Ojanaho ja Virkajärvi pitkän matkan Euroopan mestarit Bulgariassa – Suomella kolmen mitalin päivä

Artikkelikuvassa lauantain mitalistit Eeva-Liina Ojanaho (vas.), Aapo Virkajärvi (kesk.) ja Virna Pellikka. Kuva: Milka Reponen/SSL

Suunnistuksen nuorten EM-kilpailut jatkuivat lauantaina Bulgarian Velingradissa pitkän matkan kilpailulla. Suomen menestys jatkui erinomaisena, kun sinivalkoiset suunnistajat saavuttivat kaksi mestaruutta ja yhden pronssin. Suuria korkeuseroja sisältänyt Velingradin metsä haastoi suunnistajia fyysisesti. Paikoin maasto oli erittäin tiheää ja rastivälit olivat pitkiä, joten kilpailijoiden rastinotto- ja reitinvalintataitoja koeteltiin monipuolisesti.

Virkajärvi osasi odottaa mestaruutta

Aapo Virkajärvi jatkoi 16-vuotiaiden poikien sarjassa siitä, mihin sprintissä jäi ja voitti pitkän matkan kilpailun täysin ylivoimaisesti. Espanjan Aratz Beobide jäi vajaan kuuden kilometrin radalla Jämsän Retki-Veikkoja edustavalle suomalaiselle yli kolme ja puoli minuuttia.

”Ennen kisaa mietin, että kyllä täältä voitto voisi tulla. Viime vuonna olin oman ikäisissäni parhaita suunnistajia, joten ykkössija oli odotusten alla”, Virkajärvi kertoi.

Radan vaikeimmalle rastille mahtui yksi minuutin virhe, mutta erittäin hyvä alku ja loppumatka sinetöivät ylivoimaisen voiton. Virkajärvi starttasi kilpailuun oman sarjansa alkupuolella. Voittaja uskoi, ettei se lopulta haitannut suoritusta.

”Itse asiassa siitä saattoi olla hyötyä, sillä aamulla oli viileämpi keli. Lisäksi metsässä ei ollut vielä paljon muita suunnistajia, joten sain tehdä rauhassa omaa työtä. En usko, että urista oli suurta hyötyä, sillä täällä piti puskea tiheistä alueista tahdon voimalla läpi”, Virkajärvi jatkoi.

Samassa sarjassa perjantaina Suomen kaksoisvoiton täydentänyt Rasmus Töyrylä oli lauantain pitkällä matkalla viides vain 17 sekuntia pronssimitalistista ja puoli minuuttia hopeasta.

”Meillä oli kaikki miehet 15 parhaan joukossa, joten tällaisten suoritusten jälkeen voi lähteä hyvällä fiiliksellä viestiin”, Virkajärvi ennakoi sunnuntaita.

Ojanaho ja Pellikka mitaleille

Tyttöjen 18-vuotiaiden sarjassa voittokamppailusta odotettiin Eeva-Liina Ojanahon ja Unkarin Rita Maramarosin välistä otatusta. Tämä myös toteutui ja lauantaina oli suomalaisen vuoro nousta korkeammalle korokkeelle. Ojanaho voitti unkarilaista 37 sekuntia.

”Suunnistus ei todellakaan mennyt oppikirjan mukaan. Matkalle sattui pieniä koukkuja ja yksi kunnon virhe. Yhdellä rastivälillä alitin sähkölinjan, jossa kasvillisuus oli niin tiheää, että kesti kauan päästä siitä läpi. Radat olivat kyllä hyvät. Oli fyysisesti rankkaa ja rastipisteet olivat vaikeita. Lisäksi piti tehdä reitinvalintoja”, Ounasvaaran Hiihtoseuraa edustava Ojanaho kertoi.

Ojanahon päävastustaja Rita Maramarosi teki suomalaisen tavoin jonkin verran virheitä, joten kilpailu meni lopulta tiukaksi.

”Tiesin, että tämä on niin vaikeaa, että muutkin ovat voineet tehdä virheitä. Maalissa olin helpottunut ja iloinen, vaikkei oma suunnistussuoritus ollutkaan ihan puhdas”, Ojanaho mietti.

Samassa sarjassa mestaruuskamppailuun ilmoittautui myös Suomen Virna Pellikka, joka hävisi Ojanaholle lopulta vain reilun minuutin ja otti pronssia. Erinomaisen suorituksen tehnyt Hiidenkiertäjiä edustava Pellikka iloitsi mitalistaan, muttei osannut odottaa, että pääsisi näin lähelle voittotaistelua.

”Katsoin ensimmäisillä rastiväleillä koko radan läpi ja tuli sellainen fiilis, että juuri tällaiseen rataan on valmistauduttu hyvin ja nyt vain tarvitsee toteuttaa suunnitelman mukaan. Siinä myös onnistuin. Kaikkeni jätin radalle ja olen todella tyytyväinen.”

Pellikka kilpailee Ojanahon tavoin vielä heinäkuun nuorten MM-kisoissa Romaniassa, mutta Bulgarian EM-kilpailuja hän pitää vielä MM-kisojakin tärkeämpänä tavoitteena.

”Täällä on paremmat mahdollisuudet saada hyvät sijoitukset, mutta tietenkin nuorten MM-kisoissakin kiinnostaa menestyä.”

Kisat päättyvät sunnuntaina viesteihin, jossa Suomelta odotetaan menestystä ainakin 16-vuotiaissa pojissa ja 18-vuotiaissa tytöissä. Pellikka myöntää, että viesti jännittää.

”Olen kaikesta huolimatta luottavaisin mielin. Jos malttaa keskittyä omaan suunnistuksen ja jaksaa juosta mäet ylös, niin eiköhän siellä onnistuta”, Pellikka ennakoi.

Tulokset suunnistuksen nuorten EM-kilpailujen pitkä matka 24.6.2023, Velingrad, Bulgaria

Pojat 16-v. 5,9km
1) Aapo Virkajärvi FIN 46:58, 2) Aratz Beobide ESP 50:30, 3) Erik Heczko CZE 50:41, 5) Rasmus Töyrylä FIN 50:58, 11) Väinö Haara FIN 53:44, 15) Atte Kavonius FIN 54:26

Pojat 18-v. 7,3km
1) Tomas Kucera CZE 58:59, 2) Ludwig Rosen SWE 58:56, 3) Loic Dequiedt GER 1:00:05, 9) Jussi Ankelo FIN 1:02:18, 14) Joona Hirvilahti FIN 1:03:37, 18) Florian Fritzen FIN, 29) Pyry Riissanen FIN 1:09:09

Tytöt 16-v. 5,0km
1) Fanny Delahaye FRA 48:33, 2) Lotta Marit Lüthi SUI 51:25, 3) Hana Vitkova CZE 51:40, 5) Roosa Muukkonen FIN 53:23, 8) Iida Koskinen FIN 54:56, 42) Lotta Laakso FIN 1:05:10, 59) Saana Kajander FIN 1:11:17

Tytöt 18-v. 7,3km
1) Eeva-Liina Ojanaho FIN 55:54, 2) Rita Maramarosi HUN 56:31, 3) Virna Pellikka FIN 56:57, 5) Elli Punto FIN 1:00:05, 20) Isabella Lillqvist FIN 1:05:57

Järjestäjän kisasivut
Viralliset tulokset
Kuvia
Suunnistusliiton seuranta-artikkeli nuorten EM-kisoista