Maija Sianoja ja Miika Kirmula SM-sprintin voittoihin

Aurinkoinen kilpailupäivä helli suunnistajia Espoon Tapiolassa järjestetyissä sprinttisuunnistuksen SM-kilpailuissa. Espoon Suunnan järjestämä tapahtuma koostui aamun karsinnasta ja iltapäivän finaaleista. Ennakkosuosikit raivasivat odotetusti tiensä loppukilpailuihin.

Naisten suomenmestariksi kruunattiin Maija Sianoja, hopealle kiri Maiju Oksanen ja pronssia nappasi Inari Karppinen. Sianojan voitto tuli selkeällä 30 sekunnin erolla. Moni ennakkosuosikki sortui finaaleissa kohtalokkaisiin virheisiin.

Sianoja otti makoisan revanssin torstain epäonnistuneesta Knock-Out sprintistä, jossa naisen kohtalona oli jäädä välieriin. Sianoja oli päivän ylivoimainen kuningatar, mutta seuraavista sijoista käytiin tiukkaa vääntöä.

Oksaselle SM-hopea oli ensimmäinen SM-mitali laatuaan. Vaikka nainen edusti Suomea jo viime vuoden EM-sprintissä, ei SM-mitaleita ollut entuudestaan nuortenkaan sarjoista.

– Mitali on jäänyt uupumaan ja sitä on kyllä kynsin ja hampain metsästetty. En varsinaisesti pidä itseäni sprintterinä, haluan ajatella, että pystyn menestymään hyvin kaikilla matkoilla, mutta sprintti on lähtenyt kulkemaan viime aikoina.

– Ykkösrastin reitinvalinnassa tuli aika kiire ja ilmeisesti olin ensimmäisessä väliajassa aika kaukana, mutta sitten kun se lähti rullaamaan ja tuli pidemmät reitinvalintavälit, niillä pystyin toteuttamaan aika sujuvasti.

Pronssimitalisti Karppista voidaan pitää päivän todellisena yllättäjänä. Juuri pääsarjaan siirtynyt nainen avasi vahvasti ja piti pintansa maaliin saakka.

– Pitää luottaa siihen, että jaksaa loppuun asti. Jos lähtee liian himmaillen, ainakin minun mielestä on vaikeampi kiristää. Kyllä siellä punaisella jaksaa, kun vaan mieli kestää.

Miesten SM-sprintin kärkikolmikon muodostivat Miika Kirmula, Teemu Oksanen ja Tuomas Heikkilä, eli sama kolmikko kuin torstain Knock-Out sprintissä. Järjestys vain vaihtui.

Miesten kilpailusta muodostui varsinainen jännitysnäytelmä. Kärkikaksikon erotti vain kolme sekuntia ja koko kymppikärki suunnisti 41 sekunnin sisään.

Kirmula sinetöi voiton vahvalla lopulla. Päivän mestari kiitteli kartoittajan ja ratamestarin työtä.

– Oli yhtä haastava kisa, kuin osasin odottaa reitinvalintojen osalta. Alku oli vähän takkuista, mutta loppu lähti sujumaan paremmin. Tyytyväinen olen tulokseen. Kaikilla tuli varmaan tänään jotain reitinvalintavirhettä. Sai olla tarkkana reitinvalintojen osalta.

Oksasen alku oli hapuileva, mutta loppurata sujui sen verran mallikkaasti, että miehen kaulaan ripustettiin hopeaa.

– Ei ollut täydellinen suoritus. Kaksi selkeämpää virhettä tuli, mutta paljon oli myös hyvää. Yritin lähteä kovaa, kun oli vähän väsynyt jalka. Ajattelin, että jos lähden varmistellen, se ei siitä enää kiihdy. Yritin vaan lähteä täysiä.

SM-sprinttien jälkeen tehdään valinnat maailmancupin ensimmäisille kierroksille.

Tulokset – Suunnistuksen SM-sprintti 11.5.2024, Tapiola, Espoo

Naiset: 1) Maija Sianoja MS Parma 13.54, 2) Maiju Oksanen Kangasala SK 14.24, 3) Inari Karppinen Espoon Suunta 14.26, 4) Venla Harju Tampereen Pyrintö 14.30, 5) Aino Mänkärlä Lynx 14.34, 6) Marika Teini Kalevan Rasti 14.35, 7) Tereza Janosikova Suunta-Jyväskylä 14.46, 8) Veera Klemettinen Suunta-Jyväskylä 14.49, 9) Inka Nurminen Jämsän Retkiveikot 15.02, 10) Anniina Taipale Suunta-Jyväskylä 15.05

Miehet: 1) Miika Kirmula Kalevan Rasti 13.42, 2) Teemu Oksanen Ikaalisten Nouseva-Voima 13:45, 3) Tuomas Heikkilä Helsingin Suunnistajat 13:54, 4) Akseli Ruohola MS Parma 14:06, 5) Sampo Sankelo Lapuan Virkiä 14:08, 5) Aarni Ronkainen Jämsän Retki-Veikot 14:08, 7) Aaro Aho Valkeakosken Haka 14:13, 8) Topi Syrjäläinen Helsingin Suunnistajat 14:16, 9) Touko Seppä Turun Suunnistajat 14:20, 10) Maxime Rauturier Kalevan Rasti 14:23

Tulokset
Kisasivut
Kuvat