Suunnistus

suunnistus

 

Suunnistus on mitä parhain luontoliikuntalaji koko perheelle. Suunnistuksessa kuljetaan omatoimisesti radalle merkittyjen ja maastokohtiin sijoitettujen rastien kautta. Apuvälineenä käytetään karttaa ja kompassia. Rastilta rastille edetään havainnoimalla karttaa ja maastoa tehdyn reitinvalintasuunnitelmaa noudattaen. Reitinvalinnan ja vauhdin ratkaisee fyysisten ominaisuuksien lisäksi taito sekä maasto.

Suunnistuksessa luonto yhdistyy liikuntaan sekä suunnistustehtävien tuomiin haasteisiin ja ongelmanratkaisuihin. Suunnistus on taitolaji, jossa fyysiset ominaisuudet yksin eivät ratkaise. Suunnistustehtävän ratkaiseminen vaatii myös ajatustyötä ja keskittymistä. Suunnistus kehittää paitsi fyysistä kuntoa myös keskittymis- ja päättelykykyä. Pehmeä maastopohja on mukava ja turvallinen alusta liikkua.

Laji sopii kaikillesuunnistus_ika

Suunnistus sopii kaikille ikään tai sukupuoleen katsomatta. Suunnistusseurat järjestävät alkeiskoulutusta lapsille ja nuorille sekä useilla paikkakunnilla myös aikuisille. Kilpailuja järjestetään Suomessa vuosittain lähes 200, ja niissä sarjoja on alle 10-vuotiaista aina yli 80-vuotiaisiin asti. Aikuisten sarjat on jaoteltu viiden vuoden välein. Kilpailuissa on ratoja myös kuntoilijoille.

Suunnistusseurat järjestävät kuntorasteja maalis-huhtikuulta aina marraskuulle asti. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kuntorastien suomista haasteista voi nauttia lähes päivittäin. Löydä lähimmät kuntorastit Rastilippu-palvelusta.

Lasten ja nuorten suunnistuskoulut alkavat yleensä keväisin. Useimmilla paikkakunnilla toiminta on kuitenkin ympärivuotista, joten mukaan pääsee muulloinkin. Kysy lisää paikkakuntasi seurasta!