Maajoukkueen matkassa: Sari Anttonen ja MM-kuuri

Maajoukkuesuunnistaja Sari Anttonen valmistautuu parhaillaan toisiin MM-kisoihinsa. Anttonen osallistuu runsaan viikon kuluttua Ruotsin Strömstadissa alkavissa MM-kisoissa sprinttiin. Moni mieltää Keuruun Kisailijoiden 24-vuotiaan suunnistajan vahvana maastotaiturina. Kyseessä lie optinen harha, sillä Anttonen on ehtinyt näyttää kykynsä myös sähäkässä sprintissä.

Kevään EM-kisoissa Anttonen antoi vahvan MM-näytön ollen Tsekin teknisesti ja fyysisesti vaativassa sprintissä seitsemäs. Tässä valossa valinta MM-sprinttijoukkueeseen ei ollut yllätys. Tosin Anttonen itsekin myöntää joutuneensa fiksaamaan ajatteluaan uusiksi, vaikka taskussa on jo kaksi sprintin SM-mitaliakin.

– SM-mitaleista huolimatta olen itsekin vähän ajatellut, etten ole niin hyvä sprinttisuunnistaja. Olen MM-valintojen jälkeen ollut ”rinttikuurilla” eli olen keskittynyt ajattelemaan, että olen hyvä sprintissä, naurahtaa Anttonen, joka MM-debyytissään kaksi vuotta sitten oli pitkällä matkalla 16.

Osa tiivistä sprinttikuuria on myös se, että viime aikoina Anttonen on käynyt läpi tiheän kisakuurin nimenomaan sprintissä: runsaan viikon sisällä hän juoksi neljä sprinttikisaa ja siihen päälle tuli vielä muutama sprinttiharjoitus muun muassa MM-sprinttijoukkueen mukana.

– Tykkään kisailla ja toisaalta juuri sprintissä kilpailut ovat parhaita harjoituksia: niihin lähdetään oikealla asenteella, Anttonen pohtii.

Pari viimeistä viikkoa ennen 20. elokuuta käytävää MM-sprinttiä Anttonen ei enää kilpaile, vaan keskittyy viimeistelyharjoituksiin, ja ”kuivaharjoittelu” tehdään tietysti sprinttikartta kädessä reitinvalintataitoja hioen.

Anttonen arvioi omiksi vahvuuksikseen sprintissä suunnistuksen sujuvuuden: suoritus etenee päämäärätietoisesti, ilman ylimääräisiä koukkuja tai turhia pysähdyksiä.

– Uskon, että vauhtinikin riittää sprintissä. Aina ennen lähtöä hoen itselleni, että katso vain karttaa, kyllä jalat tulevat mukana. Sujuvuus on vahvuuteni – en lue rastivälejä hirmu pitkälle ennakkoon, Anttonen avaa sprinttitaktiikkaansa.

Sprintin sujuminen ei ole Anttosellekaan tullut pyytämättä, sillä hän panosti talvella myös sprinttitreeneihin leireillen sprinttimaajoukkueen mukana Italiassa.

Sprintti avaa MM-rastit Ruotsissa lauantaina 20. elokuuta. Aamupäivän karsinnan jälkeen kisataan finaali, joka on nähtävissä Yle Areenalla. Anttonen raottaa kisatavoitettaan varovasti.

– Tavoitteena on hyvä suoritus – sen jälkeen näkee sitten, mihin se vauhdikas ja sujuva suoritus riittää, Anttonen ennakoi.

Anttosen lisäksi Suomen väreissä MM-sprinttiin starttaavat Marika Teini ja Merja Rantanen sekä Mårten Boström, Olli-Pekka Koistinen ja Aleksi Niemi.

Sari Anttonen oli kevään EM-sprintissä seitsemäs. Kuva: Paula Lehtomäki.
Sari Anttonen oli kevään EM-sprintissä seitsemäs. Kuva: Paula Lehtomäki.

MM-järjestäjien sivut

Suomen MM-joukkue