti kiinni omiin vahvuuksiinsa ja puutteisiinsa. Useampi tällainen harjoitus auttaa oman taitavuuden tunnistamisessa. Tutkimusten ja kokemuksen perusteella hyvä taitotaso tarkoittaa alle 5 % parannusta ensimmäisen ja toisen suorituksen välillä, jos rata on helpohko ja vauhdikkaassa maastossa. Vaativassa maastossa ja haastavalla radalla noin 10 % parannus on mahdollinen ja hyvän taidon rajoissa.

< Lajianalyysin pääsivu


Linkit: