Suomelle arvokisaisännyyksiä vuosille 2020-21

Tom Hollowell (vas.), Leho Haldna, Petri Tötterman ja Mika Ilomäki löivät kättä päälle Suomen EM-tarkkuussuunnistuksen isännyydelle 2020.

Kansainvälinen suunnistusliitto (IOF) on myöntänyt lähivuosille Suomen järjestettäväksi kolme arvokilpailutapahtumaa. Suomi järjestää vuoden 2020 tarkkuussuunnistuksen EM-kisat ja vuoden 2021 pyöräsuunnistuksen MM-kisat. Lisäksi Suomi sai järjestettäväkseen pyöräsuunnistuksen maailmancupin kierroksen 2020, joka ajetaan MM-esikisatapahtumana Vierumäellä Asikkala SOC:n järjestämänä.

– Koemme tärkeänä järjestää eri lajiemme arvokilpailuja Suomessa. Meillä on sekä tarkkuus- että pyöräsuunnistuksessa useita menestyneitä urheilijoita ja potentiaalia menestyä myös kotikisoissa, korostaa Suunnistusliiton toimitusjohtaja Mika Ilomäki.

EM-tarkkuussuunnistuksen keskuspaikkana toimii Kisakallion urheiluopisto Lohjalla. Tapahtumajärjestelyistä vastaa suunnistusseura OK77 Kauniaisista.

– Tämä on seuralle tosi hieno juttu. Lähdemme tekemään hienoa tapahtumaa. Järjestimme vuosi sitten tarkkuussuunnistuksen Eurooppa-cupin ja siitä syntyi ajatus järjestää vielä jotain isompaa. Tämä lie meidän kokoiselle seuralle ainoa tapa järjestää kansainvälisiä arvokisoja, arvioi OK77:n puheenjohtaja Petri Tötterman.

Tarkkuussuunnistuksen EM-kisat järjestetään toukokuun lopulla 2020. Tarkkuussuunnistuksen EM-kisoja ei ole aiemmin kisattu Suomessa. Sen sijaan lajin MM-kisat on käyty Suomessa kahdesti: 2006 Liperissä ja 2013 Vuokatissa.

Vuonna 2021 Suomi järjestää pyöräsuunnistuksen MM-kisat, joiden keskuspaikkana on Kuortaneen Urheiluopisto, joka myös vastaa järjestelyistä.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa lajiemme arvokisatapahtumasta vastaa joku muu taho kuin suunistusseura, kertoo Mika Ilomäki.

Pyöräsuunnistuksen MM-kisat on ajettu Suomessa edellisen kerran vuonna 2006 Liperissä.