Suomi suunnisti neljänneksi nuorten MM-kisojen sprinttiviestissä

Suomi taisteli sprinttiviestin maailmanmestaruudesta aivan viimeisille rasteille asti, kun Portugalin nuorten MM-kilpailut jatkuivat keskiviikkona Portugalin Aguiar da Beirassa. Huippujännittävässä kilpailussa Suomen nelikko Hanne Hilo, Aaro Ojala, Touko Seppä ja Elisa Mattila oli lopulta neljäs.

Hilo ja Ojala pitivät Suomen muiden mitalisuosikkien mukana. Ojala vaihtoi kakkososuudelta toisena 38 sekuntia kisaa ylivoimaisesti johtaneesta Tšekistä. Touko Seppä teki kolmannella osuudella hurjan juoksun nappaamalla Tšekin kiinni, ja toi sinivalkoiset värit kärjessä vaihtoon.

Maanantaina henkilökohtaisen sprintin nuorten maailmanmestaruuden voittanut Elisa Mattila sai ankkuriosuudelle kantaansa viisi muuta mitalisuosikkia. Kisan ratkaisu koettiin vasta viimeisillä rastiväleillä. Mattila ei pystynyt vastaamaan kilpakumppaneidensa kovavauhtiseen loppuun ja Suomi jäi neljänneksi 18 sekuntia maailmanmestaruudesta.

– Päällimmäinen fiilis on kyllä pettymys. En ole oikein tyytyväinen suoritukseen. Lopussa en jakanut enää painaa edes fyysisesti, Mattila harmitteli.

Suomalaisankkuri kuvaili suunnistustaan tökkiväksi portugalilaiskylän talojen välisillä kapeilla kujilla. Lisäksi kilpakumppanit ottivat reitinvalintaväleillä nopeampia valintoja, joita Mattila joutui juoksemaan kiinni osuutensa aikana.

– Toiseksi viimeisellä rastilla olin vielä melko hyvin muiden mukana, mutta sitten jäin juoksemalla. Ja hyydyin vielä lisää, kun huomasin, etten pysty kamppailemaan muiden kanssa mitalista, suomalaisankkuri kertoi.

Norja kiri voittoon, Suomen kakkonen upeasti seitsemäs

Viestin voitti pitkän loppukirin päätteeksi Norja ennen Unkaria. Tsekki otti pronssia. Kärkikolmikko tuli maaliin viiden sekunnin sisällä toisistaan. Mattila sai pettymyksestään huolimatta pidettyä takanaan mitalisuosikeista Ruotsin ja Sveitsin.

Suomi oli muutenkin erinomaisesti edustettuna koko sprinttiviestin ajan. Kakkosjoukkue Silva Kemppi, Akseli Virtanen, Aarni Ronkainen ja Eeva-Liina Ojanaho tuli maaliin seitsemäntenä, mutta virallisiin tuloksiin lasketaan vain kunkin maan paras joukkue. Kakkosjoukkue eteni kahdella ensimmäisellä osuudella tasatahtiin jopa ykkösjoukkueen kanssa. Eroa Norjaan oli maalissa puolitoista minuuttia.

Alun perin sprinttiviestin ei pitänyt olla nuorten MM-viikon ohjelmassa, mutta Portugalin maastopalojen takia viranomaiset kielsivät metsissä liikkumisen, eikä maastomatkoja voida järjestää suunnitellusti. Sprinttiviesti luotiin pika-aikataululla korvaamaan maastomatkoja.

Viranomaisten asettaman maastossaliikkumiskiellon vuoksi keskiviikon sprinttiviesti saattaa jäädä nuorten MM-kisojen viimeiseksi mitalimatkaksi. Perjantaina järjestetään miesten ja naisten erilliset sprinttiviestit, mutta näillä kilpailuilla ei ole MM-arvoa. Lauantaina on mahdollisesti ohjelmassa vielä yksi maastomatka, mikäli viranomaisten asettama kielto kumotaan. Asiasta päätetään loppuviikosta.

Tulokset suunnistuksen nuorten MM-kilpailujen sprinttiviesti 13.7.2022, Aguiar da Beira, Portugali

1) Norja 57:50, 2) Unkari 57:52, 3) Tšekki 57:55 4) Suomi (Hanne Hilo, Aaro Ojala, Touko Seppä, Elisa Mattila) 58:08 5) Ruotsi 58:12, 6) Sveitsi 58:18, 7) Suomi 2 (Silva Kemppi, Akseli Virtanen, Aarni Ronkainen, Eeva-Liina Ojanaho) 59:20

Suomi 2, mukana vain epävirallisissa tuloksissa. Joka maan paras joukkue lasketaan virallisiin tuloksiin.

Linkkejä