Suomen miehille suunnistuksen MM-viestihopeaa

Suomen miehet ovat voittaneet suunnistuksen MM-hopeaa Sveitsin Flims Laaxissa. Joukkueessa juoksivat Topi Syrjäläinen, Olli Ojanaho ja Miika Kirmula. Kokoonpano oli sama kuin keväällä Norjan maailmancupissa, jossa joukkue myös sijoittui hienosti ja lupauksia herättävästi toiselle sijalle.

Kirmula, Ojanaho ja Syrjäläinen

Kilpailun voitti Sveitsi joukkueella Daniel Hubmann, Joey Hadorn, Matthias Kyburz. Kolmanneksi sijoittui Ruotsi joukkueella Albin Ridefelt, Gustav Bergman, Emil Svensk.

Suomen viestin avaaja Topi Syrjäläinen teki takuuvarmaa työtä ja toi joukkueen vaihtoon sijalla viisi, 23 sekuntia kärjessä vaihtanutta Latvian Rudolfs Zernisiä perässä. Syrjäläisen avaus meni totutusti oppikirjan mukaan omaa työtä tehden, mutta muita hyödyntäen.

– Ykköselle oli aika selkeät hajonnat ja poimin omani. Kiivettiin mäkeä käytännössä ekat pari kilsaa ja hyvin tuntui olevan homma hanskassa. Mentiin porukan mukana ja välillä hain omia linjoja.

Miesten osuuksilla oli pituutta 5,5 kilometriä ja 340 nousumetriä.

– Tosi fyysinen otatus, mutta aika hyvin jaksoin loppuun asti taistella ja poimia omat hajonnat.

Toista osuutta vei Olli Ojanaho, jolla on Sveitsin MM-kilpailuista jo pitkän matkan pronssimitali. Heti osuuden alussa ennakkosuosikkinelikko Suomi, Sveitsi, Ruotsi ja Norja erkani muista.

Osuuden puolenvälin paikkeilla nelikosta reitinvalinnan turvin irrottautui Sveitsin Joey Hadorn, joka oli vaihdossa jo lähes kahden minuutin karkumatkalla. Ojanaholta nähtiin varmaa tekemistä koko radan läpi.

– Oli kova reissu. Topi antoi hyvän paikan Norjan, Ruotsin ja Sveitsin perään. Juoksu tuntui alussa aika hyvältä, eikä se Joeynkaan vauhti tuntunut yhtään sen kovemmalta.

Ojanahon rohkea reitinvalinta 12–13 välillä kannatti, ja eroa rupesi kertymään Ruotsiin. Ojanaho tuli upean juoksun jälkeen vaihtoon toisena ja päästi Miika Kirmulan maastoon viimeiselle osuudelle 1:43 kärkeä perässä ja puolisen minuuttia jahtaajia edellä.

Ankkuriosuudella Ruotsi yritti ilmoittautua haastamaan hopeaa, kun Emil Svensk alkoi lähestyä Kirmulaa. Kirmula kuitenkin piti pintansa ja vaikka rankat olosuhteet sekä maaston että helteen puolesta veivät kaikista mehut, sai Kirmula taisteltua Suomen hopealle. Maalissa ero Ruotsiin oli 14 sekuntia.

– Oli hieno paikka lähteä ja olin varautunutkin, että jos alkuviesti menee edes puolijärkevästi, pääsee lähtemään aika kärjen tuntumassa.

Kun lähtösijoitus tarkentui, Kirmulan taktiikkana oli ottaa alku tarkasti, omaa työtä tehden. Kirmulan edellisen päivän keskimatka kariutui juuri suorituksen hallinnan puutteeseen.

– Jos kaverit tulee kiinni, niin sitten tulee. Lähdin omaa päivän vauhtia. Tässä on jo aika paljon kuormaa alla. Ykköselle oli vähän huteraa, mutta sain homman haltuun, toisin kuin muissa kisoissa. Loppuun ei jäänyt kyllä mitään voimia, hopea-ankkuri totesi tuoreeltaan maalissa.

Myös Kirmula valitsi 12–13 välille Ojanahon tapaan vasemman kierron. Valinta saattoi olla mitalin värin kannalta oleellinen, sillä Kirmula pystyi Ojanahon tapaan hieman kasvattamaan eroa ruotsin ankkuri Emil Svenskiin.

Suomen miehet ovat pitkäjänteisellä työllä vakiinnuttaneet itsensä viestien mitalitaisteluihin mukaan. Vuonna 2019 Sarpsborgissa saavutettu MM-hopea sai nyt upean jatkon.

Tulokset – suunnistuksen MM-viesti 16.7.2023, Flims Laax, Sveitsi

Miehet: 1) Sveitsi (Daniel Hubmann, Joey Hadorn, Matthias Kyburz) 1.57.16, 2) Suomi (Topi Syrjäläinen, Olli Ojanaho, Miika Kirmula) 1.57.59, 3) Ruotsi (Albin Ridefelt, Gustav Bergman, Emil Svensk) 1.58.13