Kultainen kompassi

Kultainen kompassi -cupnuoriso_Kult_kompassi_logo

Kultainen kompassi -cup on Suomen Suunnistusliiton ja suunnistusalueiden yhteistyössä toteuttama 14-sarjan suunnistuscup, joka käsittää alueelliset osakilpailut ja valtakunnallisen finaalin. Finaaliviikonlopun ohjelmassa on ollut aiemmin myös myös leiri 13–14-vuotiaille. Cup järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2009.

Kultainen kompassi -cupin tavoitteena on lisätä 13- ja 14-vuotiaiden suunnistavien tyttöjen ja poikien kilpailumahdollisuuksia ja kilpailemisen haasteita sekä aktivoida alueen kilpailutoimintaa.

Logo

Lataa Kultainen kompassi -cupin logo esim. alueen tiedotussivuille ja alueellisten osakilpailujen kilpailusivuille.

Alueen osakilpailut

Alueet nimeävät esimerkiksi neljä alueen kilpailua, joiden tulosten perusteella valitaan kolmen tytön ja kolmen pojan muodostamia aluejoukkueita valtakunnalliseen finaaliin. Aluejoukkueet muodostuvat vuonna 2020 nuorista, jotka ovat syntyneet 2006 tai 2007. Yhdeltä alueelta voi finaaliin osallistua useita joukkueita.

Alueet informoivat omista osakilpailuistaan sekä pistelaskustaan alueen seuroja ja suunnistajia. Katso lisää alueiden sivuilta.

Valtakunnallinen finaali kokoaa kerran vuodessa 14-sarjassa suunnistavat nuoret yhteiseen tapahtumaan kisaamaan alueiden paremmuudesta haastavassa kilpailussa.

Finaaliviikonlopun tavoitteita ovat

  • tarjota kohtaamispaikka valtakunnallisessa kilpailussa,
  • lisätä kilpailukokemusta ja kiinnittää nuoria lajiin,
  • lisätä innostusta harrastamiseen ja tavoitteelliseen kilpailemiseen,
  • vähentää drop out’ia,
  • lisätä aluekilpailujen merkitystä,
  • tutustuttaa nuoria toisiinsa, tarjota elämyksiä ja kavereita.
Finaalissa vauhdikas tunnelma

Finaali toteutetaan yhteislähtökilpailuna hajontaradoille, joissa on vuodesta 2020 alkaen kolme ratavaihtoehtoa tytöille ja kolme pojille. Joukkueen kaikki jäsenet suunnistavat eri radan. Ratojen ohjeaika on 25–30 min. Yhteistuloksiin huomioidaan joukkueen poikien ja tyttöjen yhteenlaskettu pistemäärä. Pisteitä jaetaan kunkin radan sijoitusten perusteella. Ensimmäiseksi sijoittunut tuo joukkueelle 50 pistettä, toinen 40, kolmas 35, neljäs 32, viides 29, kuudes 27, seitsemäs 25, kahdeksas 24, yhdeksäs 23, kymmenes 22 jne.
Huom: Pisteisiin on tehty hieman muutosta vuodelle 2017.

Finaalin voittaja on suurimman pistemäärän kerännyt aluejoukkue, joka saa haltuunsa vuodeksi Kultainen kompassi -kiertopalkinnon.

Nuori, joka ei ole mukana aluejoukkueessa voi ilmoittautua kansallisen kilpailun 14-sarjaan, jolloin hän pääsee yksittäisenä kilpailijana mukaan samaan yhteislähtöön Kultainen kompassi -cupin finaalin kanssa.

Tarvittaessa alueet voivat mudostaa yhdistelmäjoukkueita. Joukkue merkitään tuloksiin tunnuksella (U). Yhdistelmäjoukkueen jäsenet eivät saa pisteitä joukkueelleen, eikä joukkue voi sijoittua.

Tyttö ei voi juosta poikien rataa finaalissa, koska kilpailua käsitellään rankin näkökulmasta henkilökohtaisena kilpailuna, josta lasketaan rankipisteet.

Finaaliviikonloppu tulevina vuosina

Vuonna 2021 Kultainen kompassi-cupin finaali järjestetään Nuorten Jukolan viikonloppuna sunnuntaina. Tuleva järjestäjä on ja Valkeakosken Haka (2021).

Aikaisempien vuosien finaalit

Vuoden 2020 finaali suunnistettiin henkilökohtaisen yhteislähtönä Mikkelissä, järjestäjänä Navi. Joukkuetulokset laskettiin henkilökohtaisten tulosten perusteella kolmen parhaan tytön ja kolmen parhaan pojan yhteisaikana.

Aluejoukkueiden tulokset 
Kisasivut

Vuoden 2019 finaaliviikonlopun järjestäjä oli Tampereen Pyrintö.

Finaaliviikonlopun sivut.

Vuoden 2018 finaaliviikonlopun materiaaleja

Finaaliviikonlopun sivut
Instagram Kultainen viikonloppu

Vuoden 2017 finaaliviikonlopun materiaaleja

Instagram Kultainen viikonloppu
Kuvia finaalista
Sprinttiluento nuorille ja huoltajille
Yläkoululeirityksen info, Suunnistusliitto

Vuoden 2016 Kultainen kompassi -cupin finaaliviikonloppu pidettiin Seinäjoella.  Finaaliviikonlopun sivut, 2016.

Vuoden 2015 finaali ja finaaliviikonlopun leiri pidettiin Tampereella. Kisa- ja leirisivut.

Vuoden 2014 finaali ja finaaliviikonlopun leiri pidettiin Kangasalla. Järjestäjän sivun alussa on linkki kisakuviin.

Vuoden 2013 finaali suunnistettiin Tuusulassa 15.9. Finaalin ja finaaliviikonlopun järjestäjä oli Tuusulan Voima-Veikot. Sivuilla runsaasti kuvia kilpailusta.

Vuoden 2012 finaali suunnistettiin Ulvilassa 9.9. kansallisen kilpailun yhteydessä. Finaalin järjestivät Ulvilan Ura ja Nakkilan Wisa. Myös perjantaina ja lauantaina oli ohjelmaa nuorille.

Vuoden 2011 finaali suunnistettiin Nokialla 11.9. kansallisen kilpailun yhteydessä. Järjestävänä seurana oli Rasti-Nokia. Katso linkistä kuvia ja tulokset.

Lisätiedot:
Nuorisopäällikkö Timo Saarinen
timo.saarinen (a) suunnistusliitto.fi

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail