Saarela ja Pökälä viikonlopun tuplamestareiksi pyöräsuunnistuksen SM-pitkällä matkalla

Kauden ensimmäinen pyöräsuunnistuksen SM-viikonloppu ajettiin Kankaanpään Kuninkaanlähteen maastoissa. Kankaanpään Suunnistajien järjestämä pitkän matkan kilpailu tarjosi vauhdikasta pyöräsuunnistusta sopivasti vaihtelevilla suunnistustehtävillä.

Pääsarjoissa sprintin mestarit olivat vahvimmat myös sunnuntain pitkällä matkalla.  Miesten sarjassa Asikkalan Raikkaan Samuel Pökälä ajoi SM-kultaan 37 sekunnin erolla Lahden Suunnistajat-37 Tomi Nykäseen, ja pronssia otti Vaasan Suunnistajien Miika Nurmi.

Miesten mitalistit.

– Tämä oli tosi mielenkiintoinen pitkän matkan kisa. Siinä oli kunnon luukutusta, reitinvalintatehtäviä sekä paikoin todella pienipiirteistä urasyherikköä. Kisan alku lähti minulla hyvin liikkeelle, mutta sitten tein pienipiirteisillä suunnistusosuuksilla kahdessa vaiheessa virheitä. Olin sellaisessa vaiheessa liikkeellä maastossa, että näin matkalla kovimpia kilpakumppaneita, ja pystyin arvioimaan hieman tilannetta. Se auttoi löytämään loppuun vielä riittävän kovan tsempin ajamiseen, kertoi mestari Samuel Pökälä.

Pökälän kisakalenteri jatkuu kohti kesää selvillä suunnitelmilla.

– Seuraavaksi ohjelmassa on gravel- ja maastopyöräkisoja ennen Kainuun pyöräsuunnistusrastiviikkoa ja pyöräsuunnistuksen SM-yhteislähtökilpailua. Alkukausi on sujunut nyt hyvissä merkeissä, ja sitä virettä pyrin ylläpitämään eteenpäin, suunnitteli Pökälä.

Myös hopeamies Tomi Nykänen kiitteli kisan ratamestaria.

– Nämä ovat mukavia maastoja pyöräsuunnistaa, ja tykkäsin kovasti päivän radasta. Muutamat virheet tänään kuitenkin tuli matkan varrella, vaikka yhdessä vaiheessa Pökälän tullessa vastaan arvioin olevani häntä edellä. Tein kuitenkin seuraavalle rastille heti virheen, ja siinä taisi mennä johtopaikka. Yritin kyllä loppuun vielä iskeä, mutta tyytyväinen voi olla toiseen sijaan, kertoi Tomi Nykänen.

Ruska Saarela

Pääsarjojen kilpailujen ratkaisuvaiheissa kisamaaston yli pyyhkäisi rankka sade- ja raekuuro, mikä teki loppumatkan suunnistamisesta hankalampaa. Kokkolan Suunnistajien Ruska Saarela piti menon kuitenkin vahvana, ja ajoi SM-kultaan yli kolmen minuutin erolla Kooveen Marika Haraan. Pronssille ajoi OK Botnian Antonia Haga.

– Alussa tuntui aika raskaalta, ja sitten siinä avoimilla poluilla tuntui vielä vahva vastatuuli. Näin sitten kuitenkin Haraa sekä Hagaa matkalla, ja arvelin alun sujuneen minulla kuitenkin riittävän hyvin. Pienipiirteisen alueen perhoset olivat hauskat, mutta ne eivät menneet niin puhtaasti kuin olisin halunnut. Lopussa rankkasade vaikeutti välillä näkemistä, ja kartta kastui palasille, mutta onneksi ehdin kääntää sen ennen pahinta sadetta. Nämä huomioiden se oli kuitenkin hyvä kisa, iloitsi mestari Ruska Saarela.

Myös Saarela aikoo hakea seuraavaksi kisavauhtia ilman karttatelinettä.

– Maantiepyöräilyn SM-aika-ajot minulla on kalenterissa, kunhan vain uskallan lähteä paikan päälle, jatkoi Ruska Saarela.

Myös Marika Hara sai niskaansa lopun kylmän raekuuron.

– Kylmä siinä lopussa tuli, mutta matkalla tuli jo tehtyä muutamia huonompia reitinvalintoja, jotka veivät ylimääräistä aikaa. Aamulla ei ollut terävin olo, jo ajo oli hieman sen mukaista. Ruska oli tänään selvästi vahvempi, ja se oli siinä, mietiskeli hopeamitalisti Marika Hara.

Tulokset – pyöräsuunnistuksen SM-pitkä matka 9.6.2024, Kuninkaanlähde, Kankaanpää

Naiset 25,1km: 1) Ruska Saarela Kokkolan Suunnistajat 1.25.37, 2) Marika Hara Koovee 1.28.42, 3) Antonia Haga OK Botnia 1.30.52, 4) Saara Yli-Hietanen Tampereen Pyrintö 1.33.44, 5) Essi Hakala Vaasan Suunnistajat 1.37.59, 6) Ingrid Stengård OK Trian 1.39.49, 7) Siiri Rasimus Suunta Jyväskylä 1.41.17, 8) Mervi Pesu Rajamäen Rykmentti 1.42.06, 9) Silja Yli-Hietanen Tampereen Pyrintö 1.43.21, 10) Vilma Pesu Rajamäen Rykmentti 1.47.44.

Miehet 36,2km: 1) Samuel Pökälä Asikkalan Raikas 1.47.11, 2) Tomi Nykänen Lahden Suunnistajat-37 1.47.48, 3) Miika Nurmi Vaasan Suunnistajat 1.51.08, 4) Jussi Laurila Jalasjärven Jalas 1.56.07, 5) Kare Kaskinen Ulvilan Ura 1.56.08, 6) Joona Kleemola Lahden Suunnistajat-37 1.56.32, 7) Petrus Hanhijärvi Espoon Akilles 2.00.50, 8) Antti Rissanen Tampereen Pyrintö 2.05.38, 9) Jouni Kahelin Suunta Jyväskylä 2.07.19, 10) Antti Paasi Tampereen Pyrintö 2.07.24.