Suomen miehet suunnistivat toiseksi Norjan maailmancup-viestissä

Suomen miessuunnistajat kirivät kakkoseksi suunnistuksen maailmancupin ensimmäisen kierroksen päättäneessä viesti kilpailussa sunnuntaina Norjan Østfoldissa.

Miesten ykkösjoukkue Topi Syrjäläinen, Olli Ojanaho ja Miika Kirmula kulki koko viestin ajan kärkiryhmässä. Syrjäläinen vaihtoi avausosuudelta kolmantena vain seitsemän sekuntia kärjestä. Ojanaho lähetti Kirmulan ankkuriosuudelle kakkossijalta viisi sekuntia kärjestä yhdessä viiden muun joukkueen kanssa.

Gustav Bergman oli kolmannen osuuden suunnistajista selvästi vahvin ja toi Ruotsin viestivoittoon. Kirmula kamppaili seuraavista palkintosijoista Norjan Håvard Sandstad Eidsmota ja Sveitsin Matthias Kyburzia vastaan. Jännittävä viesti huipentui rajuun loppukirikamppailuun, jossa Kirmula oli kolmikosta vahvin.

– Fyysisesti ei ollut ihan paras päivä, mutta tulipahan taisteltua. Loppuradalla norjalainen veti niin kovaa, että tyydyin vain tulemaan perässä ja katsomaan, että mennään omille rasteille, Kirmula kertasi osuuttaan.

Tiukat hajonnat pitivät joukkueet välillä erossa toisistaan, eikä Kirmula tiennyt tilannetta osuutensa aikana. Lisäksi radan alkupuolella Kirmulalla oli pieniä ongelmia rasteilla.

– Kilpailukeskuksen läpijuoksussa kuulin eron olem´van minuutin verran, mutta en tiennyt, että keneen ja kumpaan suuntaan. Kun kameramiehet juoksivat lopussa perässä, niin tajusin, että tässä ollaan ihan hyvillä sijoilla, hän jatkoi.

Kakkossija maistui hyvälle, vaikka ankkuri ollut täysin tyytyväinen tekemiseensä.

– Kaikkiaan tästä päivästä jäi ihan hyvät fiilikset. Päästiin lopettamaan viikon kilpailut onnistumiseen joukkueena, vaikka itselläkin jäi taas parannettavaa, Kirmula summasi.

Viestin virallisiin tuloksiin lasketaan kunkin maan parhaan joukkueen tulos. Suomen kakkosjoukkue Elias Kuukka, Aleksi Sorsa ja Akseli Ruohola sijoittui viestissä kymmenenneksi. Kolmosjoukkue Teemu Oksanen, Touko Seppä ja Eetu Savolainen oli 16:s.

Naisten joukkueet tasaisina

Naisten viestissä Suomen kaikki kolme joukkuetta etenivät pirteästi kymmenen parhaan joukossa. Sunnuntaina muut suosikkijoukkueet olivat kuitenkin suomalaisia vahvempia ja palkintopallisijat jäivät parin minuutin päähän. Naisten kilpailun voitti Ruotsin kakkosjoukkue ennen Sveitsiä ja Norjaa.

Kolmikko Maija Sianoja, Marika Teini ja Venla Harju oli viestin neljäs kaksi minuuttia ja 17 sekuntia voittajien takana.

Suomen kakkosjoukkue Miia Niittynen, Anna Haataja ja Anu Tuomisto oli kuudes ja kolmosjoukkue Milja Väätäjä, Eeva-Liina Ojanaho ja Amy Nymalm seitsemäs.

Suunnistajien seuraava kansainvälinen kilpailu on ohjelmassa heinäkuussa, kun Sveitsissä kisataan maastomatkojen MM-kilpailut 12.–16.7. heinäkuuta. Maailmancup jatkuu elokuussa Tšekissä.

Tulokset suunnistuksen maailmancupin viesti Østfold, Norja 30.4.2023

Miehet 3 x 5,5 km

1) Ruotsi (Martin Regborn, Emil Svensk, Gustav Bergman) 1:37:13, 2) Suomi (Topi Syrjäläinen, Olli Ojanaho, Miika Kirmula) 1:37:25, 3) Norja (Gaute Steiwer, Eirik Langedal Breivik, Håvard Sandstad Eidsmo) 1:37:26, 4) Sveitsi (Daniel Hubmann, Joey Hadorn, Matthias Kyrburz) 1:37:27, 5) Ruotsi 2 (Anton Johansson, Simon Imark, Axel Elmblad) 1:37:43, 10) Suomi 2 (Elias Kuukka, Aleksi Sorsa, Akseli Ruohola) 1:43:45, 16) Suomi 3 (Teemu Oksanen, Touko Seppä, Eetu Savolainen) 1:47:49

Naiset 3 x 4,8 km

1) Ruotsi 2 (Karolin Ohlsson, Elin Månsson, Lisa Risby) 1:41:57, 2) Sveitsi (Elena Roos, Natalia Gemperle, Simona Aebersold 1:42:09, 3) Norja (Marianne Andersen, Tone Bergerud Lye, Andrine Benjaminsen) 1:42:22, 4) Suomi (Maija Sianoja, Marika Teini, Venla Harju) 1:44:14, 5) Norja 2 (Victoria Hæstad Bjørnstad, Ingrid Lundanes, Ane Dyrkorn) 1:44:16, 6) Suomi 2 (Miia Niittynen, Anna Haataja, Anu Tuomisto) 1:44:19, 7) Suomi 3 (Milja Väätäjä, Eeva-Liina Ojanaho, Amy Nymalm) 1:45:21

IOF Livesivu, jossa tulokset, GPS ja muuta
Kuvia

Suomen miesten ykkösjoukkueen kommentit

Topi Syrjäläinen, 1. osuus:
”Homma oli hallinnassa koko ajan ja olen todella tyytyväinen omaan vetooni. Yllätyin, kuinka maltillista vauhtia siellä mentiin ja letkassa juostiin kiltisti. Alussa minulla oli ilmeisesti pidempi hajonta ja kärkijoukkueita näki välillä edellä. Siinä ei tarvinnut tehdä mitään hätiköityä, kun kuitenkin mentiin koko ajan pitkässä letkassa.”

Olli Ojanaho, 2. osuus:
”Homma oli hallussa. Välillä otin omia mikroreitinvalintoja jäin pusikkoon jumiin. Siinä tuli pieni ero, mutta sain juostua eron heti kiinni. Lopun alamäkipätkällä poimin omat rastit hyvin, mutta taas oli tullut eroa kärkeen. Sain senkin kurottua kiinni vaihtoon mennessä. Fyysisesti ei ollut mitään ongelmia. Totta kai aiemmin päivien kisat painoivat, mutta niin varmasti kaikilla. Piti vain tsempata. ”

Miika Kirmula, 3. osuus:
”Oli pirun hyvä paikka lähteä, mutta kolmosrastilla tuntui, että kaverit menevät ihan eri suuntaan enkä löytänyt omaa hajontaani. Se oli osuuden koettelemus. Loppuradalla Norjan Eidsmo veti niin kovaa, että tyydyin tulemaan perässä ja katsomaan, että mennään omille rasteille. Fyysisesti ei ollut ihan paras päivä, mutta tulipahan taisteltua. En oikein tiennyt tilannetta missään vaiheessa. Varvauksessa kuulin, että eroa on eroa minuutti, mutta en tiennyt, että keneen ja kumpaan suuntaan. Kun kameramiehet juoksivat lopussa perässä, niin tajusin, että tässä ollaan ihan hyvillä sijoilla. Lopussa näin Sveitsin Kyburzin pariin kertaan. Siinä tuli vähän kiire, kun näki että hän tulee takaa ihan helvetinmoista kyytiä. Kaikkiaan ihan hyvät fiilikset jäi tästä päivästä. Päästiin lopettamaan tämän viikon kilpailut onnistumiseen joukkueena, vaikka itselläkin jäi taas parannettavaa.”

Suomen naisten ykkösjoukkueen juoksijoiden kommentteja:

Maija Sianoja 1, osuus:
”Oli kyllä taistelu. Koko kisaturneen ajan on ollut sellaista, ettei ole sujunut ihan parhaalla tavalla, eikä fyysisestikään ole tuntunut helpolta. Pari pientä mutkaa tein osuudellani, mutta en usko, että ilman niitä olisin yhtään paremmin tullut vaihtoon. Jäin lopussa kärjelle ihan fyysisesti.”

Marika Teini 2. osuus:
”Jouduin lähtemään aika tyhjään rakoon, eikä edellä näkynyt ketään. Tein omaa työtä ja sainkin edellä menevän letkan näkyviin. Sitten tuli pidempi hajonta ja porukka karkasi taas, enkä enää pystynyt juoksemaan heitä uudestaan kiinni loppulenkillä. Puhuttiin etukäteen, että huudellaan muiden suomalaisten kanssa koodit, mutta niitä ei ollut painettuna rastinumeron viereen, joten ne olivat hankalasti luettavissa. Muutenkin rata oli aika suoraviivaista toteuttamista, joten ei siellä voinut reitinvalinnoista tai muustakaan spekuloida.”