Hiihtosuunnistus

hisu

Hiihtosuunnistus on suksilla suoritettava suunnistusmuoto, jossa eteneminen tapahtuu maastoon avattuja ja karttaan merkittyjä erilevyisiä ja -tasoisia hiihtouria pitkin. Tehtävänä on kiertää radan rastit numerojärjestyksessä etenemällä kartalta valittua reittiä pitkin. Rastit on sijoitettu urien varteen.

Reitinvalintaan vaikuttavat mm. urien hiihtokelpoisuus, maaston korkeuserot jne. Hiihtotyyli on vapaa, eikä urilla ole perinteisen hiihtotavan latua. Kartanluvun helpottamiseksi hiihtosuunnistajat käyttävät rintaan kiinnitettävää karttatelinettä, jossa karttaa voidaan pyörittää samansuuntaisesti maaston kanssa.

Hiihtosuunnistus on huipputasolla vaativa kestävyyslaji, jossa vahvan fysiikan lisäksi tarvitaan nopeata päätöksentekoa sekä ketteryyttä ja taituruutta suksilla, sillä käännökset ja suunnanvaihdot ovat nopeita ja urat kapeita.

Suomessa järjestetään vuosittain 30-50 kansallista hiihtosuunnistuskilpailua. Nykyään pääosa kilpailuista järjestetään hiihtokeskuksissa. Lajin MM-kisat järjestetään kahden vuoden välein.