Suunnistamaan

Suunnistus on suosittu harrastus lasten ja nuorten parissa. Suomessa on n. 15 000 suunnistavaa lasta ja nuorta, joista valtaosa harrastaa lajia urheiluseurassa. Suunnistus on lajina tasa-arvoinen: tyttöjen ja poikien osuus harrastajista on lähes yhtä suuri. Tutkimukset osoittavat, että suunnistukselle on ominaista harrastajan voimakas sitoutuminen lajiin. Harrastuksen alkuvaiheen ylittäneistä suunnistuksessa on hyvin pieni lopettamisprosentti.

Suunnistus harrastuksena

Metsä on suunnistajan liikuntapaikka ja kartta lajin suorituskenttä. Luonto on rauhallinen ja tasapainoinen ympäristö liikkua. Luontokokemukset eri vuodenaikoina ovat lapsille suuri elämys. Suunnistusharrastuksen myötä lapsi oppii liikkumaan luonnossa sekä kunnioittamaan sitä.

Suunnistus kehittää lapsen ja nuoren fyysistä kuntoa sekä keskittymis- ja päättelykykyä. Maasto monipuolisena liikuntapaikkana kehittää puolestaan koordinaatiokykyä ja tasapainoa. Ratkoessaan suunnistustehtäviä lapsi ja nuori oppii ongelmanratkaisutaitoja sekä itsenäistä päätöksentekoa. Tehtävien ratkaisu ja rastin löytyminen takaa aina uudelleen onnistumisen elämyksiä ja rohkaisee selviytymään myös arjen ongelmista.

Suunnistus on myös joukkueurheilua parhaimmillaan: Lajissa on paljon yhteisiä tapahtumia, joihin eri ikäiset ja eri tasoiset harrastajat osallistuvat yhdessä. Suunnistusharrastuksen parissa lapsi on kanssakäymisissä kaiken ikäisten kanssa.

Seurojen tarjoama lasten ja nuorten opetus etenee taitojen karttuessa: Ensin opetellaan yhdessä liikkumaan metsässä ja vähitellen mukaan tulee erilaisia lajiin liittyviä leikkejä ja harjoitteita. Ohjaajia on harjoituksissa useita ja uusia asioita opeteltaessa he ovat mukana maastossa. Harjoituksissa voi suunnistaa myös pareittain, jos lapsi niin haluaa. Yksi aloittelevien lasten harjoitus- ja kilpailumuodoista on rastireitti. Rastireitillä lapsi voi kulkea viitoitettua reittiä tai hän voi halutessaan valita oman reitin esim. polkua pitkin. Harjoituksissa, kilpailuissa ja kuntorasteilla on usein paljon muita osallistujia metsässä. Tämä lisää turvallisuutta: Tarvittaessa heiltä voi kysyä neuvoa.

Suunnistus mielletään usein vaikeaksi lajiksi, mutta se on helpompaa kuin moni kuvittelee. Harjoittelemalla taidot karttuvat. Suunnistus tarjoaa aina uusia haasteita kaiken tasoisille harrastajilleen: jopa maailmanmestarillekin sattuu joskus virheitä, joista voi aina oppia lisää.

Suunnistus on monipuolinen laji

Suunnistus on monipuolinen laji, jota voi harrastaa ympäri vuoden. Suunnistuslajeja ovat suunnistus, hiihtosuunnistus, pyöräsuunnistus sekä tarkkuussuunnistus, joka sopii myös liikuntarajoitteisille.

Suunnistusharrastukseen kuuluu lajitaitojen oppimisen lisäksi luonnossa liikkumista, luontokokemuksia ja monipuolisia liikuntaleikkejä, jotka iän karttuessa muuntuvat taidon ja fyysisen kunnon harjoituksiin.

Suunnistuksen voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa. Useimmat seurat tarjoavat alkeistoimintaa jo alle kouluikäisille, mutta myös vanhemmille lapsille. Kun perustaidot ovat hallinnassa, nuori voi valita jatkaako kuntoillen, kansallisella tasolla kilpaillen vai osallistuuko muuten seuratyöhön ohjaajana tai toimijana. Monelle suunnistuksesta kehittyy elinikäinen harrastus, jonka intensiteetti vaihtelee eri elämäntilanteissa.

Suunnistusseurat järjestävät lapsille ja nuorille monipuolista toimintaa: alkeis- ja jatkokoulutusta, leirejä, kilpailuja yms. Oman paikkakunnan seuran järjestämästä toiminnasta saat tietoa paikallislehden seurapalstalta, seurojen nettisivuilta tai seuran yhteyshenkilöiltä.

Tarvittavat hankinnat

Suunnistusharrastuksen voi aloittaa ilman erillisiä välinehankintoja. Alkuvaiheessa välineistä tärkein on sopiva pukeutuminen. Maastoon lähdetään sään mukaisessa ulkoliikuntaan sopivassa asussa, joka on helppo puhdistaa. Kesälläkään metsään ei mennä shortseissa, vaan pitkälahkeisissa suunnistus-, tuuli- tai veryttelyhousuissa. Paitana käytetään kesälläkin yleensä pitkähihaista, ohutta paitaa, joka suojaa oksien raapimiselta.

Suunnistajille on kehitetty lajiin sopivia pukuja ja jalkineita. Suunnistuskengät eli nastarit ovat tukevammat ja kestävämmät kuin tavalliset lenkkitossut. Niiden nastoitettu pohja on maastossa pitävä ja vähentää liukastumista ja niiden aiheuttamia venähdyksiä.

Oman suunnistuspuvun ja –tossujen hankinta on ajankohtaista viimeistään, kun aloittaa kilpailemisen. Seurojen omista asuista voi tiedustella ohjaajilta. Suunnistustossuja ja muita lajiin liittyviä tarvikkeita myyvät lajiin erikoistuneet kaupat, joilla on myyntipisteitä mm. kilpailu- ja kuntorastipaikoilla.

Kompassin käyttöä opetellaan yleensä parin vuoden harrastuksen jälkeen, kun on ensin opittu kartanluvun perusteet, joten oman kompassin hankkiminen sitä ennen ei ole välttämätöntä. Kompasseja on tarjolla useita erilaisia, myös lasten käteen sopivia pienempiä malleja.

 

Ota yhteyttä suunnistusseuraan

Katso IRMAsta (kilpailujen ja suunnistajien tietojärjestelmä) seurojen yhteystietoja ja nettiosoitteita. Ota yhteyttä suunnistusseuraan ja lähde mukaan kiehtovaan harrastukseen.