Jämsän Retki-Veikot Nuorten Jukolan voittoon Valkeakoskella

Kuvaaja: Petri Annila

Valkeakosken Korkeakankaan maastossa suunnistettiin Nuorten Jukola 2021. 12–18-vuotiaiden nuorten suunnistusviestiin osallistui 136 joukkuetta. Viesti oli seitsenosuuksinen eli osallistujia oli kaikkiaan 952.

Ensimmäiseltä osuudelta kärki tuli kovaa kyytiä ja alitti ratamestari Timo Saarisen ihanneajan jopa 3 minuutilla. Kärjen tilanne oli kolme osuutta tiukka, mutta pikkuhiljaa Jämsän Retkiveikot keräsi eroa muihin joukkueisiin ja lopulta viimeiselle osuudelle lähdettäessä ankkuri Helmi Pitkänen pääsi lähtemään jopa 13 minuutin erolla seuraaviin joukkueisiin. Loppuhaastattelussa Helmi kertoi, ettei halunnut metsään lähdettäessä tietää, kuinka kaukana takaa-ajajat olivat vaan halusi lähteä tekemään rauhallista omaa suoritusta. 10. rastilla hänellä tuli harmittava 1,5 minuutin koukku, mutta muuten suunnistus sujui tasaisen varmasti.

Kilpailu seuraavista sijoista oli loppuun saakka erittäin tiukka. Espoon Suunnan ankkuri Inari Karppinen toi joukkueensa toisena maaliin 6 min 25 s kärjen jälkeen. Kamppailu kolmannesta sijasta käytiin loppusuoralla ja lopulta pronssin vei MS Parman Lotte-Line Ekström (6 min 29 s kärkeen). Neljänneksi jäi Koovee ankkureineen Jenny Ojala (6 min 30 s kärkeen).

Nuorten Jukolassa kuljetetaan kuvainnollisesti Nuorten Jukolan sanomaa, jonka kilpailunjohtaja Timo Salonen ojensi voittajajoukkueen ankkurille loppusuoralle lähdettäessä. Nuorten Jukolan sanoma luettiin maaliintulon jälkeen ohjelmalavalla ja tänä vuonna sanoma osoitettiin Suomen koululaitokselle ja koronapandemian vaikeuksien läpi kulkeneille peruskouluopettajille 100 vuotta täyttävän oppivelvollisuuslain kunniaksi. Nuorten Jukolan sanoman otti vastaan Valkeakosken kaupungin opetuspäällikkö Joni Tikkala.

Jämsän Retkiveikkojen voittajajoukkueessa suunnistivat Elias Ronkainen, Heta Virkajärvi, Aapo Kuronen, Elli Taini, Aapo Virkajärvi, Aarni Ronkainen ja Helmi Pitkänen.

Hopealle ylsivät Espoon Suunnan Juho Noponen, Silva Kemppi, Anni Jantunen, Martta Kankaanpää, Anton Kemppi, Jussi Raasakka ja Inari Karppinen.

Pronssijoukkue MS Parmassa suunnistivat Topias Muukkonen, Venla Lehtonen, Aarne Isosaari, Iina Päärni, Tuomas Ankelo, Elias Lehtonen ja Lotte-Line Ekström.

Nuorten Jukolan tiedote