Nuorten MM-kisat jatkumassa vasta marraskuussa – Suomen naiset suunnistivat sprinttiviestissä toiseksi

Artikkelikuva: Hanne Hilo avasi Suomen naisten ykkösjoukkueen viestin nuorten MM-kisojen epävirallisella päätösmatkalla. Kuva: Susana Luzir/JWOC2022

Suunnistuksen nuorten MM-kilpailut ovat toistaiseksi päättyneet Portugalin Aguiar da Beirassa.

Maastopalovaaran takia asetettu maanlaajuinen metsässäliikkumiskielto estää maastomatkojen läpiviennin alkuperäisen kisaviikon aikana. Kilpailujen järjestäjäorganisaatio ja kansainvälinen suunnistusliitto IOF eivät ole vielä tehneet virallista päätöstä, mutta alustavasti maastostartit on tarkoitus järjestää samassa paikassa marraskuussa. Tuolloin ohjelmaan jäävät keskimatka, pitkä matka ja maastoviesti.

Nuorten maajoukkuevalmentaja Arttu Syrjäläinen on erittäin tyytyväinen sekä järjestäjien että suojattiensa edesottamuksiin nopeasti muuttuneissa olosuhteissa.

– Viikosta tuli aivan jotain muuta kuin mitä odotettiin, mutta todella hienoa, että kisat saatiin vietyä läpi vaikkakin muutetulla ohjelmalla. Tunnelma ja kisahenki ovat säilyneet hyvänä, ja nuorilla on ollut tällä reissulla mukavaa, kertoo Syrjäläinen.

Kilpailujen alkuperäisestä ohjelmasta pystyttiin järjestämään ainoastaan henkilökohtainen sprintti. Järjestäjät kehittivät pika-aikataululla ohjelmaan myös sprinttiviestin, joten Portugalissa ehdittiin kilpailla kahdella mitalimatkalla.

Valmentaja yllättyi sprinttimenestyksestä

Suomen kirkkain onnistuminen kahden startin viikolla oli Elisa Mattilan maailmanmestaruus henkilökohtaisessa sprintissä. Samassa kilpailussa Hanne Hilo oli neljäs ja Touko Seppä miehissä kahdeksas. Sprinttiviestissä Suomi oli neljäs taistellen voitosta ja mitaleista aivan kilpailun loppuun saakka.

Syrjäläinen osasi odottaa suomalaismenestystä, mutta silti monen sinivalkoisen suunnistajan erinomaiset suoritukset portugalilaisen pikkukylän kujilla yllättivät.

– Portugalin sprinttiympäristöt eivät ole suomalaisille ominaisimpia, ja muutamalle muulle maalle nämä ovat kuin kotiolosuhteet. Siinä suhteessa yllätyin iloisesti, että saimme monta hyvää sijaa sprinteissä.

Menestys sprinttimatkoilla lupaa hyvää myös jäljellä oleville maastomatkoille.

– Olemme käyneet täällä pariinkin otteeseen leirillä ja maastomatkojen pitäisi sopia erittäin hyvin meille. Ainakin tähän asti valmistautumisen kanssa on tehty erittäin hyvää työtä, kertoo Syrjäläinen.

Hilo, Mattila ja Kemppi kakkoseksi päätösmatkalla

Kisaviikko päättyi perjantaina epävirallisiin sprinttiviesteihin, joissa ei jaettu MM-mitaleita. Naisten viestissä Suomen kolmikko Hanne Hilo, Elisa Mattila ja Silva Kemppi oli toinen. Kisan voitti Unkari kolme sekuntia Suomea nopeampana. Naisten kakkosjoukkue Eeva-Liina Ojanaho, Sabina Aumo ja Elli Punto oli kisan kahdeksas.

Miesten joukkue Aaro Ojala, Akseli Virtanen ja Touko Seppä suunnisti yhdeksänneksi reilut kolme minuuttia kisan voittaneesta Ranskasta.

Miesten suomalais-virolainen kakkosjoukkue oli 17:s. Santeri Kirjavainen loukkasi jalkansa keskiviikon sprinttiviestissä, eikä voinut juosta perjantaina. Häntä avausosuudella tuurasi etelänaapurin suunnistaja Jürgen Joonas. Seuraavia osuuksia veivät Sampo Sankelo ja Aarni Ronkainen.

Tulokset suunnistuksen nuorten MM-kilpailujen epäviralliset sprinttiviestit 15.7.2022, Dornelas Portugali

Miehet

1) Ranska 49:15, 2) Sveitsi 49:32, 3) Norja 50:23, 9) Suomi 1 (Aaro Ojala, Akseli Virtanen, Touko Seppä) 52:28, 17) Suomi 2/Viro (Jürgen Joonas, Sampo Sankelo, Aarni Ronkainen) 52:54

Naiset

1) Unkari 57:42, 2) Suomi (Hanne Hilo, Elisa Mattila, Silva Kemppi) 57:44, 3) Ruotsi 58:58, 8) Suomi 2 (Eeva-Liina Ojanaho, Sabina Aumo, Elli Punto) 1:02:51

Järjestäjien livesivu, jossa tuloksia, GPS ja nettistriimi kilpailusta
Kuvagalleria