Miika Kirmula MM-kisojen pitkällä matkalla yhdeksäs

Suunnistuksen MM-kisojen päätöspäivänä Tšekissä kilpailtiin pitkän matkan kilpailu. Maastotyyppi oli edellisen illan viestikilpailusta tuttu, ja pääosin hyväkulkuisessa maastossa kiemurtelevat jyrkkäpiirteiset hiekkakivijyrkänteet sekä rinteet haastoivat suunnistajien reitinvalintataitoja ja fyysistä jaksamista.

Miesten kilpailussa Norjan nuori Kasper Harlem Fosser otti kilpailun haltuunsa heti alusta alkaen hyvillä reitinvalinnoilla, ja Fosser keräsi muut mitalimiehet letkaansa. Fosserin kova vauhti säilyi loppuun asti, ja hän suunnisti uransa ensimmäiseen aikuisten sarjan henkilökohtaiseen MM-kultamitaliin. Fosserin vanavedessä Sveitsin Matthias Kyburz otti hopeaa ja Norjan Magne Daehli pronssia.

Suomalaismiehet suunnistivat viestin tapaan mainiosti, ja kolmikko Miika Kirmula (9:s), Olli Ojanaho (11:s) sekä Elias Kuukka (12:s) hätyytteli kisan kovaa kymppijoukkoa. Miika Kirmulan kisa eteni alun jälkeen Sveitsin Daniel Hubmannin kanssa kilvoitellen ja kovaa vauhtia edeten.

– Kisa lähti hyvin liikkeelle, ja sain suunnistuksen hyvin haltuun. Rastimääritteistä tajusin heti, että alussa on pitkä väli, kun jo kakkosella oli juomarasti. Kuitenkin nuo pitkien välien reitinvalinnat koettelivat matkalla itseluottamusta, ja niiden miettimisessä ehkä oli jonkinlaista rutiinin puutetta, mietti yhdeksänneksi suunnistanut Kirmula.

Naisten kilpailussa kärjessä nähtiin yllättävän vähän suunnistusvirheitä, ja erot mitalikamppailuissa syntyivät enimmäkseen reitinvalinnoilla ja fysiikalla. Ruotsin Tove Alexandersson suunnisti jälleen vakuuttavasti ja otti kolmen minuutin erolla Tšekin MM-kisojen viidennen kultamitalinsa. Tšekin kisojen täyspotti kasvatti Alexanderssonin MM-kultamitalien määrän 15:een. Hopeaa suunnisti neutraalin lipun alla kilpaillut Natalia Gemperle ja hopeaa Sveitsin Simona Aebersold.

Suomalaisnaisille pitkän matkan maasto oli raskas, ja Marika Teini oli parhaana 23:s, reilut 15 minuuttia Alexanderssonia hitaampana.

– Mitäänsanomaton olo jäi tästä ja näistä kisoista. Ei oikeastaan ollut kyse siitä, että eväät olisi syöty, vaan että eväitä ei edes tehty, kuvaili Marika Teini pettymykseen päättynyttä kisaansa.

Lotta Karhola oli kilpailun 24:s ja Maija Sianoja 33:s.

– Miesten puolella oli erittäin hyvä joukkuepanos tänään, ja siihen voi olla tyytyväinen. Naisissa emme yksinkertaisesti vain pystyneet parempaan, tiivisti maajoukkueen päävalmentaja Fredric Portin.

Tulokset – Suunnistuksen MM pitkä matka 9.7.2021, Heřmánky, Tšekki

Naiset: 1) Tove Alexandersson SWE 1.17.11, 2) Natalia Gemperle NEU 1.20.09, 3) Simona Aebersold SUI 1.20.28, 4) Andrine Benjaminsen NOR 1.22.56, 4) Lisa Risby SWE 1.22.56, 6) Megan Carter Davies GBR 1.24.53, … 23) Marika Teini FIN 1.32.46, 24) Lotta Karhola FIN 1.34.32, 33) Maija Sianoja FIN 1.41.06

Miehet: 1) Kasper Harlem Fosser NOR 1.35.55, 2) Matthias Kyburz SUI 1.39.00, 3) Magne Daehli NOR 1.41.53, 4) Daniel Hubmann SUI 1.42.10, 5) Emil Svensk SWE 1.43.08, 6) Martin Hubmann SUI 1.43.54, … 9) Miika Kirmula FIN 1.45.10, 11) Olli Ojanaho FIN 1.47.48, 12) Elias Kuukka FIN 1.48.05

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail