Suomi hakee vuoden 2023 MM-suunnistuksia

Suomen Suunnistusliitto haluaa järjestää vuoden 2023 MM-suunnistukset Suomessa. Edelliset MM-kisat Suomessa järjestettiin Vuokatissa 2013. Vuodesta 2019 lähtien MM-suunnistukset jakautuvat vuorovuosin järjestettäviin sprintti- ja maastomatkojen MM-kisoihin. Suomi haluaa järjestää maastomatkojen MM-kisat.

– Vuosi 2023 on seuraava mahdollinen ajankohta järjestää kisat Suomessa. Haemme nyt järjestäjäehdokasta Suomesta niin, että tiedämme kesällä Suomen kandidaatin. Kansainvälisen suunnistusliiton haku vuoden 2023 järjestäjäksi umpeutuu reilun vuoden kuluttua.  Meidän ehdokkaamme pitää tarvittaessa olla valmis järjestämään MM-tapahtuma 2023 tai 2025, koska todennäköisesti kerralla päätetään kaksien maastokisojen järjestäjä, kertoo Suunnistusliiton toimitusjohtaja Mika Ilomäki.

MM-suunnistukset on Suomessa järjestetty tähän mennessä neljä kertaa: lajin 1. MM-kisat kilpailtiin Fiskarsissa 1966, Tampereella MM-kisat käytiin 1979 ja 2001 ja Vuokatissa 2013. Ensi kesänä MM-kisat käydään Latviassa, 2019 Norjassa (maastokisat), 2020 Tanskassa (sprinttikisat) ja 2021 Tsekissä (maastokisat).

– Harva maa pystyy järjestämään maastokisoja ja Suomelle tämän kisamuodon arvokisojen järjestäminen on luontevampaa. Meillä on myös kasvamassa uusi nuori sukupolvi, jota MM-kotikisat varmasti motivoivat uralla eteenpäin – ja on oletettavaa, että sieltä löytyy myös uusia menestyjiä, Ilomäki arvioi.

MM-suunnistuksen lisäksi Suomella on toiveissa vuoden 2021 pyöräsuunnistuksen MM-kisat. Suunnistusliitto neuvottelee kisajärjestelyistä Kuortaneen Urheiluopiston kanssa.

– Edellisistä pyöräsuunnistuksen arvokisoista Suomessa on kulunut jo yli 10 vuotta, vaikka Suomi on lajin johtavia maita. MM-kotikisat mahdollistaisivat lajin ja suomalaisten urheilijoiden arvostuksen ja näkyvyyden nostamisen, Ilomäki toteaa.

Edellisen kerran pyöräsuunnistuksen MM-mitaleista ajettiin Suomessa ja Joensuussa 2006.

Suomi hakee myös tarkkuussuunnistuksen EM-kisojen järjestelyjä vuodeksi 2020. Edellisen kerran tarkkuussuunnistuksen arvokisamitaleita jaettiin Suomessa 2013.

– Mikäli hyvä järjestäjäehdokas Suomesta löytyy, olemme valmiit järjestämään EM-tarkkuussuunnistuksen. Suomi on kansainvälisesti arvostettu kisajärjestäjä – pystymme järjestämään arvokisoja kaikissa suunnistusmuodoissa, vastaavaan ei moni Kansainvälisen suunnistusliiton (IOF) jäsenmaa pysty, Ilomäki korostaa.

Suomessa järjestettiin vuoden 2017 aikana ennätysmäärä suunnistuksen eri lajien arvokilpailuja. Vastaavaa arvokisasumaa ei lähivuosina ole odotettavissa. Ensi kesänä Kuortaneen urheiluopisto järjestää opiskelijoiden MM-suunnistuksen ja vastikään Santasport Lapin Urheiluopisto sai opiskelijoiden MM-hiihtosuunnistuksen järjestettäväksi vuonna 2020.

Suunnistuksen maailmancupissa kilpaillaan Suomessa 2019, jolloin Helsingin Suunnistajat järjestää kolmen osakilpailun tapahtuman viikko ennen Jukolaa.