Suomi neljäs miesten MM-viestissä

Suunnistuksen MM-kisat jatkuivat Tšekissä viestikilpailuilla jyrkkien rinteiden ja hiekkakivijyrkänteiden hallinnoimassa hyväkulkuisessa maastossa.

Miesten viestissä Suomen Miika Kirmula aloitti erittäin vahvasti, ja Kirmula saapui kärkijoukkue Ukrainan tuntumassa vaihtoon. Kartan käännön yhteydessä koettiin kuitenkin jännityksen hetkiä, kun Kirmulan kartta oli matkalla muhjaantunut loppulenkin kohdalta pahasti, eikä tilalle saanut uutta karttaa.

– Lähdin tekemään varmaa suoritusta, ja yritin suunnistaa hallitusti kärjen tuntumassa. Kartan kanssa oli paljon ongelmia, kun tuossa sadekelissä se kului useammasta kohdasta huonoksi. Onneksi loppulenkin ensimmäisellä rastilla oli sama hajonta Ukrainan Glibovin kanssa, kuvaili Kirmula jännittäviä vaiheita.

Elias Kuukka

Toisella osuudella Elias Kuukka jatkoi Suomen viestiä tasapainoisella suorituksella, ja saapui toisena vaihtoon 57 sekuntia kärkijoukkue Norjaa perässä. Norjan värit kärkeen nosti Kasper Harlem Fosser, ja kolmantena vaihtoi Ruotsi vain kaksi sekuntia Suomea perässä.

– Miika antoi todella hyvän lähtöpaikan kärjen tuntumassa. Keskityin vetämään omia reitinvalintoja ja omaa hyvää suoritusta. Onnistuin hyvin, eikä matkalla tullut isompia virheitä, kertoi Elias Kuukka.

Olli Ojanaho

Ankkuriosuudella tilanteet vaihtelivat kärjessä, kun Ruotsin Gustav Bergman ohitti kärjessä lähteneen Norjan Eskil Kinnebergin. Miesten viestin aikana sateinen ilta muuttui erittäin hämäräksi, ja erikoista oli, että muutama suunnistaja juoksi kisassa lampun kanssa.

Suomen ankkuri Olli Ojanaho suunnisti tarkasti mukana mitalikamppailussa Sveitsin kanssa. Bergman ei antanut muille mahdollisuuksia, ja otti Ruotsille kultaa lähes minuutin erolla hopeajoukkue Norjaan. Matthias Kyburz nosti Sveitsin pronssille ja Olli Ojanaho toi Suomen maaliin neljäntenä 22 sekuntia Sveitsiä perässä.

– Sain hyvän lähtöpaikan ja alku lähti hyvin käyntiin. Tein sitten pari pientä virhettä, ja Sveitsi ajoi sen jälkeen kiinni. Varvauksen tuntumassa kaaduin pahasti, ja siinä katosi suunnistus hetkeksi. Sain lopussa Sveitsin kuitenkin näkötuntumaan, ja tein suoremmalta näyttävän reitinvalinnan. Siinä oli kuitenkin yksi kiinni oleva kalliokolo, johon juutuin hetkeksi, ja sijoitukset ratkesivat siihen, kuvaili Olli Ojanaho ankkuriosuuden ratkaisun paikkoja.

Suomi 8:s naisten viestissä
Venla Harju aloitti Suomen viestin.

Naisten kilpailussa ennakkosuosikit Sveitsi ja Ruotsi hallitsivat kilpailun kärkikamppailua. Ensimmäisellä osuudella Sveitsin Elena Roos aloitti vahvasti, ja toi Sveitsin yksin kärjessä vaihtoon. Suomen aloittaja Venla Harju vaihtoi kymmenentenä 1.50 kärkeä perässä.

– Suurin osa matkasta meni hyvin, pystyin tekemään hyvää työtä enkä hermoillut. Mutta yksi virhe tuli, ja siinä jäin harmittavasti letkasta, kertoi Venla Harju.

Toisella osuudella Ruotsin Sara Hagström nousi kärkeen, ja teki ison yli kolmen ja puolen minuutin eron muihin. Amy Nymalm nosti Suomen värit viidennelle tilalle, ja vaihdossa ero kärkeen oli kuusi ja puoli minuuttia.

– Suunnistus sujui hyvin ja otin mielestäni hyviä reitinvalintoja. Paljon oli penkkaa tarjolla, ja niissä ehkä jäin hieman, mutta oli todella kivaa suunnistaa tuolla, kuvaili Amy Nymalm.

Kolmannella osuudella Ruotsin Tove Alexandersson eteni turvallisessa johdossa, ja suunnisti ruotsalaiset voittoon. Sveitsi otti hopeaa ankkuri Simona Aebersoldin vahvan suorituksen turvaamana kahden ja puolen minuutin erolla Ruotsiin. Pronssille nousi Norja Andrine Benjaminsenin hyvän ankkuriosuuden jälkeen. Veera Klemettinen toi Suomen värit maaliin kahdeksanneksi reilut kaksitoista minuuttia voittajaa perässä.

– Oli hauska juosta tuossa maastossa, ja kovaa siellä mentiin. Yksi isompi virhe tuli, ja muutamilla väleillä oli haastavampaa löytää parhaimpia reitinvalintoja, kertoi Veera Klemettinen.

Suunnistuksen MM-kilpailut päättyvät huomenna 9.7. kilpailtavaan pitkän matkan kilpailuun.

Tulokset – Suunnistuksen MM-viesti 8.7.2021, Heřmánky, Tšekki

Naiset: 1) Ruotsi (Lisa Risby, Sara Hagström, Tove Alexandersson) 1.45.45, 2) Sveitsi (Elena Roos, Sabine Hauswirth, Simona Aebersold) 1.48.18, 3) Norja (Marie Olaussen, Kamilla Steiwer, Andrine Benjaminsen) 1.52.46, 4) Neutraali joukkue (Anastasia Rudnaya, Tatiana Ryabkina, Svetlana Mironova) 1.52.58, 5) Tšekki (Adela Indrakova, Denisa Kosova, Jana Knapova) 1.53.14, 6) Puola (Ewa Gwozdz, Hanna Wisniewska, Aleksandra Hornik) 1.55.40,… 8) Suomi (Venla Harju, Amy Nymalm, Veera Klemettinen) 1.58.00

Miehet: 1) Ruotsi (Albin Ridefelt, William Lind, Gustav Bergman) 1.53.06, 2) Norja (Gaute Steiwer, Kasper Harlem Fosser, Eskil Kinneberg) 1.53.57, 3) Sveitsi (Martin Hubmann, Florian Howald, Matthias Kyburz) 1.55.06, 4) Suomi (Miika Kirmula, Elias Kuukka, Olli Ojanaho) 1.55.28, 5) Tšekki 1.57.25, 6) Ukraina 2.01.56