Suomen naisille kaksoisvoitto hiihtosuunnistuksen nuorten MM-kilpailujen yhteislähdössä

Hiihtosuunnistuksen nuorten MM-kilpailut jatkuivat suomalaisittain upeissa merkeissä keskiviikon pitkän matkan kilpailussa.

Naisten 12 kilometrin yhteislähtökilpailussa Suomi otti kaksoisvoiton, kun Amanda Yli-Futka voitti kilpailun minuutin erolla hopeamitalisti Lotte-Line Ekströmiin.

Suomalaiset pääsivät kärjessä kilpailun loppulenkille, jossa ei enää ollut hajontaa. Nousuvoittoisella osuudella pari kilometriä ennen maalia Yli-Futka karkasi Ekströmiltä ja voitti maailmanmestaruuden.

Yli-Futka kertoi kilpailun sujuneen hyvin alusta alkaen.

– Fyysisesti päivä oli todella hyvä ja suksikin toimi niin hyvin kuin mahdollista. Suksi imi koko ajan kiinni hankeen ja kävin sen takia polvillanikin monta kertaa. Tämä oli varmasti yksi raskaimmista kisoista, mitä olen ikinä hiihtosuunnistanut, tuore nuorten maailmanmestari kertoi.

Yli-Futkalle Ramsaun kisat olivat uran toiset arvokisat. Viime vuonna kertyi kokemusta, mutta viikon kaksi ensimmäistä starttia ovat tuoneet menestystä.

Ei ole vielä meinannut ymmärtää, että tässä on voittanut maailmanmestaruuden. Vasta eilen sprintissä pääsin ensimmäistä kertaa kuuden joukkoon ja tänään sitten voitin maailmanmestaruuden. Erityisen hienolta tuntuu, kun toivoin menestystä nimenomaan pitkältä matkalta. Toki alkukauden kisat ovat näyttäneet, että olen kovassa kunnossa ja tiesin, että kaiken onnistuessa on mahdollisuus pärjätä, Yli-Futka jatkoi.

Lotte-Line Ekström täydensi palkintokaappiaan hopealla tiistain pronssin jatkoksi. Hopeanainen oli voittajan kanssa samaa mieltä kilpailun raskaudesta.

Suksi toimi jossain kohtaa hyvin, mutta osalla urista tuntui, että vauhti pysähtyi aivan täysin. Lisäksi radalla oli aika paljon nousua ja laskuja. Muutamissa kohdin alamäet olivat niin hurjia, että jalat vain tärisivät. En kaatunut, mutta muutaman kerran horjuin, Ekström kuvali.

Ekström ei ollut täysin tyytyväinen kilpailuunsa, sillä varsinkin alkumatkaan mahtui virheitä. Hän arvelee kisan olleen vaikea kaikille.  

Neljänneksi viimeiselle rastille asti olin vielä Amandan perässä, mutta sitten en vain enää jaksanut hiihtää. Siinä vaiheessa en tiennyt olenko toisena vai kolmantena, mutta kyllä hopea on huikea saavutus, Ekström jatkoi. 

Johanna Naskali oli kolmanneksi parhaana suomalaisena kahdeksas.

Riissanen hopealle miehissä

Miesten 14,6 kilometrin radalla Viron Olle Ilmar Jaama otti viikon toisen nuorten maailmanmestaruuden tiistain sprinttivoiton päälle. Pyry Riissanen oli hopealla minuutin ja 40 sekuntia voittajasta. Riissanen tuli maaliin kolmantena, mutta edelle ehtinyt tsekkihiihtosuunnistaja hylättiin väärän leiman vuoksi ja suomalainen nousi hopealle.

Lähdin takarivistä liikkeelle ja ryhdyin tekemään omaa työtä. Alkulenkillä minulla oli nopea hajonta, ja sen avulla sain hyvät paikat loppuradalle. Lopussa tein pienen virheen ja se vei mahdollisuudet kultamitaliin. Onneksi sain kuitenkin taisteltua hopean kotiin, Riissanen kertoi. 

Riissasen mukaan erityisesti alamäet vaativat urheilijoilta uskallusta.

Ajattelin, että jos joku on edellä uskaltanut niin kyllä pitää itsekin uskaltaa. Suksi luisti metsässä hyvin, mutta aukealla alueilla se ei  toiminut kenelläkään. Niistä piti vain taistella läpi. Mitali tuntuu hyvältä, kun tällä kaudella on ollut vaikeuksia. Toivottavasti niitä saadaan loppuviikosta lisää, hopeamitalisti totesi. 

Eero Sorsa oli miesten kilpailussa kuudes.

Rajalalle EM-pronssia yhteislähtökilpailussa

Keskiviikkona kisattiin yhteislähtökilpailussa myös 17-vuotiaiden EM-kilpailuissa. Tyttöjen 7,5 kilometrin kilpailussa tiistaina hopeaa ottanut Maija Rajala jatkoi mitalilinjalla hiihtosuunnistaen pronssille. Hakala jäi tsekkivoittaja Barbora Chrastovalle reilun minuutin.

Alkulenkillä kävin väärillä hajonnoilla ja tuntui, että peli meni siinä. Oli vain liian kova kiire ja tuntui, ettei ehdi katsoa riittävästi karttaa. Ensimmäisen lenkin jälkeen yritin hiihtää virheitä kiinni ja suunnistuskin alkoi sujua paremmin. Mitali toi hyvät fiilikset. En taaskaan odottanut, että olisin näin korkealle yltänyt. Perjantain keskimatkan tavoitteena on tehdä suunnistuksellisesti parempi suoritus, jotta siitä jäisi parempi mieli, ensimmäistä kertaa nuorten maajoukkuekioissa mukana oleva Rajala sanoi.

Sanni Korpi oli viides.

Poikien sarjassa suomalaiset jäivät niukasti mitalien ulkopuolelle, kun Niklas Hirvilahti oli neljäs ja Joakim Savinainen viides. Kisan voitti Latvian Renars Grasis, jolle suomalaiset jäivät vajaan kolme minuuttia.

Alku oli huonoa tekemistä ja kunnollista sähläämistä. Loppumatkasta sain kasattua itseni ja kirittyä muita kiinni. Rata oli mukava, mutta keli oli rankka. Suksi oli paikoitellen todella hyvä ja paikoitellen todella huono. Meidän radalla ei ollut rajuja alamäkiä, mutta yhdessä kohtaa yksi turisti meinasi kääntyä eteen. Siitäkin selvittiin huutamalla. Välipäivä tulee hyvään kohtaan. Perjantain keskimatkalla sitten taas kaikki peliin, Hirvilahti sanoi.

Tulokset – hiihtosuunnistuksen nuorten (20-v) MM-yhteislähtö 24.1.2024, Ramsau, Itävalta

Naiset: 1) Amanda Yli-Futka FIN 1:17:34, 2) Lotte-Line Ektsöm FIN 1:18:36, 3) Elsa Brandt SWE 1:19:02, 8) Johanna Naskali FIN 1:26:26, 16) Elisa Pirilä FIN 1:35:26, 19) Sanni Hoskari FIN 1:37:11, Anni Salmela FIN kesk.

Miehet: 1) Olle Ilmar Jaama EST 1:25:20, 2) Pyry Riissanen FIN 1:27:02, 3) Flavio Ehrler SUI 1:27:36, 6) Eero Sorsa FIN 1:29:03, 19) Joona Hirvilahti FIN 1:38:47, 20) Ville Lemberg FIN 1:39:09, 21) Miika Muotka FIN 1:39:35, 24) Onni Vepsäläinen FIN 1:44:36

Tulokset – hiihtosuunnistuksen nuorten (17-v) EM-yhteislähtö 24.1.2024, Ramsau, Itävalta

Naiset: 1) Barbora Chrastova CZE 55:08, 2) Minna Turesson SWE 55:17, 3) Maija Rajala FIN 56:10, 5) Sanni Korpi FIN 59:06, 13) Kerttu Rajala FIN 1:04:25, 16) Tiitu Takanen FIN 1:07:39

Miehet: 1) Renars Grasis LAT 52:17, 2) Lukas Silins LAT 53:39, 3) Vilem Strait CZE 54:39, 4) Niklas Hirvilahti FIN 55:03, 5) Joakim Savinainen FIN 55:21, 10) Eetu Takanen FIN 58:19, Veeti Viippola FIN hylätty

Kaikki tulokset
Kuvia
Kilpailun nettisivut