Suomen naiset pyöräsuunnistuksen MM-viestin kultaan aikuisissa ja nuorissa

Pyöräsuunnistuksen MM-kilpailujen päätöspäivänä ohjelmassa olivat viestit Tšekin Nová Pakassa. Olosuhteet kilpailuun muuttuivat alkuviikkoon verrattuna, kun kevyt sade piti kisamaastoa märkänä ja liukkaana.

Naisten kilpailu lähti heti startista onnistuneesti liikkeelle, ja Marika Hara vei Suomen värit kärkipaikalle. Tämän jälkeen Suomen joukkue ei luopunut kärkipaikasta missään vaiheessa, ja mestaruus tuli lopulta ylivoimaisella lähes kymmenen minuutin erolla. Hopeaa ajoi Ranska ja pronssia Tšekki.

Marika Hara

Kulku ei ollut tänään mitenkään erityisen hyvä, mutta varmistelin sitten suunnistuksen kanssa niin, etten tee isoja virheitä. Pyörän kanssa oli puolessa välissä hieman ongelmia, mutta sekin sentään selvisi siitä nopeasti. Olihan siellä vähän jänniä paikkoja, kun mutkaisessa ylämäessä tuli miehiä vauhdilla vastaan, mutta kovalla varoitusäänellä selvisin siitä ongelmitta, kuvaili aloitusosuuden Marika Hara.

Ruska Saarela toi Suomen vaihtoon jo lähes viiden minuutin erolla toisena olevaan Ranskaan.

– Lähdin liikkeelle mahdollisimman varmalla taktiikalla ja kaikki epävarmat paikat varmistaen. Yhtäkkiä Liettuan viestinviejä tuli jostain näkyviin, ja minulla meinasi iskeä epäusko, että olen tullut aivan liian hitaasti. Maalissa kuitenkin selvisi, että Liettua oli vahingossa oikaissut ja hylätty, eikä minulle tullut mitään suurempia virheitä, kertoi Ruska Saarela.

Kaarina Nurminen ei vielä lähtövaiheessa tiennyt Liettuan hylkäyksestä ja lähti tiukassa kilpailutilanteessa liikkeelle.

– Alussa se Liettua vähän jännitti, mutta en siinä sitten nähnyt muita joukkueita. Yritin vain mennä tarkasti, enkä sitten tehnytkään virhettä. Olihan se välillä aikamoista lipsuttelua, mutta yritin ajaa rauhassa ja ilman isompia riskejä, mikä sitten onnistui, iloitsi kultajoukkueen ankkuri Kaarina Nurminen.

Miesten kilpailussa isäntämaa Tšekki oli odotetun vahva, ja ajoi mestariksi yli kuuden minuutin erolla Liettuaan. Pronssia ajoi Sveitsin joukkue. Suomen joukkue Kare Kaskinen Samuel Pökälä ja Andre Haga tsemppasi joukkueensa viidenneksi kymmenen minuuttia voittajalla jääden.

Suomalaismiehille osui paljon epäonnea sekä kolhuja. Ykkösjoukkueen aloittaja Kare Kaskinen kolaroi ja kaatui kovasta vauhdista, mutta pystyi lopulta jatkamaan osuutta menettäen kuitenkin runsaasti aikaa. Kakkosjoukkueen Jussi Laurila kolaroi niin pahasti, että Laurilan ja kakkosjoukkueen suoritus keskeytyi.

Ajoin vastaantulijan kanssa kovasta vauhdista kolarin, ja lensin siitä rajusti selälleni. Sen jälkeen ajaminen oli hankalampaa ja ylämäkiä piti talutella. Selvisin siitä kuitenkin suhteellisen säikähdyksellä, kertoi aloitusosuuden Kare Kaskinen.

– Lähdin ajamaan rauhallisessa paikassa omaa suoritusta. Eilinen kisa painoi kyllä jaloissa, mutta suunnistus sujui aika hyvin, ja sain siinä ajettua pari joukkuetta kiinni, tiivisti kuusi sijaa kakkososuudella nostanut Samuel Pökälä.

– Koitin tehdä mahdollisimman hyvää omaa suoritusta, mutta alkumatkalla luin hetken aikaa väärää väliä, ja tein siinä puolentoista minuutin virheen. Muuten se meni hyvin, ja yritin ajaa ylämäet niin kovaa kuin jaksoin. Paikoin siellä oli aika liukasta ja yhdessä alamäessä piti ajaa puuhun, kun pyörä ei muuten mudassa pysähtynyt, kuvaili ankkuri Andre Haga kisan vaiheita.

Nuorille kultaa ja hopeaa

Suomen nuoret pyöräsuunnistajat päättivät kisaviikon kahden mitalin juhliin. Nuorten naisten joukkue Vilma Pesu, Aino Kankaanpää ja Silja Yli-Hietanen ajoivat voittoon lähes kolmen minuutin erolla Ruotsiin. Pronssia otti Ranska.

Vilma Pesu, Aino Kankaanpää, Silja Yli-Hietanen

– Alussa jäin yhdessä risteyksessä hieman ihmettelemään, ja sen jälkeen sain ajella pitkään yksin. Pieniä ohiajovirheitä minulla tuli, mutta ei mitään isompia. Hyvät fiilikset on mitalista, ja tähän on hyvä päättää junnukisavuodet, iloitsi avausosuuden Vilma Pesu.

– Osuus meni tosi hyvin, ja sain revittyä eroa. Tarkoituksena oli saada Siljalle mahdollisimman hyvä lähtöpaikka ankkuriosuudelle, ja se onnistui. Jaloissa ei tuntunut kulkua eilisen rankan kisan jälkeen, mutta yritin sitten vain suunnistaa tarkasti, kertoi toisen osuuden Aino Kankaanpää.

– Aika nopeasti huomasin, että tänään on raskaat jalat. Sitten olikin syytä suunnistaa entistä tarkemmin. Kolmosrastin jälkeen meinasi tulla virhe, mutta sain sen nopeasti korjattua. Huikea fiilis jäi näistä kisoista kun päästiin juhlimaan kultaa, iloitsi Silja Yli-Hietanen.

Suomen nuoret miehet ajoivat hopeaa joukkueella Simo Klemettinen, Akseli Pesu ja Eemil Koskinen. Voiton otti Ranska reilun neljän minuutin erolla ja Norja taipui pronssille seitsemän sekuntia Suomelle jääden.

– Kisa lähti hyvin käyntiin, ja olin pitkään kärkiletkassa. Sitten menin tangon yli, ja se sekoitti tekemistä. Tein siihen kaatumisen jälkeen heti ison virheen. Sitten kaaduin vielä ennen yleisörastia, ja sain vaihtajan korvakkeen ihan solmuun. Loppulenkki piti sitten ajaa yksivaihteisella, ja siinä tuli aika lailla takkiin, kuvaili Simo Klemettinen ykkösosuuden haasteita.

– Alku lähti hyvin, mutta sitten kaaduin ja menin hieman sekaisin. Siinä tuli reilu parin minuutin virhe. Kartan vaihdossa tuli aika paljon sähklinkiä, ja tein sen jälkeen heti toisen parin minuutin virheen. Loppumatka maaliin tuli sitten hyvin, kertoi toisen osuuden Akseli Pesu.

– Minulla oli melkein viikon paras kisa. Kulki todella hyvin ja vain kahdessa risteyksessä tuli pieni ohiajo. Norjalaisen kanssa oli pientä mitalikilpaa, mutta pidin hänet hyvällä kululla koko ajan selän takana. Meidän joukkueella oli toki mahdollisuuksia parempaankin, mutta hopeakin on hyvä mitali, mietiskeli joukkueen ankkuri Eemil Koskinen.

Tulokset – pyöräsuunnistuksen MM-viesti matka 26.8.2023, Nová Paka, Tšekki

Naiset: 1) Suomi (Marika Hara, Ruska Saarela, Kaarina Nurminen) 2.36.03, 2) Ranska (Constance Devillers, Lucie Rudkiewicz, Lou Garcin) 2.45.58, 3) Tšekki (Veronika Kubinova, Valerie Kamererova, Martina Tichovska) 2.49.15

Miehet: 1) Tsekki 2.23.20 (Vojtech Stransky, Vojtech Ludvik, Krystoff Bogar), 2) Liettua (Jonas Vytautas Gvildys, Jonas Maiselis, Ignas Ambrazas) 2.29.26, 3) Sveitsi (Flurin Schnyder, Silas Hotz, Simon Hellmueller) 2.29.44, 4) Ranska 2.32.02, 5) Suomi (Kare Kaskinen, Samuel Pökälä, Andre Haga) 2.32.36

Tulokset – pyöräsuunnistuksen nuorten MM-viesti 26.8.2023, Nová Paka, Tšekki

Naiset (20v): 1) Suomi (Vilma Pesu, Aino Kankaanpää, Silja Yli-Hietanen) 2.03.43, 2) Ruotsi (Signe Fell, Minna Palm, Tilda Palm) 2.06.33, 3) Ranska (Anne Caroline Sipos, Lola Colle, Jade Boussier) 2.14.56

Miehet (20v):  1) Ranska (Timothy Blot, Augustin Leclere, Armel Berthaud) 2.26.39, 2) Suomi (Simo Klemettinen, Akseli Pesu, Eemil Koskinen) 2.30.42, 3) Norja (Ole Gunnar Kleppa Madslien, Marius Edvart Aamodt, Sondre Ladim) 2.30.49