André Hagalle ja Ruska Saarelalle pronssit MM-pyöräsuunnistuksen pitkällä matkalla  

Artikkelikuvassa: André Haga

Pyöräsuunnistuksen MM-kilpailut jatkuivat sunnuntaina Ruotsin Falunissa pitkän matkan kilpailulla. Lugnetin urheilukeskuksen lähimaastossa ajettu kilpailu tarjosi pyöräsuunnistajille näissä kisoissa uuden maastotyypin, kun polut muuttuivat ajettavuudeltaan osittain teknisemmiksi ja mäet muodostivat isoja korkeuseroja.

Miesten radalla monet kilpailijat sortuivat heti alussa lyhyillä rastiväleillä virheisiin, ja jälleen näissä kisoissa arvossaan ollut huolellinen suunnistustekniikka palkittiin. Isäntämaan Marcus Jansson ajoi yhtenä ennakkosuosikkina mestariksi ja hopeaa otti Tsekin Krystof Bogar. André Haga ajoi hienosti pronssille reilun kolme minuuttia Janssonille jääden.

André Haga aloitti kilpailun erittäin vahvasti, ja hän oli yksi harvoista radan alun virheettömästi selvittäneistä.

– Ajoin alussa maltilla niin hiljaa, että näin karttaa koko ajan ja laitoin heti jalkaa maahan, jos tuntui epävarmalta. Oikeastaan vasta ysirastin jälkeen pääsi ajamaan kovempaa, kun alkoi pitkä väli. Haastava rata oli loppuun asti, eikä tuo loppuradan mäkihyppyrin ympäristökään ollut helppoa, kuvaili André Haga.

Vaativampi maastotyyppi vaikutti Hagalla hieman myös kalustopuoleen.

– Laitoin tätä kivisempää maastopohjaa ajatellen vahvat insertit vielä renkaisiin, vaikka hyvin ovat nuo Pirellit kestäneet ilmankin. Yhdessä kovassa kohdassa takarengas silti vähän notkahti, ja siinä hetkeksi keskittyminen herpaantui tuoden mukanaan isomman virheen. Kasasin siitä kuitenkin ajatukseni ja keskityin huolellisesti loppurataan. Olen kyllä erittäin tyytyväinen tähän mitaliin ja yli odotusten sujuneista alkukisoista täällä Ruotsissa, iloitsi André Haga.

Samuel Pökälän kisa päättyi pitkältä matkalta tuttuun nelossijaan, eikä hän ollut täysin tyytyväinen kilpailun onnistumiseen.

– Alussa tuntui, ettei suunnistus sujunut, mutta sitten lopussa tuntui, ettei ajokaan kulje. Ja lopussa hukkasin ylimääräistä aikaa, kun ajoin vahingossa mäkihyppyrin monttuun. Mutta oli matkalla näköjään tullut yksi Stravan mäkisegmentin ennätys, eli vauhti oli siinä sopivaa, kuvaili Samuel Pökälä.

Seuraavina suomalaisista podium-paikkoja hätyytteli Jussi Laurila, joka oli kilpailun seitsemäs reilun seitsemän minuuttia voittajaa perässä.

Teemu Kaksosen kilpailu päättyi jo alkuvaiheessa rengasrikkoon.

Ruska Saarela

Naisten kilpailussa voittoon ajoi Ison-Britannian Emily Benham Kvale ja hopealle Tanskan Camilla Soegaard. Pronssille nousi Suomen Ruska Saarela kaksi minuuttia voittajalle jääden.

Pronssimitali on Ruska Saarelan uran ensimmäinen henkilökohtainen MM-mitali.

– Epäuskoiset fiilikset on minulla tästä mitalista. Pitkä matka ja tällainen maasto ei tuntunut ennakkoon minulle sopivalta. En osannut edes unelmoida etukäteen tällaisesta onnistumisesta, kuvaili Ruska Saarela.

– Lähdin kilpailuun rauhassa ja varmistelin risteyksiä. Mutta sitten tuntui, että lähti kulkemaan, ja sain kiinni edellä lähteneitä kilpailijoita. Yhden huonon reitinvalinnan tein, mutta muutoin se oli kelvollista tekemistä, iloitsi mitalisti Saarela.

Marika Hara täydensi suomalaisten palkintosaalista viidennellä ja Antonia Haga kuudennella tilalla. Kymppijoukkoon ajoi myös kahdeksanneksi sijoittunut Ingrid Stengård.

Kilpailussa mitalivauhdissa ollut Henna Saarinen joutui keskeyttämään rengasrikkoon kilpailun puolivälin jälkeen.

Nuorille kaksi mitalia

Kaarina Nurminen jatkoi nuorten MM-kisojen henkilökohtaisten matkojen mestaruusputkeaan, ja hän otti kisojen toisen kultamitalinsa. Pitkällä matkalla Nurminen jätti hopealle ajanutta Italian Iris Aurora Pecoraria lähes neljä minuuttia. Pronssille ajoi Tšekin Natali Chamrada kuusi minuuttia Nurmista hitaampana.

Kaarina Nurminen

– Radan alku lähti minulla aika takkuisesti liikkeelle, kun ensimmäiset rastit olivat aika haastavia. Pystyin kuitenkin pitämään pään kylmänä, ja hidastin tarvittaessa. Vaikean alun jälkeen pääsin hyvin vauhtiin, ja tuntui että osasin tehdä pidemmille väleille parhaimmat reitinvalinnat. Minusta tuolla oli kiva ajella, kun välillä oli teknisempääkin polunpätkää. Voin olla tosi tyytyväinen tähän onnistuneeseen kisaan ja mitaliin, iloitsi mestari Kaarina Nurminen.

Silja Yli-Hietanen täydensi nuorten menestystä neljännellä sijalla jääden vain 11 sekuntia pronssimitalista.

Nuorten MM-kisojen miesten sarjassa Ruotsin Felix Silver ajoi ylivoimaiseen yli kolmen minuutin voittoon. Suomen Tatu Aaltonen onnistui jälleen erinomaisesti ja ajoi kilpailussa hopealle.

Tatu Aaltonen

– Kilpailu sujui tänään aika lailla ilman virheitä ja ajokin tuntui hyvältä. Rata oli tänään varsin mukava. Ensin oli lyhyttä rastivälien tikkausta ja sitten pidempiä reitinvalintavälejä teemalla vasemmalta vai oikealta. Hopeamitalikin on mukava, mutta voi tässä vielä loppukisojen kahdessa startissa parempaakin tavoitella, suunnitteli hopeamies Tatu Aaltonen.

Suomalaisista myös Eemil Koskinen ajoi podium-paikalle ollen kilpailun neljäs reilut seitsemän minuuttia voittajalle jääden.

Pyöräsuunnistuksen MM-kilpailut jatkuvat välipäivän jälkeen tiistaina sprinttikilpailulla.

Tulokset – MM-pyöräsuunnistuksen pitkä matka 17.7.2022, Falun, Ruotsi

Naiset: 1) Emily Benham Kvale GBR 1.35.56, 2) Camilla Soegaard DEN 1.37.03, 3) Ruska Saarela FIN 1.37.57, 4) Cecilia Thomasson SWE 1.39.47, 5) Marika Hara FIN 1.40.03, 6) Antonia Haga FIN 1.40.28, … 8) Ingrid Stengård FIN 1.42.29, Henna Saarinen kesk., Mervi Pesu kesk.

Miehet: 1) Marcus Jansson SWE 1.52.47, 2) Krystof Bogar CZE 1.54.19, 3) André Haga FIN 1.55.52, 4) Samuel Pökälä FIN 1.56.15, 5) Simon Braendli SUI 1.59.05, 6) Jiri Hradil CZE 1.59.29, 7) Jussi Laurila FIN 2.00.01, … 12) Kare Kaskinen FIN 2.02.44, 13) Miika Nurmi FIN 2.02.52, 35) Petrus Hanhijärvi FIN 2.15.21, Teemu Kaksonen kesk.

Nuoret 20-v naiset: 1) Kaarina Nurminen FIN 1.16.24, 2) Iris Aurora Pecorari ITA 1.20.21, 3) Natali Chamrada CZE 1.22.20, 4) Silja Yli-Hietanen FIN 1.22.31, 5) Tilda Palm SWE 1.22.46, 6) Rozalle Kucharova CZE 1.26.36, … 10) Siiri Rasimus FIN 1.30.55, 11) Vilma Pesu FIN 1.31.14, 16) Emma-Riikka Laamanen FIN 1.35.28, 17) Aino Kankaanpää FIN 1.36.32

Nuoret 20-v miehet: 1) Felix Silver SWE 1.15.40, 2) Tatu Aaltonen FIN 1.19.09, 3) Flurin Schnyder SUI 1.20.57, 4) Eemil Koskinen FIN 1.22.57, 5) Ole Gunnar Kleppa Madslien NOR 1.23.42, 6) Lukas Wieser AUT 1.24.10,… 15) Akseli Pesu FIN 1.28.11, 16) Simo Klemettinen FIN 1.28.34, 19) Paulus Hanhijärvi FIN 1.30.29, 23) Eevert Kenttämies FIN 1.32.00