Andre Haga hopealla pyöräsuunnistuksen MM-yhteislähdössä Tšekissä  

Artikkelikuvassa Andre Haga, kuvat: Timo Mikkola

KORJAUS klo 19.38: Andre Hagan tulos palautettiin voimaan myöhemmin kisan jälkeen juryn päätöksellä. Näin Samuel Pökälän sijoitus lopulta 4. 

Pyöräsuunnistuksen MM-kilpailut jatkuivat välipäivän jälkeen yhteislähtökilpailulla Tšekin Jabkenicessa. Vauhdikas ja nopeatempoinen yhteislähtökilpailu ajettiin miehillä kolmena ja muilla sarjoilla kahtena eri lenkkinä välillä kilpailukeskuksessa varvaten.

Suomen joukkue esitti hyvää kilpailuilmettä, ja palkintona oli kolme mitalia sekä kolme podium-paikkaa. Kovassa ajovireessä oleva Andre Haga onnistui kilpailussaan ja sai lopulta myös hyväksytyn tuloksen kisan jälkeen juryn myöhemmällä päätöksellä. Epäselvyyttä aiheutti tilanne, jossa Haga ajautui viimeiseltä rastilta väärälle uralle, sen sijaan että olisi ajanut pakollista viitoitusta pitkin viimeiseltä rastilta maaliin. Haga ei saavuttanut reitillään ajallista hyötyä, ja Hagan käyttämä reitti oli jopa jonkin verran viitoitettua reittiä hitaampi. Lopulta Hagan hylkäys mitätöitiin, koska järjestäjä ei ollut toteuttanut viitoitusta sääntöjen mukaan. Yhtenäisen viitoitusnauhan sijaan maastossa oli viimeisen rastin jälkeen vain muutama erillinen nauhanpätkä.

Miesten kärkikolmikoksi muodostui lopulta Tšekin Vojtech Ludvik, Suomen Andre Haga ja Sveitsin Simon Hellmueller.

– Pari semmoista vajaan minuutin virhettä tuli, mutta muutoin se oli aika täydellinen ajo. Raskas kisa se oli, kun suurimman osan matkasta ajoin yksin tai keulilla. Parilla pitkällä välillä Ludvik ajeli perässä. Pari rastia ennen maalia Ludvik pääsi sisäkurvista edelle, kun ensin vähän katselin millä uralla se rasti oikein on. Viimeiselle rastille tultiin ihan peräkkäin, mutta siinä se ero sitten syntyi, kun en nähnyt mistä viitoitus lähti. Nyt jälkikäteen ajatellen sekä minä että järjestäjät tekivät tuossa kohdassa virheen, mutta tuloksen myötä reilu peli toteutui, kun en hyötynyt tuosta reitistä ajallisesti, mietiskeli hopeamies Andre Haga huojentuneena.

Samuel Pökälä

Samuel Pökälä pystyi lopulta nousemaan alkuviikon vaikeuksien jälkeen palkinnoille, taistellen itsensä komeasti kisan neljänneksi.

– Vaikea viikko on ollut, olen viimeiseen kolmeen yöhön nukkunut ehkä vain yhteensä kymmenisen tuntia. Joku outo pieni sairastuminen tuli sprinttikisan jälkeen, ja sen takia piti jättää pitkä matkakin kokonaan väliin. Tänään pystyi jo vähän paremmin tsemppaamaan ajoa, vaikka aika hirveältä se tuntui. Ykköselle tuli heti pieni virhe, mutta muutoin se oli aika hyvää suorittamista, kertoi Samuel Pökälä.

Jussi Laurilan kisa kärsi ketjun katkeamisesta ja Miika Nurmi joutui starttaamaan kisaan joukkuetoverin pyörällä hajoitettuaan oman pyöränsä rungon välipäivän treenilenkillä.

Naisten kilpailussa kärkikolmikko oli kuin toisintoa alkuviikon kisoista. Tšekin Martina Tichovska ajoi mestariksi, Emily Benham Kvale hopealle 8 sekunnin erolla ja Tanskan Nikoline Splittorff pronssille 20 sekunnin erolla.

Marika Hara on saanut ajopohjaansa vahvistettua mitä pidemmälle kisaviikko on edennyt, ja Hara oli kilpailun loppuratkaisussa mukana taistelemassa mitaleista, ajaen maaliin lopulta neljäntenä 40 sekuntia Splittorffia perässä.

– Ajo kulki tänään hyvin, mutta yksi kohta jäi hieman lopussa harmittamaan. Mentiin siinä letkassa, ja minulle tuli tunne, että käännyttiin liian aikaisin. Luotin kuitenkin muihin, enkä lähtenyt yksin kääntymään takaisin. Sähäkkä kisa se oli eikä tänään tarvinnut yksin ajella, koko ajan oli porukkaa ympärillä menossa eri hajonnoille. Tarkkana siinä sai olla monessa kohdassa, että osasi pitää oman suorituksen kasassa. Mukavaa se oli kun ajo kulki ja homma toimi, kuvaili Marika Hara.

Kaarina Nurminen suoriutui jälleen hienosti ajaen ensimmäisissä aikuisten sarjan MM-kisoissaan kaikilla henkilökohtaisilla matkoilla palkinnoille. Yhteislähtökilpailussa Nurminen oli viides vajaan minuutin Haraa hitaampana.

– Alussa taisin yhdellä reitinvalinnalla päästä hieman karkuun, mutta sitten tein yhden pahan virheen ja porukkaa pääsi ohi. Sen jälkeen sain ajaa aika yksin, ja yritin tehdä omaa hyvää kovaa ajoa. Pikkuisen raskaassa kisassa alkoi jo väsyttämään, mutta ihan tyytyväinen voin olla kokonaisuuteen, kertoi Kaarina Nurminen.

Nuorille hopeaa ja pronssia

Eemil Koskinen onnistui jälleen erinomaisesti ja ajoi nuorten MM-hopealle 40 sekunnin erolla Ranskan Armel Berghaudiin. Mitali oli Koskiselle jo näiden kisojen toinen.

– Suunnistus onnistui tänään paremmin kuin muina päivinä, mutta jalka oli aika tyhjä puolen välin jälkeen. Se korosti entisestää suunnistukseen keskittymistä, kun fyysisesti alkoi väsyttämään. Onnistuin kuitenkin hoitamaan homman kunnialla, ja onneksi tämän jälkeen on mahdollisuus kisata vielä kolmena vuonna nuorten mitaleista, mietiskeli nuori pronssimitalisti Eemil Koskinen.

Seuraavana suomalaisista kymmenenneksi sijoittui Simo Klemettinen.

Nuorten naisten sarjassa Silja Yli-Hietanen pääsi juhlistamaan viimeistä nuorten sarjan MM-kisastarttiaan pronssimitalilla. Mestariksi ajoi Ruotsin Tilda Palm ja hopelle Tšekin Sofie Stranska.

– Sain hyvän lähdön, ja pääsin kiihdytyksen jälkeen pikkupolulle toisena. Ajettiin sitten pitkään Ainon kanssa samaa hajontaa ja pidettiin hyvää vauhtia.  Kokonaisuutena onnistuin ajamaan tänään aika virheettömästi, lopussa tuli ainoastaan yksi pieni ohiajo risteyksestä. On kyllä aika mahtava fiilis mitalista, iloitsi Silja Yli-Hietanen.

Myös Aino Kankaanpään pyörä kulki palkintosijoille kuudenneksi reilun kolmen minuutin erolla Yli-Hietaseen.

Pyöräsuunnistuksen MM-kilpailut Tšekissä päättyvät lauantaina viestikilpailuun.

Tulokset – pyöräsuunnistuksen MM-yhteislähtö 25.8.2023, Jabkenice, Tšekki

Naiset (32,3km – 135m): Martina Tichovska CZE 1.23.58, 2) Emily Benham Kvale GBR 1.24.06, 3) Nikoline Splittorff DEN 1.24.18, 4) Marika Hara FIN 1.24.58, 5) Kaarina Nurminen FIN 1.25.41, 6) Gabriele Andrasiuniene LTU 1.26.09, 7) Ruska Saarela FIN 1.27.16, … 12) Saara Yli-Hietanen FIN 1.30.17, 13) Ingrid Stengård FIN 1.30.31, 19) Essi Hakala FIN 1.31.52, 21) Antonia Haga FIN 1.32.50

Miehet (39,4km – 180m): 1) Vojtech Ludvik CZE 1.24.28, 2) Andre Haga FIN 1.24.43, 3) Simon Hellmueller SUI 1.25.07, 4) Samuel Pökälä FIN 1.25.35, 5) Jakub Skoda CZE 1.26.11, 6) Silas Hotz SUI 1.26.25, … 11) Kare Kaskinen FIN 1.27.44, 24) Tomi Nykänen FIN 1.30.57, 26) Miika Nurmi FIN 1.31.21, 33) Jussi Laurila FIN 1.33.21, 37) Teemu Kaksonen FIN 1.34.43

Tulokset – pyöräsuunnistuksen nuorten MM-yhteislähtö 25.8.2023, Jabkenice, Tšekki

Naiset (20v) (26,6km – 115m): 1) Tilda Palm SWE 1.12.52, 2) Sofie Stranska CZE 1.13.06, 3) Silja Yli-Hietanen FIN 1.13.50, 4) Gertrud Riis Madsen DEN 1.16.38, 5) Irmante Aleliunaite LTU 1.16.43, 6) Aino Kankaanpää FIN 1.17.04, … 16) Siiri Rasimus FIN 17) Vilma Pesu 1.22.25, 18) Emma Lång FIN 1.22.47, 19) Emma-Riikka Laamanen FIN 1.23.19

Miehet (20v) (30,6km – 135m): 1) Armel Berghaud FRA 1.07.10, 2) Eemil Koskinen FIN 1.07.50, 3) Flurin Schnyder SUI 1.08.31, 4) Fran Corstes Martinez ESP 1.09.12, 5) Augustin Leclere FRA 1.09.37, 6) Melvin Lofgren SWE 1.09.47, … 10) Simo Klemettinen FIN 1.11.28; 14) Akseli Pesu FIN 1.12.54, 17) Eevert Kenttämies FIN 1.13.28, 23) Nuutti Toivonen FIN 1.14.46, 32) Aapo Liponkoski FIN 1.17.57