Espoon Suunta suunnisti jälleen Nuorten Jukolan voittajaksi

Espoon Suunta uusi viimevuotisen voittonsa suunnistuksen nuorten suurviestissä Nuorten Jukolassa lauantaina Hyvinkäällä.

Sveitsin ulkoilualueen metsissä käyty kilpailu tarjosi vaihtelevia tilanteita alusta loppuun. Voittajajoukkue pysytteli koko viestin ajan joko kärjessä tai sen tuntumassa. Kuudennella osuudella nähtiin jo ratkaisun makua, kun Juho Noponen vei espoolaiset puolentoista minuutin etumatkalle. Ankkuriosuudella Silva Kemppi teki kuitenkin alkumatkasta virheen ja päästi Tampereen Kooveen kannoilleen.

Voitto ratkesi vasta hieman ennen viimeistä rastia, kun Kemppi oli loppukirissä Kooveen Oona Kaikkosta kovempi. Nuorten maajoukkueessa suunnistava Espoon Suunnan ankkuri sai kasattua itsensä osuuden aikana, vaikka alkumatkan virhe pelästyttikin.

– Se oli todella tyhmä virhe. Lähdin rastilta vähän vinoon ja tulin väärälle polulle, josta lähdin pinkomaan todella kovaa aivan väärään suuntaan. Ajauduin aika kauas ja kun sain luettua itseni takaisin kartalle, iski paniikki päälle. Onneksi sain Kooveen näkyviin. Tulin Oonan perässä hetken aikaa, ja sain siinä henkistä varmuutta takaisin. Tiesin kyllä, että vielä on mahdollisuus voittaa, mutta ei Oonan perässä helpolla päässyt. Onneksi lopussa löytyi vielä puristusvoimaa ja tahtoa, Kemppi kertasi vaiherikasta osuuttaan.

Koovee tyytyväinen kakkostilaan

Kooveen ankkuri ei harmitellut, vaikka voitto jäi vain seitsemän sekunnin päähän.

– Olin yllättynyt, että sain Silvan kiinni, kun olin itsekin hapuillut ykkösrastille. Sen jälkeen kävi mielessä, että voittokin voisi vielä tulla. Olen treenannut huonon kevään jälkeen koko kesän todella hyvin, ja jalka tuntui todella kevyeltä. Lopussa ei ihan riittänyt, vaikka kaikkeni yritin. Mutta huonolle en hävinnyt. Tämä on meille huippusijoitus, eikä parempaa voisi juuri toivoa. Joukkue oli tänään huippuiskussa ja kaikki tekivät parhaansa, Kaikkonen hehkutti Kooveen suoritusta.

Voittajajoukkueessa kuudetta osuutta vieneen Juho Noposen mukaan Espoon Suunta onnistui lauantaina hyvin, vaikka ankkuri tarjosikin ”pientä jännitystä”. Viimevuotisen voittajan ja ennakkosuosikin asema ei vaikuttanut tekemiseen.

– Aika samalla fiiliksellä mentiin kuin viime vuonna eli omaa työtä lähdettiin tekemään. Tämä on suunnistusta, eikä kisanaikainen tekeminen muutu siitä miksikään, onko ennakkosuosikki vai ei, Noponen tiivisti.

Voittajajoukkue uudistuu ensi vuodeksi

Nuorten Jukolassa suunnistetaan seitsemän osuutta ja jokaisella osuudella on omat rajoituksensa iän ja sukupuolen suhteen. Nuorimpien osuudet on tarkoitettu 14-vuotiaille ja vanhimmat viestiin osallistuvat ovat 18-vuotiaita.

– Vuoden päästä joukkueemme muuttuu, kun me vuonna 2005 syntyneet jäämme pois. Osa joukkueen muista suunnistajista saa juosta ensi vuonnakin ja lisäksi meillä on paljon äärimmäisen kovia 14-vuotiaita suunnistajia. Seurassamme riittää leveyttä myös ensi vuonna, Noponen ennakoi Espoon Suunnan ensi vuoden joukkuetta.

Voittajajoukkueessa suunnistivat Anton Kemppi, Martta Kankaanpää, Eero Martomaa, Anni Jantunen, Kasper Hilo, Juho Noponen ja Silva Kemppi.

Tuloksiin muutos kilpailun jälkeen

Nuorten Jukolan tulokset muuttuivat vielä sunnuntaina. Kahden joukkueen viestinviejät juoksivat kielletyn alueen poikki kuudennella osuudella, ja tuomarineuvosto päätyi hylkäämään joukkueet. Kolmantena maaliin tullut Hiidenkiertäjät hylättiin ja Jämsän Retki-Veikot nousi kolmanneksi.

Asiasta on vielä mahdollisuus tehdä valitus Suunnistusliiton sääntöryhmälle. Katso Nuorten Jukolan järjestäjien tiedote asiasta tapahtuman sivuilta.

Kaikkiaan viestiin starttasi 161 joukkuetta, joissa oli yli 1100 nuorta suunnistajaa.

Jukolan viestin perinteiden mukaan voittajajoukkueen ankkuri sai lukea Nuorten Jukolan sanoman viestin maalissa. Tämän vuoden sanoma omistettiin mielenterveystyössä toimivalle Mieli ry:lle.

Vuoden 2024 Nuorten Jukola suunnistetaan Loimaan Virttaalla.

Nuorten Jukolan järjestäjät vuosille 2026 ja 2027 valittu

Nuorten Jukolan ja nuorten Superviikonlopun järjestäjät vuosille 2026 ja 2027 on valittu. Vuoden 2026 tapahtumaviikonlopun järjestävät yhdessä Kalevan Rasti ja Kontiolahden Urheilijat. Vuonna 2027 järjestäjänä on Lapuan Virkiä.

Nuorten Jukola on vuodesta 1986 lähtien järjestetty 7-osuuksinen viestikilpailu 11–18-vuotiaille tytöille ja pojille. Viime vuosina kilpailuun on osallistunut noin 140–170 joukkuetta ja 1200 suunnistajaa.

Nuorten Superviikonloppu käsittää Nuorten Jukolan lisäksi sunnuntain henkilökohtaiset kilpailut. 14-vuotiaat ja nuoremmat suunnistavat sunnuntaina valtakunnallisen Kompassi-tapahtuman ja yli 15-vuotiaat nuoret INOV-8-liigan finaalin takaa-ajokilpailun. Kaksipäiväinen Superviikonloppu järjestään nyt Hyvinkäällä kolmatta kertaa ja sunnuntaille on ilmoittautunut mukaan 800 nuorta suunnistajaa.

– Molemmilla nyt valituilla järjestäjillä on tarjolla hyvä kokonaisuus sekä maastojen että kilpailukeskusten osalta onnistuneen nuorten Superviikonlopun toteutukseen. Olimme Nuorten Jukolan johtoryhmässä erittäin tyytyväisiä nähtyämme suunnitelmat kokonaisuudesta, valottaa SSL:n nuoriso- ja koulutuspäällikkö Katri Lindeqvist järjestäjävalintojen taustoja.

”Uutista muokattu kolmannen joukkueen tuloksen osalta 21.8. klo 14.00: Tuomarineuvosto kokoontui sunnuntaina ja hylkäsi kaksi joukkuetta. Katso järjestäjien tiedote tästä.”

Tulokset Nuorten Jukola 19.8.2023, Hyvinkää

1) Espoon Suunta 3:01:16 (Anton Kemppi, Martta Kankaanpää, Eero Martomaa, Anni Jantunen, Kasper Hilo, Juho Noponen ja Silva Kemppi), 2) Koovee 3.01.23 (Akseli Penttilä, Hanni Koski, Eero Siivonen, Anni Siivonen, Joona Vuorenmaa, Miki Vuorinen, Oona Kaikkonen),  3) Jämsän Retki-Veikot 3.03.34, 4) Lynx 3.07.36, 5) Kalevan Rasti 3:07:46

Linkit
Tulokset
Nuorten Jukolan sivut
Kuvia