Suomelle kolme kultaa ja hopea pyöräsuunnistuksen MM-viesteissä Ruotsissa

Pyöräsuunnistuksen MM-kilpailut jatkuivat lauantaina Ruotsissa viestikilpailuilla Säterissä. Suomen joukkueelle viestipäivä oli lähes täydellinen jättipotti, kun neljästä sarjasta tuloksena oli kolme kultaa ja yksi hopea.

Miesten kilpailussa Suomen kaksi kovaa joukkuetta eteni koko ajan kisan kärkikamppailuissa. Maaliviivalla nähtiinkin kaksi ensimmäistä joukkuetta Suomen sinivalkoisissa ja kakkosjoukkueen Andre Haga, Jussi Laurila sekä Juha Lilja juhlivat maailmanmestaruutta. Ykkösjoukkueen Miika Nurmi, Teemu Kaksonen ja Samuel Pökälä saapuivat maaliin reilut pari minuuttia voittajia perässä, mutta lopullisissa tuloksissa vain parhaat joukkueet huomioidaan. Hopeaa juhlivat näin ollen Sveitsin ja pronssia Tšekin joukkueet.

Andre Haga, Jussi Laurila sekä Juha Lilja juhlivat maailmanmestaruutta.

– Minulla oli kilpailuun taktiikkana tehdä tarkkaa suunnistusta ja omaa kisaa. Rata meni aika paljon niillä alueilla kuin eilisen keskimatkan radan loppuosa, ja tuollaisessa pitää aina mennä suunnistus edellä. Vain muutama pieni koukku minulla tuli, muutoin kaikki onnistui, ja tein omia varmoja reitinvalintoja, kertoi Suomen joukkueen aloittaja Andre Haga.

– Andre toi viestin hyvässä paikassa Tšekin kovien joukkueiden välissä, ja heti alkumatkalla siinä sai vauhdin sovitettua kohdilleen. Hajontaa siellä oli aika paljon, kun alun jälkeen ajelin pitkään yksin ja sitten lopussa olin muutamassa kohdassa samaan aikaan kuin ykkösjoukkueen Teemu Kaksonen. Tämäkin oli selvästi suunnistuksellinen kisa, ja oma suoritus oli sujuvaa tekemistä, kuvaili kakkososuuden Jussi Laurila.

Ankkuriosuudelle lähdettäessä Suomen kaksi kärkijoukkuetta pääsivät matkaan reilun minuutin erolla seuraaviin takaa-ajajiin.

Juha Lilja

– Meillä oli Samuelin kanssa alussa eri hajontoja, mutta siinä välillä nähtiin ja hetki ajettiin peräkkäin. Samuel taisi sitten missata yhden risteyksen, ja sen jälkeen ajelin loppumatkan yksin, kertoi Suomen joukkueen ankkuri Juha Lilja.

– Tällainen jatkuvaa teknistä suunnistusta vaativa rata oli minulle sopiva, ja siinä pysyi hyvin keskittyminen kasassa. Kisojen alla kulku ja jaksaminen on ollut hieman hakusessa, mutta nyt ajo tuntui paremmalta. Kultamitali nyt viestissä antaa lisää luottoa myös seuraaviin kisoihin, tuumi ensimmäisen aikuisten sarjan MM-mitalinsa saavuttanut Juha Lilja.

Henna Saarinen, Ruska Saarela ja Marika Hara pyöräsuunnistuksen MM-viestin kultaa.

Naisten kilpailussa Suomen kolmikko Henna Saarinen, Ruska Saarela ja Marika Hara ajoi mestariksi vakuuttavalla yli seitsemän minuutin erolla. Hopealle ajoi Tanska ja pronssille Tšekki.

– Joukkueen kanssa oli etukäteen sovittu, että tehdään sellaiset puhtaat suoritukset ja rauhassa mennään. Tai paremmin sanottuna tehdään varmat suoritukset. Lähtöpaukusta lähdinkin heti täysillä, mutta tänään silläkin vauhdilla tekniikka toimi, kertoi Suomen yli kahden minuutin kärjessä vaihtanut aloittaja Henna Saarinen.

– Suunnistin sillä tavalla, että tarvittaessa laitoin jalkaa maahan, jos suunnistuksessa tuli epävarmaa. Fyysisesti meno ei tuntunut täysin vahvalta, mutta ajan perusteella se oli hyvä suoritus, kuvaili kaksi minuuttia lisää etumatkaa tehnyt Ruska Saarela.

Suomen joukkueen ankkuri Marika Hara pääsi osuudelleen yli neljän minuutin johtoasemassa.

– Katsoin heti alussa kartalta radan vaikeimmat paikat, ja päätin edetä niissä kohdissa oikeasti hitaasti. Välillä siellä oli myös vauhdikkaampia ajopätkiä, missä seuraavia paikkoja pystyi lukemaan hyvin valmiiksi. Minulla oli Hennaan ja Ruskaan alkuosuuksilla täysi luotto, ja onhan tämä hienoa, että ankkuriosuudelle pääsi näin hyvällä erolla nautiskelemaan ja maalissa juhlimaan upeaa voittoa, kuvaili Marika Hara.

Nuorille kulta ja hopea

Paulus Hanhijärvi, Eemil Koskinen ja Tatu Aaltonen

Nuorten 20-vuotiaiden miesten MM-viestissä nähtiin tiivis kamppailu mitaleista. Suomen kolmikko Paulus Hanhijärvi, Eemil Koskinen ja Tatu Aaltonen tekivät kuitenkin huippusuoritukset, ja olivat maalissa 44 sekuntia ennen hopeajoukkue Ruotsia. Pronssille ajoi Tšekki kolmen minuutin erolla Suomeen.

– Alussa lähdettiin kovaa liikkeelle ja tekeminen oli enimmäkseen tarkkaa. Yksi pieni virhe minulla tuli radan loppupuolella, mutta hyvällä sijalla pääsin vaihtoon, kertoi joukkueen aloittaja Paulus Hanhijärvi.

– Lähdin ajamaan kärkijoukkuetta kovaa kiinni, ja suunnistin samalla myös virheettömästi, totesi kärjen kiinni ajanut ja kahden minuutin johtoaseman tehnyt Eemil Koskinen.

– Tarkoituksena oli tehdä virheetön suoritus ja ajaa aina silloin täysillä, kun pystyy. Suurimman osan matkasta homma toimi hyvin, enkä hermoillut takaa-ajajista. Toiseksi viimeiselle tuli kuitenkin pieni jännittävä virhe, mutta katsoin rauhassa tilanteen kuntoon. Hyvillä fiiliksillä juhlitaan tätä mestaruutta, iloitsi Suomen joukkueen ankkuri Tatu Aaltonen.

Vilma Pesu, Emma-Riikka Laamanen ja Aino Kankaanpää

Nuorten 20-vuotiaiden naisten MM-viestissä kultaan ajoi isäntämaa Ruotsin joukkue, ja Suomen kakkosjoukkue Vilma Pesu, Emma-Riikka Laamanen ja Aino Kankaanpää onnistui hienosti hopealle.

– Seiskarastille asti oli muita joukkueita näkyvissä, mutta sitten muut kääntyivät väärään suuntaan, ja tulin loppuradan yksin. Ajo kulki tämän päivän tasaisessa maastossa hyvin, kertoi toisena aloitusosuudelta vaihtanut Vilma Pesu.

– Tavoitteena minulla oli ottaa kärjessä edennyt Ruotsi kiinni, ja tällainen lyhyiden rastivälien rata oli minulle hyvä, kertoi lähes kahden minuutin kärjessä vaihtanut Emma-Riikka Laamanen.

– Ruotsin ankkuri sai minut alun hajonnalla kiinni, ja sitten mentiin jonkin verran yhtä matkaa. Ysirastilla meillä hajonnalla tiet kuitenkin erkanivat, ja tuli loppumatkan yksin. Maalissa mitali oli pieni yllätys ja joukkueella sellainen uskomaton olo, kuvaili joukkueen ankkuri Aino Kankaanpää.

Pyöräsuunnistuksen MM-kilpailut jatkuvat sunnuntaina pitkän matkan kilpailulla Falunissa.

Tulokset – pyöräsuunnistuksen MM-viesti 16.7.2022, Säter, Ruotsi

Naiset: 1) Suomi (Henna Saarinen, Ruska Saarela, Marika Hara) 1.59.32, 2) Tanska 2.07.04, 3) Tšekki 2.09.27
Miehet: 1) Suomi (Andre Haga, Jussi Laurila, Juha Lilja) 2.02.07, 2) Sveitsi 2.05.00, 3) Tšekki 2.06.02

Nuoret 20-v naiset: 1) Ruotsi 1.48.59, 2) Suomi (Vilma Pesu, Emma-Riikka Laamanen, Aino Kankaanpää) 1.50.19, 3) Tšekki 1.57.56
Nuoret 20-v miehet: 1) Suomi (Paulus Hanhijärvi, Eemil Koskinen, Tatu Aaltonen) 1.41.28, 2) Ruotsi 1.42.12, 3) Tšekki 1.44.29