Nuorten EM-kisat päättyivät kahteen viestikultaan Bulgariassa

Suunnistuksen nuorten EM-kilpailut päättyivät sunnuntaina viesteihin. Suomi jatkoi edellispäivien menestyksen viitoittamalla tiellä ja otti kaksi kultamitalia. Päivän onnistujia olivat tytöt, kun Suomi voitti sekä 16-vuotiaiden että 18-vuotiaiden viestit.

Tsekki hiillosti 18-vuotiaita loppuun asti

Kahdeksantoistavuotiaiden viestissä Virna Pellikka avasi varmasti ja toi Suomen vaihtoon toisena vain kolme sekuntia Tsekin takana. Toisella osuudella Elli Punto karkasi muilta ja venytti etumatkan yli puolentoista minuutin mittaiseksi.

Ankkuriosuudella Tsekki pääsi Eeva-Liina Ojanahon kannoille, mutta suomalainen ei päästänyt kilpakumppaniaan ohi ja toi Suomen voittajana maaliin. Suomi voitti viestin tismalleen samalla joukkueella kuin vuosi sitten Unkarissa. Pellikka ja Punto voittivat nuorten EM-viestin kolmannen kerran peräkkäin.

Ennakkosuosikkiasemasta huolimatta kultamitali ei tullut helpolla, vaan lyhyen hajonnan ankkuriosuuden alussa kiertänyt Tšekki hiillosti Suomea loppuun saakka.

– Olin yllättynyt, että Tšekki otti kiinni ja mietin, että oliko minulla vain huono jalka. Sen jälkeen oli pakko painaa täysillä. Oli se vähän kuumottava tilanne, mutta olin helpottunut, kun tulin maaliin voittajana, ankkuriosuutta suunnistanut Eeva-Liina Ojanaho kertoi.

Bulgariassa kaksi kultaa ja yhden hopean ottaneen Ojanahon urakka jatkuu viikon kuluttua nuorten MM-kisoissa Romaniassa.

– Sijoituksellisesti nämä kisat menivät putkeen ja nyt saa olla hetken tyytyväinen. Muutama päivä otetaan lepoa ja sitten käännetään katseet nuorten MM-kisoihin. Siellä taso on kova ja pitää vain pystyä tekemään oma parhaansa, viime vuonna kolme mitalia nuorten MM-kisoissa ottanut Ojanaho ennakoi.

Sveitsi pysyi takana 16-vuotiaden tyttöjen viestissä

Tyttöjen 16-vuotiaiden sarjassa Suomen viesti kulki samalla kaavalla kuin 18-vuotiaissa. Lotta Laakso avasi varmasti kakkossijalla ja Roosa Muukkonen toi Suomen toiseen vaihtoon kärjessä. Iida Koskinen kamppaili voitosta Sveitsiä vastaan ja oli lopulta 46 sekuntia vahvempi.

– Aika mahtavalta tuntuu, kun koko porukka onnistui näin hienosti. Sveitsi ei ollut missään vaiheessa kaukana, mutta onnistuin pitämään hänet takana, hänelläkin taisi jalka painaa, Koskinen kuvaili ankkuriosuutta.

Poikien viestissä Suomi oli 18-vuotiaiden sarjassa viides pari minuuttia mitalisijojen ulkopuolella. Poikien 16-vuotiaiden sarjassa Suomi tuli maaliin kakkosena, mutta joukkueen suoritus hylättiin väärän leiman takia.

Sekä konkarit että ensikertalaiset onnistuivat

Kaikkiaan Suomi saavutti kolmena kisapäivänä viisi kultamitalia ja kahdeksan mitalia. Joukkuetilastossa Suomi oli kisojen toiseksi paras maa Sveitsin jälkeen. Nuorten maajoukkuevalmentaja Arttu Syrjäläinen oli syystäkin tyytyväinen.

– Tämä oli loistava päätös kisoille. Kahdeksantoistavuotiailla tytöillä oli voitto jo viime vuodelta ja henkilökohtaiset mitalit ennen viestiä, joten tämä oli odotettu tulos. Kuusitoistavuotiaiden tyttöjen kulta oli upea suoritus, vaikka tiesin, että onnistuessaan hekin pystyvät hyvään sijoitukseen, Syrjäläinen totesi.

– Kisojen aikana suomalaisten suorittaminen oli loistavalla tasolla kautta linjan. Konkarit, jos tällaista sanaa voi tässä yhteydessä käyttää, näyttivät esimerkillään, miten onnistutaan. Tämän päälle kisojen ensikertalaiset onnistuivat tekemään aivan jäätävän hyviä vetoja ja taisivat itsekin vähän yllättyä, valmentaja tiivisti kisaviikonlopun.

Suomen nuorten maajoukkueen urakka jatkuu viikon kuluttua Romaniassa, kun nuorten MM-kisat käydään Baia Maressa 3.–8. heinäkuuta.

Uutista korjattu 25.6.2023 kello 16.04: Voitto oli Suomen toinen peräkkäinen viestivoitto 18-sarjassa, ei kolmas.

Tulokset suunnistuksen nuorten EM-kilpailujen viestit 25.6.2023, Velingrad, Bulgaria

Pojat 16-v
1) Tsekki (Vladimir Srb, Prokop Tomasek, Erik Heczko) 1:21:06, 2) Sveitsi 1:24:49, 3) Puola 1:28:23, Suomi (Rasmus Töyrylä, Väinö Haara, Aapo Virkajärvi) hylätty

Pojat 18-v
1) Norja (Sondre Olaussen, Kristoffer Strom Wik, Nils Anders Niklasson) 1:27:22, 2) Sveitsi 1:27:44, 3) Ruotsi 1:29:18, 5) Suomi (Florian Fritzen, Jussi Ankelo, Joona Hirvilahti) 1:31:19

Tytöt 16-v
1) Suomi (Lotta Laakso, Roosa Muukkonen, Iida Koskinen) 1:23:40, 2) Sveitsi 1:24:26, 3) Puola 1:30:53

Tytöt 18-v
1) Suomi (Virna Pellikka, Elli Punto, Eeva-Liina Ojanaho) 1:30:42, 2) Tsekki 1:31:57, 3) Unkari 1:36:54

Järjestäjän kisasivut
Viralliset tulokset
Kuvia

Suomalaisten kommentteja

Eeva-Liina Ojanaho:

”Tytöt aloittivat hyvin ja pääsin todella kivaan paikkaan maastoon. Tšekillä taisi olla lyhyempi hajonta. Olin yllättynyt, että Tšekki otti kiinni ja mietin, että oliko minulla vain huono jalka. Sen jälkeen oli pakko painaa täysillä. Oli se vähän kuumottava tilanne, mutta olin helpottunut, kun tulin maaliin voittajana.”

”Sijoituksellisesti nämä kisat menivät putkeen. Nyt saa olla hetken tyytyväinen. Muutama päivä otetaan lepoa ja sitten käännetään katseet nuorten MM-kisoihin. Siellä taso on kova ja pitää vain pystyä tekemään oma parhaansa.”

Elli Punto:
”Viesti jännitti etukäteen. Tiesimme kyllä, että hyvillä suorituksilla olemme todella korkealla, mutta vastassa oli kovia joukkueita, emmekä pitäneet voittoa mitenkään itsestään selvyytenä. Virna tuli hyvin vaihtoon ja vain Tšekki oli tuntumassa. Omaa työtä sain tehdä, enkä nähnyt muita joukkueita. Suunnistuksellisesti homma oli hallussa ja juoksu kulki.”

”Tämä on hieno tapa päättää omat vuodet nuorten EM-kilpailuissa. Seuraava isompi tavoite on nuorten Eurooppa Cup elokuussa ja syksyn SM-kisat. Kesällä treenataan ja kisataan muun muassa O-ringenillä Ruotsissa.”

Virna Pellikka:
”Tänään oli fyysisesti vaativa, mutta hauska rata. Alussa minulla taisi olla lyhyempi hajonta ja pääsin siinä heti kärkeen, enkä huomannut muita kilpailijoista kuin vasta myöhemmin. Tuntui, että hajonnat olivat todella hajottavia. Loppuradalla tein omaa hallittua työtä.”

”Tämä oli todella hieno tapa päättää omat suoritukset nuorten EM-kisoissa. Kaiken lisäksi oli upeaa, kun 16-sarjan tytötkin onnistuivat. Seuraavaksi käännetään katseet nuorten MM-kisoihin ja valmistaudutaan siihen.”

Lotta Laakso:
”Eilinen pitkä matka meni aivan penkin alle ja sprinttikin aika huonosti. Mutta viestin onnistumisen myötä on hyvä fiilis. Meitä oli alussa pari joukkuetta, jotka pääsivät karkuun. Oma suunnistus meni hyvin, vaikka varvauksen jälkeen etsin omaa rastia vähän liian aikaisin. Ihan mukavat tunnelmat oli seurata viestiä oman osuuden jälkeen. Seuraavat tavoitteet ovat syksyn SM-kisoissa ja Inov-8-liigassa. Nuorten Jukolastakin lähdemme joukkueena hakemaan hyvää tulosta.”

Roosa Muukkonen:
”Meillä oli pieni aavistus, että voitto olisi mahdollinen, mutta emme halunneet etukäteen spekuloida sillä, ettei tulisi liikaa paineita. Oma osuus meni hyvin. Virheitä ei tullut, kun rata oli niin helppo. Juoksu tosin oli aika raskasta, kun mäkeä oli paljon. Henkilökohtaisista kisoista tuli sijat viisi ja kuusi ja nyt viestivoitto, joten täytyy olla tyytyväinen viikonloppuun. Seuraava kilpailu on O-ringen.”

Iida Koskinen:
”Aika mahtavalta tuntuu, kun koko porukka onnistui näin hienosti. Sveitsi lähti parikymmentä sekuntia perään ja menimme yhdessä. Puolivälissä sveitsiläinen taisi ottaa eri reitinvalinnan ja pääsin edelle. Kaukana hän ei missään vaiheessa ollut, mutta onnistuin pitämään hänet takana, hänelläkin taisi jalka painaa. Olen tyytyväinen viikonlopun tuloksiin. Isoja pummeja ei tullut missään kisassa. Seuraavaksi lähden Kainuun Rastiviikolle. Tuloksellisesti seuraavat tärkeät kisat ovat syksyn SM-startit.”

Nuorten maajoukkuevalmentaja Arttu Syrjäläinen:
”Tämä oli loistava päätös kisoille. Pidin eilen illalla palopuheen urheilijoille, että kisat ovat menneet tähän mennessä todella hyvin, mutta vielä on yksi matka jäljellä. Painotin viestikulttuuria ja totesin, että meidän joukkueemme ovat kilpailukykyiset kaikissa sarjoissa. 18-vuotiailla tytöillä oli voitto jo viime vuodelta ja henkilökohtaiset mitalit ennen viestiä, joten voitto oli odotettu, vaikka se vaatii aina onnistumisia itse viestissä. 16-vuotiaiden tyttöjen kulta oli upea, vaikka tiesin, että onnistuessaan hekin pystyvät korkealle.”

”Kisojen aikana suorittaminen oli loistavalla tasolla kautta linjan. Konkarit, jos tällaista sanaa voi tässä yhteydessä käyttää, näyttivät esimerkillään, miten onnistutaan. Tämän lisäksi ensikertalaiset tekivät aivan jäätävän hyviä vetoja ja taisivat itsekin vähän yllättyä.”

”Nyt on viikko aikaa nuorten MM-kisoihin. Valmistautumisemme sinne on ollut todella hyvää. Toukokuun MM-leiri oli onnistunut. Näyttökisojen ja joukkuevalintojen jälkeen urheilijoilla on ollut hyvin aikaa valmistautua kisoihin.”