Samuel Pökälä pyöräsuunnistuksen MM-keskimatkan hopealla Ruotsissa

Pyöräsuunnistuksen MM-kilpailut käynnistyivät perjantaina Ruotsissa keskimatkalla. Säterin alueen maasto tarjosi pyöräsuunnistajille vauhdikkaan sekä enimmäkseen hiekkapohjaisen kangasmaaston, jossa suunnistustehtävissä oli sopivasti reintinvalintaa sekä paikon pienipiirteisyyttä.

Suomen joukkue aloitti MM-urakan hienosti yhden aikuisten ja kahden nuorten MM-mitalin vauhdittamana.

Miesten kilpailussa ennakkosuosikkina ja viime vuodelta hallitsevana mestarina startannut Samuel Pökälä onnistui kilpailussaan hyvin, mutta Tsekin Krystof Bogar otti voiton lähes minuutin erolla Pökälään. Vahvasta Tsekin joukkueesta pronssille nousi Jan Hasek.

Keskimatkan radat olivat tavallaan kahtiajakoiset, kun alkuosalla oli vauhdikkaampaa uraverkosta ja loppumatkalla tuli teknisempää suunnistusta, jossa myös toisella kartalla mittakaavakin muuttui.

– Kulku oli tänään ok, mutta loppuosa radasta oli suunnistuksellisesti sen verran haastava, että siinä piti tulla hieman jarru päällä. Pieniä virheitä tuli yhteensä vajaan minuutin, ja Bogar oli tänään selvästi parempi. Voittoa tästä tavoiteltiin, mutta kai sitä voi melko hyvän kisan kautta olla tyytyväinen hopeaankin, kuvaili hopeamitalisti Samuel Pökälä.

Suomalaisista kuuden parhaan joukkoon nousi myös ensimmäistä kertaa aikuisten MM-kisoissa startannut Miika Nurmi.

– Maltoin lähteä kilpailuun hieman rauhallisemmin, jotta lopussa jaksaisi vielä keskittyä riittävän hyvin. Se lopun vaativa osio menikin todella hyvin, en tehnyt turhia pysähdyksiä ja se oli tasaista suorittamista. Näköjään näinkin pääsee hyvään kuntoon, kun viikonloput kilpailee ahkerasti ja viikot sopeuttaa sopivasti harjoittelua. Onhan tämä viides sija ensimmäisessä aikuisten MM-startissa hienoa, iloitsi Miika Nurmi.

Muista suomalaisista myös Teemu Kaksonen ehti kymppijoukkoon ollen kilpailun kahdeksas. Juha Liljan ja Tomi Nykäsen suoritukset kokivat hylkäykset, sillä he olivat ajaneet vahingossa yhdessä kohdassa vesi-uraa pitkin, kun oikomiskiellon ollessa voimassa vain polku- ja tieurilla sai ajaa.

Naisten kilpailu päättyi Tanskan kaksoisvoittoon, kun Nikoline Slittorff otti kultaa ja Camilla Soegaard hopeaa. Pronssille ajoi isäntämaan Nadia Larsson. Henna Saarinen ajoi parhaana suomalaisena kilpailun viidenneksi.

– Ajo tuntui tänään hieman tukkoiselta, vaikka alussa oli väliaikojen mukaankin hyvä vauhti päällä. Ei se ihan optimisuoritus ollut, ja muutama virhe tuli tehtyä matkalla. Hyvältä tämä kuitenkin tuntuu, että onnistuin podium-paikalle, kertoi Henna Saarinen.

Henna Saarinen – Kuvaaja: Timo Mikkola

Ruska Saarela onnistui kilpailussa kuudenneksi kymmenen sekuntia Saarista jäljessä.

– Kisa lähti minulla hieman pysähdellen liikkeelle, mutta onneksi perusvauhti oli kunnossa. Reitinvalintojen onnistumisessa auttoi paljon joukkueen kanssa tehty hyvä ennakkovalmistautuminen kisaan. Kuudes sija on minulla henkilökohtaisesta MM-kilpailusta uran paras sijoitus, ja tästä on hyvä jatkaa kisarupeamaa, iloitsi Ruska Saarela.

Seuraavina suomalaisista sijoittui Marika Hara ollen kilpailun kahdeksas.

Nuorille kaksi MM-mitalia

Suomen nuoret naiset ottivat 20-vuotiaiden MM-keskimatkalla upeasti kaksoisvoiton. Kaarina Nurminen ajoi mestariksi yli kahden ja puolen minuutin erolla Silja Yli-Hietaseen.

– Se oli sellainen tasaisen vahva suoritus. En tehnyt mitään isoja virheitä mutta muutamia pieniä varmisteluja. Siihen jäi silti parannettavaakin, sillä maaliintulon jälkeen huomasin, että alkuradasta oli jäänyt parempia reitinvalintoja huomaamatta. Pidin radasta, kun se tarjosi haasteita varsinkin lopussa. Mestaruuden ja hyvän suorituksen kautta on hyvä jatkaa kisoja eteenpäin, kuvaili Kaarina Nurminen.

Kaarina Nurminen – Kuvaaja: Timo Mikkola

Silja Yli-Hietanen täydensi suomalaisten menestystä nuorten MM-hopealla.

– Minulla oli tänään hyvä kulku, ja lähdinkin heti alusta täysillä matkaan. Alku sujui suunnistuksellisestikin paremmin, ja loppupuolella tuli pientä virhettä. Olen kuitenkin kisaan ja tulokseen tyytyväinen, iloitsi hopeamitalisti Silja Yli-Hietanen.

Myös Siiri Rasimus nousi podium-paikalle ollen kilpailun kuudes.

Nuorten miesten sarjassa Itävallan Hannes Hnilica ajoi mestariksi. Hopean jakoivat Ruotsin Felix Silver ja Sveitsin Flurin Schnyder.

Suomalaisista Tatu Aaltonen nousi kilpailun viidenneksi reilun kolmen minuutin erolla voittajaan.

Tatu Aaltonen – Kuvaaja: Timo Mikkola

Pyöräsuunnistuksen MM-kilpailut jatkuvat lauantaina viesteillä.

Tulokset – pyöräsuunnistuksen MM-keskimatka 15.7.2022, Säter, Ruotsi

Naiset: 1) Nikoline Splittorff DEN 53.02, 2) Camilla Soegaard DEN 53.55, 3) Nadia Larsson SWE 54.01, 4) Emily Benham Kvale GBR 54.27, 5) Henna Saarinen FIN 54.56, 6) Ruska Saarela FIN 55.06, … 8) Marika Hara FIN 56.02, 12) Mervi Pesu FIN 58.13, 14) Antonia Haga FIN 58.31, 27) Saara Yli-Hietanen FIN 1.01.47, 33) Eveliina Välimaa FIN 1.03.45, Ingrid Stengård FIN hyl.

Miehet: 1) Krystof Bogar CZE 52.15, 2) Samuel Pökälä FIN 53.13, 3) Jan Hasek CZE 53.54, 4) Vojtech Ludvik CZE 54.12, 5) Miika Nurmi 54.15, 6) Lauri Malsroos EST 54.16, … 8) Teemu Kaksonen FIN 54.32, 9) Andre Haga FIN 55.14, 12) Jussi Laurila FIN 55.48, 40) Petrus Hanhijärvi 1.01.09, Juha Lilja hyl., Tomi Nykänen hyl., Kare Kaskinen hyl.

Nuoret 20-v naiset: 1) Kaarina Nurminen FIN 43.24, 2) Silja Yli-Hietanen FIN 46.00, 3) Tilda Palm SWE, 4) Iris Aurora Pecorari ITA 46.41, 5) Natali Chamrada CZE 47.20, 6) Siiri Rasimus FIN 47.22, 7) Aino Kankaanpää FIN 48.07, 13) Emma-Riikka Laamanen FIN 49.56, 16) Vilma Pesu FIN 51.49

Nuoret 20-v miehet: 1) Hannes Hnilica AUT 42.28, 2) Felix Silver SWE 43.50, 2) Flurin Schnyder SUI 43.50, 4) Matej Tuma CZE 45.04, 5) Tatu Aaltonen FIN 45.59, 6) Lukas Wieser AUT 46.28, … 12) Eemil Koskinen FIN 46.58, 14) Akseli Pesu FIN 47.10, 17) Paulus Hanhijärvi FIN 47.56, 18) Eevert Kenttämies FIN 48.07, 20) Simo Klemettinen FIN 48.52