Suomi neljäs suunnistuksen naisten MM-viestissä

Suomen naiset joutuivat tyytymään karvaaseen neljänteen sijaan MM-kilpailujen päätösmatkalla viestissä. Joukkueessa juoksivat Miia Niittynen, Maija Sianoja ja Venla Harju. Taistelutahdon puutteesta joukkuetta ei voi syyttää.

Kokonaiskilpailun jännittävyyden kannalta naiset hajosivat metsään harmittavan varhaisessa. Kilpailun voitti Ruotsi, hopealle suunnisti Sveitsi ja pronssille Norja. Ruotsin voittajajoukkueessa juoksivat Hanna Lundberg, Sara Hagström ja Tove Alexandersson. Hopealle sijoittuneen Sveitsin riveistä löytyivät huppusuunnistusuransa päättävä Elena Roos, Natalia Gemperle ja Simona Aebersold. Pronssia napanneen norjan kokoonpano oli Marianne Andersen, Marie Olaussen, Andrine Benjaminsen.

Ruotsin Lundberg karkasi heti avausosuudella muiden tavoittamattomiin ja oli vaihdossa puolentoista minuutin karkumatkalla. Tästä edusta Ruotsi ei luopunut lopun kilpailun aikana. Toisen osuuden jälkeen ero oli kasvanut minuutilla ja ankkuri Alexandersson kasvatti eron huomattavaan neljään ja puoleen minuuttiin.

Myös Sveitsi vakiinnutti asemansa turvallisesti toiselle sijalle toisen osuuden alussa. Pronssimitalitaistelu oli päivän mielenkiintoisin ja siihen otti tiukasti osaa myös Suomi.

Miia Niittynen

Suomen aloittaja Miia Niittynen on nähty usein kovien viestien avauksessa ja tälläkin kertaa nainen hoiti työnsä moitteettomasti. Niittynen tuli avausosuudelta vaihtoon kolmantena, vajaat kaksi minuuttia kärkeä jäljessä.

– Varmaan ekaa kertaa ikinä kaaduin lähtösuoralla, vaikka on aika monta kertaa viestejä startannut. Siinä pääsi sellaisia ei niin hyviä maita väliin, ja kadotin parempia selkiä. Selkiä meni jo aika kaukana. Lopussa alkoi näkymään paremmin porukkaa.

– Aika kova rata. Fyysisesti limiteillä sai mennä. Ehkä sen alun olisi voinut vetää paremmin, mutta olen ihan tyytyväinen.

Naisten joukkue koki harmillisen poisjäännin, kun Marika Teini kärsi terveysongelmista MM-viikolla. Korvaajaksi joukkueeseen siirtyi Maija Sianoja, joka onnistui pitkällä matkalla tekemään arvokisauransa sijoituksellisesti parhaan suorituksen. Hyvä suoritusvarmuus jatkui myös viestissä, ja lähtöpaikka metsään oli mieleinen.

– Hyvä paikkahan se oli lähteä. Ajattelin, että otan alkupään rastit tarkasti, että homma lähtee sujuvasti käyntiin.

Suoritukseensa tyytyväinen Sianoja kykeni suunnistamaan omalla hyvällä tasollaan läpi kilpailun.

– Pitkällä välillä toisen penkan kohdalla ero Norjaan repesi vähän. Ei vaan jalka liikkunut toisen eteen tarpeeksi kovaa. Yritin kuitenkin suunnistaa sujuvasti loppuun asti. Loppulenkillä Norja teki pienen koukun ja sain eroa vähän takaisin. Rankkaa oli.

Sianoja tuli vaihtoon viidentenä aivan Viron ja Norjan vanavedessä ja lähetti ankkuriosuudelle Venla Harjun. Norjan Andrine Benjaminsenia noin puolen minuutin takamatkalta jahtaamaan lähtenyt Harju joutui kuitenkin taipumaan viimeistään radan puolenvälin heikommalla reitinvalinnalla.

Venla Harju

Mitali karkasi lopulta kahden ja puolen minuutin päähän. Joukkueen kokonaispanos oli kuitenkin erinomainen.

– Oli hienoa, että oltiin kuitenkin mukana taistelussa ainakin ankkuriosuuden alkuun. Edellä oli ne kolme joukkuetta, joita ajattelinkin etukäteen. Tiesin, että Benjaminsen on tosi kova vastus. Ei tämän kovempaa pystynyt menemään.

Viestit päättivät kovan MM-viikon, jonka kilpailuista Harju osallistui kaikkiin.

– Saattoi olla elämäni kolme kovinta kisaa peräkkäin. Vähän hapottaa.

Tulokset – suunnistuksen MM-viesti 16.7.2023, Flims Laax, Sveitsi

Naiset: 1) Ruotsi (Hanna Lundberg, Sara Hagström, Tove Alexandersson) 1.47.26, 2) Sveitsi (Elena Roos, Natalia Gemperle, Simona Aebersold) 1.51.54, 3) Norja (Marianne Andersen, Marie Olaussen, Andrine Benjaminsen) 1.57.25, 4) Suomi (Miia Niittynen, Maija Sianoja, Venla Harju) 2.00.02