Haga ja Nurminen neljänsiä pyöräsuunnistuksen MM-keskimatkalla

Artikkelikuvassa Andre Haga. Kuvat: Timo Mikkola

Pyöräsuunnistuksen MM-kilpailut jatkuivat keskiviikkona Tšekin Mostekissa keskimatkan kilpailulla. Möykkyisiä ajouria sekä enimmäkseen lyhyitä suunnistusvälejä tarjoillut kilpailu ajettiin edelleen lämpimissä keleissä, mutta muutamin kohdin yön sateen jäljiltä mutaisilla urilla.

Miesten kilpailussa tšekkiläiset kartuttivat mestaruuspottiaan, kun Krystof Bogar ajoi voittoon. Sveitsin Simon Hellmueller ajoi hopealle ja Tšekin Vojtech Ludvik pronssille.

Andre Hagan ajo kulki jälleen vahvasti, ja tänään jäi vajaa minuutti eroa mitaleille.

– Oli aika tiukkaa suunnistusta, ja taas paljon rasteja. Siinä ei täyttä ajovauhtia päässyt joka paikassa ulosmittaamaan. Muutamassa kohdassa minun piti laittaa jalkaa maahan, ja varmistaa oikeat polun lähdöt. Parissa kohdassa tein myös pieniä ohiajoja, mutta yksi isompi virhe tuli rastille 20, jossa tuli reilu 40 sekuntia takkiin. Sinänsä tämä oli aika hyvä suoritus, mutta mitaliin se ei nyt riittänyt. Yhteislähtökisaan täytyy sitten laittaa uusi yritys päälle, suunnitteli Andre Haga.

Teemu Kaksonen

Teemu Kaksonen onnistui keskimatkalla parhaaseen henkilökohtaiseen MM-sijoitukseen ollen kilpailun viides 15 sekuntia Hagaa perässä.

– Kisa lähti tosi hyvin liikkeelle, ja sain siinä hyvin suunnistuksesta kiinni. Radan loppuosalla tuli muutamia pieniä ohiajovirheitä, ja ne varmaan vähän tiputtivat sijaa. Pyörä kulki tänään hyvin, mutta enemmänkin suunnistus hieman hidasti vauhtia, kun koko ajan piti olla todella tarkkana mistä polut lähtevät. Hyvä suoritus tämä oli, ja siihen voi olla tyytyväinen, iloitsi Teemu Kaksonen.

Naisten kilpailussa nähtiin jonkin verran virhekoukeroita gps-seurannassa, kun paikoin polkujen risteyksien havainnointi maastossa oli haastavaa. Ison-Britannian Emily Benham Kvale ajoi MM-kultaan ylivoimaisella yli kahden ja puolen minuutin erolla Tanskan Nikoline Splittorffiin. Pronssia otti Tšekin Martina Tichovska.

Kaarina Nurminen

Kaarina Nurminen jatkoi tasaisen vahvaa MM-viikkoaan ajaen sprinttikullan seuraksi toisen MM-nelostilan.

– Kisassa meno tuntui koko ajan hyvältä ja suunnistus sujui mainiosti. Lähdin aika kovaa ja lopussa piti vähän taistella hyytymistä vastaan. Maalissa kuulin tehneeni yhden huonon reitinvalinnan, jossa jäinkin aika paljon. Harmittaa hieman, kun mitali olisi ollut otettavissa, mutta täytyy tähän olla loppujen lopuksi ihan tyytyväinen. Nälkää jäi vielä yhteislähtökisaan, mietiskeli Kaarina Nurminen.

Palkinnoille ajoivat suomalaisista myös Ruska Saarela ja Antonia Haga jakaen kuudennen tilan tasa-ajalla. Ingrid Stengårdin varma meno jatkui keskimatkalla, ja Stengård sijoittui kahdeksanneksi.

Pihla Häkkiselle nuorten MM-pronssia

Nuorten pyöräsuunnistuksen MM-keskimatkalla molempien sarjojen voitot menivät isäntämaa Tšekkiin, naisissa Sofie Stranska otti kultaa ja miehissä Adam Cernik. Suomen Pihla Häkkinen otti keskimatkalta kisojen toisen mitalinsa, tällä kerralla jaettu pronssi Italian Iris Aurora Pecorarin kanssa.

Pihla Häkkinen

– Radan alkupuoli minulla meni sujuvasti ilman isompia virheitä. Muutamia pieniä tarkistuspysähdyksiä piti tehdä pienien pistepolkujen lähtö- ja risteyskohdissa. Meidän radalla reitinvalinnat olivat aika selkeitä, ja se oli enimmäkseen sellaista suorittamista. Yksi isompi virhe minulla tuli sitten rastilla 14, jossa hukkasin lähes kaksi minuuttia, mutta onnellinen loppu kisalle tuli, iloitsi mitalista ja suorituksesta Pihla Häkkinen.

Suomalaismenestystä täydensi Silja Yli-Hietanen kuudennella ja Emma-Riikka Laamanen yhdeksännellä sijalla.

Nuorten miesten sarjassa Adam Cernikin takana Sveitsin Flurin Schnyder ajoi hopeaa ottaen jo kisojen kolmannen mitalinsa. Ranskan Armel Berthaud ajoi pronssia. Suomalaisista parhaana onnistui jälleen Eemil Koskinen ajaen kilpailun viidenneksi vajaan kahden minuutin erolla voittajaan.

– Pääsääntöisesti se oli hyvää tekemistä, mutta yhdellä välillä missasin ensimmäisen risteyksen. Siinä tuli joku ajatuskatko ja käännyin väärään suuntaan T-risteyksestä. Ajelin siinä jonkin aikaa sujuvasti, mutta sitten hoksasin, että on karttaan nähden vähän liian hyviä uria, kun piti olla huonompaa. Siinä meni joku puolitoista minuuttia ylimääräistä. Vähän tämä jäi kaivelemaan, mutta yhteislähdössä startataan sitten taas vauhdilla mies miestä vastaan, suunnitteli Eemil Koskinen.

Simo Klemettinen nousi jälleen podiumille ja sijoittui kuudenneksi vajaa puoli minuuttia Koskista perässä. Vahvasta Suomen joukkueesta Akseli Pesu sijoittui seitsemänneksi ja Tatu Aaltonen kahdeksanneksi.

Pyöräsuunnistuksen MM-kilpailut jatkuvat välipäivän jälkeen perjantaina yhteislähtökilpailulla.

Tulokset – pyöräsuunnistuksen MM-keskimatka 23.8.2023, Mostek, Tšekki

Naiset (15km – 300m): 1) Emily Benham Kvale GBR 51.41, 2) Nikoline Splittorff DEN 54.21, 3) Martina Tichovska CZE 55.15, 4) Kaarina Nurminen FIN 55.55, 5) Veronika Kubinova CZE 59.03, 6) Ruska Saarela FIN 59.42, 6) Antonia Haga FIN 59.42, 8) Ingrid Stengård FIN 1.00.28, 12) Marika Hara FIN 1.02.40, 13) Essi Hakala FIN 1.02.40, 25) Saara Yli-Hietanen FIN 1.06.53

Miehet (17,5km – 370m): 1) Krystof Bogar CZE 51.38, 2) Simon Hellmueller SUI 51.52, 3) Vojtech Ludvik CZE 52.50, 4) Andre Haga FIN 53.44, 5) Teemu Kaksonen FIN 53.59, 6) Vojtech Stransky CZE 54.35, … 18) Tomi Nykänen FIN 56.23, 20) Jussi Laurila FIN 56.55, 21) Kare Kaskinen FIN 56.58, 22) Miika Nurmi FIN 57.03, 27) Samuel Pökälä 57.15

Tulokset – pyöräsuunnistuksen nuorten MM-keskimatka 23.8.2023, Mostek, Tšekki

Naiset (20v) (12,7km – 260m): 1) Sofie Stranska CZE 53.13, 2) Tilda Palm SWE 53.58, 3) Pihla Häkkinen FIN 54.03, 3) Iris Aurora Pecorari ITA 54.03, 5) Lucie Messnerova CZE 55.53, 6) Silja Yli-Hietanen FIN 56.03, 9) Emma-Riikka Laamanen FIN 1.00.01, 13) Vilma Pesu FIN 1.02.46, 16) Aino Kankaanpää FIN 1.05.24, 21) Emma Lång FIN 1.07.16

Miehet (20v) (15,7km – 300m): 1) Adam Cernik CZE 49.38, 2) Flurin Schnyder SUI 49.53, 3) Armel Berthaud FRA 50.14, 4) Hannes Hnilica AUT 50.48, 5) Eemil Koskinen FIN 51.27, 6) Simo Klemettinen FIN 51.56, 7) Akseli Pesu FIN 52.07, 8) Tatu Aaltonen FIN 52.47, … 22) Nuutti Toivonen FIN 58.51, 39) Eevert Kenttämies FIN 1.04.01