Pohjoismaat haluavat jakaa MM-suunnistuksen kahtia

Pohjoismaat vievät suunnistuksen MM-kisojen kahtiajakoa eteenpäin. Pohjoismaat haluavat jakaa MM-suunnistuksen kahteen vuorovuosin järjestettävään osaan eli maastomatkojen ja sprinttimatkojen MM-tapahtumiin.

– Haluamme Pohjoismaiden kanssa viedä asian päätökseen asti, koska pidämme tätä aidosti parhaana vaihtoehtona tuleville MM-kisoille, ja olemme saaneet runsaasti tukea myös muilta IOF:n jäsenmailta, kertoo Suomen Suunnistusliiton toimitusjohtaja Mika Ilomäki.

Pohjoismaat jättivät vastikään Kansainväliselle suunnistusliitolle (IOF) virallisen ehdotuksen MM-kisojen jakamisesta. Asia tuli esiin jo aiemmin talvella, kun IOF kierrätti MM-ohjelman kehittämisehdotuksiaan jäsenmaiden lausunnoilla. Lausuntokierroksen jälkeen IOF:n hallitus päätti yllättäen jäädyttää MM-ohjelman uudistamishankkeen perustellen päätöstään suunnistusperheen yhtenäisyydellä.

Pohjoismaiden ehdotuksen mukaan maastomatkojen MM-tapahtuma muodostuisi nykymuotoisesta keskimatkasta, pitkästä matkasta ja viestistä sekä uudesta 2-osaisesta takaa-ajokisasta. Sprinttimatkojen MM-tapahtumassa kilpailtaisiin nykymuotoisen sprintin lisäksi pudotussprintissä sekä sprinttiviestissä.

– Tällä konseptilla MM-tapahtumat olisivat nykyistä lyhyempiä ja siten myös kustannustehokkaampia. MM-tapahtumat olisivat finaalipainotteisia, ja tarjoaisivat mahdollisuuden myös uusille järjestäjämaille. Aika harvassa kestävyyslajissa karsitaan enää arvokisoissa, ja siksi haluamme kehittää myös karsintajärjestelmää, Ilomäki korostaa.

Pohjoismaiden ehdotus MM-kisojen jakamisesta käsitellään heinäkuussa Sveitsissä järjestettävässä IOF:n kongressissa. Jakaminen koskisi aikaisintaan vuoden 2016 MM-kisoja, joita Ruotsi on hakenut. Ehdotus sisältää myös alueellisten mestaruuskilpailujen kuten EM-kisat jakamisen kahtia ja rytmittämisen vuorotahtiin MM-kisojen kanssa.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail