Maria Hoskari ja Eevert Toivonen hiihtosuunnistuksen suomenmestarit pitkällä matkalla

Rastikettujen Maria Hoskari ja Pirkkalan Hiihtäjien Eevert Toivonen voittivat hiihtosuunnistuksen pitkän matkan suomenmestaruudet Kemin Kivikossa lauantaina.

Kauden viimeiseistä SM-mitaleista kilpailtiin Lapin Lumirastien toisen päivän osakilpailussa. Radalla ei ollut juurikaan korkeuseroja, mutta tiheä uraverkosto teki kilpailusta teknisesti vaikean tarjoten myös reitinvalintavälejä.

Naisten 20,4 kilometrin kilpailussa Rastikettujen Maria Hoskari otti mestaruuden vajaan kahden minuutin erolla MS Parman Amanda Yli-Futkaan.

– Oma suoritus meni todella hyvin. Tuntui sen verran hyvältä, että olisi voinut jatkaa vielä pidempäänkin. Ainahan kisoihin lähdetään hakemaan kultamitalia ja tälle kaudelle on plakkarissa vasta yksi kulta. Piti saada toinenkin kulta ja juuri pitkä matka sopii itselleni parhaiten, Hoskari iloitsi.

Hiihtosuunnistajien kansainvälinen kausi päättyi jo kuukausi sitten Viron finaalikierrokseen. Hoskarilla on vielä kuitenkin riittänyt motivaatiota pitää kuntoa yllä lauantain kilpailuun.

– En ole vielä laittanut kauden osalta suksia naulaan. Lenkillä on käyty. Vielä huominen kisa ja sitten pääsee lomalle, päivän voittaja kertoi.

Amanda Yli-Futka oli tyytyväinen hopeamitalisti.

– Tein useamman huonon reitinvalinnan, mutta päällisin puolin jäi hyvä fiilis. Olen vasta muutaman vuoden panostanut hiihtosuunnistukseen, joten tekniikassa on vielä tekemistä. Hiihtäminen on vahvempi puoli. Ajattelin, että jos rata on tekninen, niin Maria on varmasti kovempi. Mitaliin kuitenkin uskoin ja hopeasta tuli hyvä fiilis, Yli-Futka totesi.

 

Eevert Toivonen kartanvaihdossa.
Toivosella luisti suksi

Miesten 27,7 kilometrin radalla Pirkkalan Hiihtäjien Eevert Toivonen siirtyi kilpailun kärkeen, kun noin kolmasosa radasta oli takana. Nousujohteisen kauden tehnyt Toivonen ei sen jälkeen luopunut ykköstilasta, vaikka Sonkajärven Pahkan Aapo Viippola jäi lopulta vain 53 sekuntia.

– Suoraan sanottuna tämä ei ollut häävi kisa taidollisesti. Siellä ja täällä tuli kaikenlaista sähläystä. Urien risteykset tulivat liian nopeasti vastaan ja reitinvalinnat tuli tehtyä liian nopeasti. Mutta kaluston osalta taisin nokittaa Viippolan huoltotiimin, sukseaan kehunut Toivonen kertoi.

Toivonen oli lopulta kuitenkin tyytyväinen kisaansa, sillä hän vältti suuret virheet urastolla, jossa oli mahdollisuus isoihinkin virheisiin. Kuukauden takainen maailmancupin päätösosakilpailun voitto Virossa ja SM-pitkän kulta osoittavat, että Toivonen pääsi hyvään kevätvireeseen.

– SM-kultamitaleita ei itselläni ole vielä liikaa ja tämä tuli vielä kuninkuusmatkalta. Aapoakaan en ole SM-kisoissa voittanut miesmuistiin, joten täytyy olla tyytyväinen, voittaja jatkoi.

Hopealle hiihtosuunnistanut Aapo Viippola ei tehnyt isoja virheitä.

– Lähdin hakemaan kultaa, mutta aika tasaisesti tuli eroa Eeverttiin. En viittäkymmentä sekuntia tehnyt virheitä, joten hiihtämällä jäin. Oli aika nahkea suksi tänään, mutta en kyllä sitä päässyt Eeverttiä vastaan vertaamaan. Tervalan Miskan kanssa tulin loppumatkan ja hänellä luisti paremmin. Mutta ei auta jossitella, Viippola totesi.

Tulokset hiihtosuunnistuksen SM-pitkä 23.3.2024 Kemi

Naiset 20,4 km
1) Maria Hoskari Rastiketut 1.13.39, 2) Amanda Yli-Futka MS Parma 1.15.20, 3) Nina Kärnä Sonkajärven Pahka 1.18.07, 4) Mervi Pesu Rajamäen Rykmentti 1.18.25, 5) Satu Tuomisto Vaasan Suunnistajat 1.19.45

Miehet 27,7 km
1) Eevert Toivonen Pirkkalan Hiihtäjät 1.29.25, 2) Aapo Viippola Sonkajärven Pahka 1.30.18, 3) Ville-Petteri Saarela Posion Pyrintö 1.32.47, 4) Miska Tervala Rastivarsat 1.34.18, 5) Kalle Häkkinen Suunta Jyväskylä 1.39.22

Kisasivut
Kuvia