MM-pitkällä luvassa maastoherkkua

Suunnistuksen MM-kisojen viimeinen kisapäivä kilpaillaan perjantaina pitkän matkan merkeissä. Skotlannin Glen Affricin maasto on suomalaisittain nostalginen, sillä Kirsi Boström voitti samassa paikassa normaalimatkan MM-kultaa vuoden 1999 kisoissa.

Pelkkään nostalgiseen nauttimiseen suomalaisten ei tarvitse Glen Affricissa tyytyä, sillä maasto on Olli-Markus Taivaisen sanoin todellinen herkkupala.

– Odotan sitä kaikin tavoin. Pitkän matkan kisasta tulee varmasti mieleenpainuva. Pitkällä matkalla on todennäköisesti pitkiä nousujaksoja ja pehmeätä pohjaa, mutta ei kisa mikään hidas tule olemaan. Maasto on yhtenäinen erämaa, juuri sellainen maasto, jossa minun suunnistukseni tapahtuu, kuvailee Taivainen unelmamaastoaan.

Taivaisen lisäksi suomalaisista nähdään miesten pitkällä matkalla Fredric Portin ja Mårten Boström.

Haajasella kiva kutina päällä
Sofia Haajanen ottaa rennosti ennen kauden pääkilpailua.
Sofia Haajanen ottaa rennosti ennen kauden pääkilpailua.

Sofia Haajanen pääsee tosikoitokseen vasta MM-kisaviikon viimeisenä päivänä. Toimintaan tottuneelle naiselle odottelu on ollut pitkä, mutta kisoja seuratessa hotellikuolemalta on kuitenkin vältytty.

– Tunnelma on ollut hyvä ja valmistautuminen on mennyt suunnitellusti. Tämä on viikon kruunu ja kauden pääkilpailu. Nyt on hyvä kutkuttava olo ja kiva kutina päällä, Haajanen kertoo.

Ennakkotietojen mukaan tulossa on rankka kilpailu, mutta eniten Haajasta ”huolestuttaa” sääennuste. Haajanen lähtee MM-pitkälle matkalle hyvällä mielellä.

– Varpu tekee maastosta varmasti raskaan ja on sitä nousuakin ihan kivasti. Tavoitteena on vetää rennon reippaalla otteella ehjä hyvä suoritus. Eniten huolestuttaa, että sääennusteen mukaan huomenna saattaa olla kohtalainen keli eikä ehkä sada ollenkaan, Haajanen velmuilee, ja kertoo, että kaikki valmistautumistreenit on tehty sadekelissä.

Rantasta ei raskas maasto huoleta

MM-keskimatkan tuore hopeamitalisti Merja Rantanen lähtee hyvällä tsempillä MM-pitkälle matkalle. Rantasella on takanaan rankka kisaviikko, mutta onneksi välipäivä antaa mahdollisuuden kerätä palaset kasaan ja valmistautua jälleen uuteen koitoikseen.

– Eilinen oli niin raju suoritus, että lepopäivä tulee tarpeeseen. Nyt, kun yön yli on nukuttu, voimat alkavat vähitellen palata. Yleensä minun kulkuni vain paranee loppuviikkoa kohti, Rantanen kertoo edellispäivän voimat vieneestä viestistä.

Naisten pitkä matka kilpailusta on luvassa vajaan 10 kilometrin ja 75 minuutin tiukka rutistus. Taistelijaluonteena tunnettua Rantasta ei raskasta maastoa pelota.

– Ikinä en ole luovuttanut, vaikka kuinka pahalta tuntuisi. Tavoitteena on pitää pää kasassa ja tsempata koko setti loppuun asti, Rantanen toteaa.

Suomen kolmas nainen keskimatkalla on 41 MM-kisastarttiinsa lähtevä Minna Kauppi.

Lisätietoa MM-kilpailuista: www.woc2015.org

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail