Kuvat: Erik Borg

Suunnistuksen MM-kisat kahtia 2019 lähtien

Kansainvälisen suunnistusliiton ylimääräinen yleiskokous päätti torstaina jakaa suunnistuksen MM-kisat kahtia eli vuorovuosin järjestettäviin maasto- ja sprinttikisoihin. Käytännössä päätös merkitsee sitä, että 2019 järjestetään ensimmäiset jaetut kisat maastomatkoilla ja 2020 sprinttimatkoilla.

MM-kisojen jakopäätös meni läpi äänin 24-9. Suomi äänesti kisojen jakamisen puolesta.

– Olemme vieneet tätä asiaa aktiivisesti eteenpäin viime vuosina. Taustalla on huoli siitä, että MM-kisoille saadaan jatkossakin järjestettyä laadukkaasti ja taloudellisesti järkevällä konseptilla, kertoo Suunnistusliiton puheenjohtaja Kirre Palmi.

Edellisen kerran suunnistusmaat käsittelivät ehdotusta MM-kisojen jakamisesta 2012, jolloin kahtiajakaminen ei mennyt läpi äänestyksessä, vaan MM-ohjelmaa uudistettiin poistamalla karsinnat sprinttiä lukuunottamatta ­ja ottamalla uutena matkana mukaan sprinttiviesti.

Vuodesta 2019 eteenpäin parittomina vuosina MM-kisoissa kilpaillaan MM-mitaleista keskimatkalla, pitkällä matkalla ja viestissä. Lisäksi ohjelmaan sisällytetään yksi karsintakilpailu. Vuodesta 2020 eteenpäin parillisina vuosina MM-kisojen ohjelmassa ovat sprintti (ja karsinta), sprinttiviesti ja yksi uusi mitalimatka, josta päätös tehdään vuoden kuluttua IOF:n yleiskokouksessa.

Yhtenä perusteena kisojen jakamiselle oli myös se, että parillisina vuosina MM-kisojen sprinttiosaa voidaan aikatauluttaa helpommin niin, että päällekkäisyyksiltä kesäolympialaisten ja jalkapallon MM-kisojen kanssa vältytään.

MM-kisojen jakaminen on osa suunnistuksen kilpailuohjelman kokonaisuudistusta ja sillä on todennäköisesti seurannaisvaikutuksia muun muassa maailmancupiin ja EM-kisoihin.

– Moni yksityiskohta on vielä auki ja tämä jakopäätös oli vasta ensimmäinen askel kokonaisuudessa. Nyt alkaa varsinainen työ ohjelman kehittämisessä ja lopullisen muodon löytämisessä, Palmi korostaa.

MM-kisojen jakamisella kansainvälinen suunnistusperhe uskoo löydettävän uusia järjestäjämaita erityisesti sprinttimatkoille myös Euroopan ulkopuolelta. Sprinttikisoja voidaan järjestää suurkaupungeissa, joilla on myös suuremmat mahdollisuudet tukea kisojen järjestämistä taloudellisesti.

– Sprinttimatkojen MM-kisat voivat olla taloudellisesti vahvempi kokonaisuus, joka tukee taloudellisesti maastomatkojen kisojen järjestämistä. IOF perustaa ryhmän, joka on mukana kisojen teknisissä järjestelyissä ja tv-tuotannossa, kertoo IOF:n puheenjohtaja Brian Porteous.

Kansainvälinen suunnistusliitto on myöntänyt kisajärjestelyitä tuleville vuosille. Vuoden 2018 nuorten MM-kisat sai Unkari ja vuoden 2018 MM-pyöräsuunnsituksen Itävalta. Vuoden 2019 tarkkuussuunnistuksen MM-kisat järjestää Portugali. Veteraanien MM-kisat järjestetään 2019 Latviassa ja 2020 Tanskassa.