Niklas Ekströmille MM-pronssia myös takaa-ajosta

Hiihtosuunnistuksen MM-kilpailut jatkuivat keskiviikkona takaa-ajokilpailulla, jonne startattiin tiistain sprintin tulosten perusteella.

Sprintin pronssimitalisti Niklas Ekström lähti reilun 11 kilometrin radalle 46 sekuntia kärjen perään. Radan alkupuolen hajontalenkeillä virheet pudottivat Ekströmin kärkiryhmästä, mutta vahva loppu toi hänet takaisin mitalitaistoon.

– Ensimmäisessä kartanvaihdossa kuulin, että ero kärkeen on minuutti. Sen jälkeen piti vain tehdä omaa työtä, ja lähdin hiihtämään kärkeä kiinni. Fyysinen vire oli siinä kohtaa hyvä ja onnistuin saavuttamaan letkan, Ekström kuvaili kilpailuaan.

Ekström kamppaili lopussa pronssista toisen suomalaisen Aapo Viippolan kanssa. Mitali ratkesi viimeisellä kilometrillä, kun Ekström teki paremman reitinvalinnan rinteestä hiihtostadionille ja pääsi Viippolan edelle. Viippola jäi neljänneksi 22 sekuntia Ekströmistä.

Ramsaun tiistainen lumipyry oli tauonnut keskiviikoksi, mutta keli oli erittäin lämmin. Tämä teki kilpailusta fyysisesti raskaan.

– Urat olivat hankalakulkuisia ja olosuhteet olivat hitaat. Lämmin keli teki ladun todella vetiseksi. Suksivalinta onnistui, kun pääsin vertailemaan omaa kalustoa ennen kisaa, Ekström kertoi.

Aapo Viippola keskiviikon takaa-ajokilpailussa. Kuva: Timo Mikkola
Aapo Viippola oli takaa-ajokilpailun neljäs. Kuva: Timo Mikkola/SSL

Miesten takaa-ajon ylivoimainen voittaja oli Jörgen Baklid. Sprintin voittanut norjalainen pääsi ladulle parinkymmenen sekunnin etumatkalla, eikä hän päästänyt uhkaajia lähelleen. Maalissa hän oli lähes kaksi minuuttia ennen muita. Kuudentena takaa-ajoon startannut Sveitsin Nicola Müller suunnisti koko matkan vahvasti ja karkasi hopealle puoli minuuttia Ekströmin edellä.

MM-kisoissa vietetään torstaina välipäivää. Kisat jatkuvat perjantaina keskimatkalla, joka on myös MM-kisojen viimeinen henkilökohtainen matka.

– Toivotaan, että pystyn jatkamaan keskimatkalla yhtä hyvää suorittamista. Samalla kaavalla mennään eteenpäin, kaksinkertainen pronssimies mietti.

Aapo Viippola oli pettynyt sijoitukseensa. Kilpailun alku lähti käyntiin erinomaisesti ja loppulenkillä mitalimahdollisuudet olivat olemassa.

– Viimeisessä kartanvaihdossa kuulin, että olen kolmantena eikä kakkossijakaan mene kaukana. Lopulta taistelimme neljästään kolmossijasta. Viimeisellä reitinvalinnalla valitsin väärin ja Niki pääsi kuittaamaan, eikä sen jälkeen ollut mitään tehtävissä, Viippola sanoi.

Turha on voivotella, kun homma kaatui omaan virheeseen. En silti muista, milloin olisi harmittanut näin paljon. Kun mitalia lähtee hakemaan niin nelossija ei lämmitä. Nollataan tämä pettymys tänään ja keskitytään perjantain kisaan huomenna. Sieltä mitali pitäisi olla mahdollinen puhtaalla suorituksella, Viippola jatkoi.

 

Maria Hoskari keskiviikon takaa-ajokilpailussa. Kuva: Timo Mikkola/SSL
Maria Hoskari oli parhaana suomalaisnaisena 10:s keskiviikon takaa-ajossa. Kuva: Timo Mikkola/SSL

Ruotsin naisille jälleen kolmoisvoitto – Hoskari kymmenes 

Naisten kilpailussa ruotsalaiset olivat erittäin vahvoja edellispäivän tavoin. Tiistain sprinttimaailmanmestari Magdalena Olsson lähti kilpailuun kärjessä, eikä hän antanut muille mahdollisuuksia voittaa.

Sprintin ruotsalaismitalistit Elin Schagerström ja Tove Alexandersson olivat keskiviikkona vaikeuksissa, mutta Linda Lindkvist ja Frida Sandberg paikkasivat nousten muiden ohi himmeämmille mitaleille. Näin Ruotsi juhli toista perättäistä kolmoisvoittoa naisten puolella.

Keskiviikon paras suomalaisnainen oli Maria Hoskari, joka oli kymmenes neljä ja puoli minuuttia Olssonin takana.

Sari Vääränen oli 12:s.

– Odotin, että tänään pääsisi luukuttamaan, mutta se tapahtui vasta lopussa. Alku oli erittäin teknistä ja vaikeaa. Onnistuin vain siinä, etten katkonut suksea. Näköjään nämä kilpailut osaavat yllättää, en ollut yhtään valmistautunut tällaiseen kisaan. Alun hajonnoilla oli vaikea tietää tilannetta. Satsasin loppuun ja ajattelin, että saan muita kiinni, mutta matka loppui kesken. Olihan tämä petrausta viimevuotiseen kisaan, mutta kyllä näissä kisoissa pitää päästä kymmenen joukkoon, Vääränen kommentoi.

MM-kisoissa on torstaina välipäivä. Jäljellä on vielä keskimatka perjantaina ja sprinttiviesti lauantaina.

Tulokset – hiihtosuunnistuksen MM-takaa-ajo 24.1.2024, Ramsau, Itävalta

Naiset: 1) Magdalena Olsson SWE 52:15, 2) Linda Lindkvist SWE 53:59, 3) Frida Sandberg SWE 54:17, 4) Eliane Deininger SUI 54:34 5) Anna Ulvensöen NOR 54:43, 10) Maria Hoskari FIN 56:56, 12) Sari Vääränen FIN 57:55, 15) Heta Virtanen FIN 59:29, 16) Nina Kärnä FIN 59:35, 25) Kaisa Klemettinen FIN 1:04:00, 26) Satu Tuomisto FIN 1:04:24 

Miehet: 1) Jörgen Baklid NOR 58:03, 2) Nicola Müller SUI 59:59, 3) Niklas Ekström FIN 1:00:20, 4) Aapo Viippola FIN 1:00:42, 5) Stanimir Belomazhev BUL 1:01:08, 16) Misa Tuomala FIN 1:03:54, 17) Miska Tervala FIN 1:04:07, 24) Eevert Toivonen FIN 1:05:13, Tuomas Outinen FIN hylätty 

Kaikki tulokset
Kuvia
Kilpailun nettisivut