Pesu ja Saarela hiihtosuunnistuksen SM-sprintin mestarit

Artikkelikuvassa Mervi Pesu.

Hiihtosuunnistuksen SM-kilpailut jatkuivat lauantaina Joutsan liikuntahallin lähimaastoissa. Järjestävän seuran Itä-Päijänteen Rastin 50-vuotisjuhlakilpailuun ilmoittautui lähes 450 hiihtosuunnistajaa.

SM-sprintin melko tasainen maasto tarjosi hiihtosuunnistajille mielenkiintoisen sekä vaihtelevan maastotyypin.

Naisten kilpailussa Rajamäen Rykmentin Mervi Pesu otti viime viikonlopun keskimatkan mestaruuden seuraksi nyt Joutsassa kauden toisen henkilökohtaisen hiihtosuunnistuksen SM-kullan. Hopeaa otti Sonkajärven Pahkan Nina Kärnä 11 sekunnin erolla Pesuun ja pronssia matkalla karttatelinettään rikkonut Rastikettujen Maria Hoskari.

– Alku meni minulla hyvin, mutta sitten sattui se klassikkotapaus. Sain kilpakumppani Sari Vääräsen näköpiiriin, enkä osannut sen jälkeen pitää suunnistusta täysin sujuvana. Yksi reitinvalintakin olisi pitänyt tehdä eri tavalla, ja sen voi lukea virheeksi. Se oli kyllä vauhdikas ja rytmitystä tarjonnut mukava sprinttirata. Menneellä viikolla tuli oltua enemmän luistimilla kuin suksilla, mutta huomenna tsempataan vielä Vilman kanssa perhejoukkueella viestissä, suunnitteli mestari Mervi Pesu.

Nina Kärnälle hopea oli pääsarjan ensimmäinen henkilökohtainen SM-mitali.

– Nyt tuntuu siltä, että rankoista arvokisareissuista on palauduttu, ja meno tuntui tänään hyvältä. Virheetön suoritus oli tavoitteena, ja se onnistui. Selkeät pätkät sekä reitinvalinnat yritin toteuttaa kovaa ja tarkat paikat suunnistaa tarkasti. Iltapäivän urat olivat oikein huippukunnossa ja mukava rata. Tähän hopeaan voi olla ensimmäisenä pääsarjavuotena hyvin tyytyväinen, mutta otetaan seuraaviin vuosiin tavoitetta vielä parantamiseen, iloitsi Nina Kärnä.

Ville-Petteri Saarela – kuvaaja: Timo Mikkola

Miesten kilpailussa Keminmaan Urheilijoiden Ville-Petteri Saarela kuittasi tyylikkäästi kultaa kymmenen sekunnin erolla hopeamies Miska Tervalaan. Pronssia otti Sonkajärven Pahkan Aapo Viippola.

Mestari Saarela on tällä kaudella ehtinyt vähemmän hiihtosuunnistusurille, mutta Joutsassa meno oli jälleen vahvaa.

– Aamun karsinnassa minulla oli yhdessä kohdassa vaikeuksia, mutta finaalissa homma pysyi hallussa. Tämä oli vasta kolmas kerta hiihtosuunnistusurilla viime kevättalven MM-kisojen jälkeen, ja se täydellinen hiihtosuunnistuksen sujuvuus on vielä hakusessa. Pääpaino on ollut tällä hetkellä opinnoissa, mutta kerran päivässä olen treenaamaan ehtinyt ja kohtuukunnossa tuntuu mies vielä olevan, kuvaili päivän mestari Ville-Petteri Saarela.

Rastivarsojen Miska Tervala hiihtosuunnisti aikuisten sarjan ensimmäisen henkilökohtaisen SM-mitalinsa.

– Tarkoitus oli jatkaa samalla kaavalla kuin aamupäivän karsinnassa eli alku rauhassa ja sitten reitinvalinnat tarkasti. Tiesin alkupäivän perusteella, että vauhti riittää tänään, kun malttaa suunnistaa huolella. Kansainvälinen kisakausi päättyi minulla kehnosti, kun sairastuin maailmancupin päätösreissussa, ja siinä tuli viikon sairastelu ja täyslepo. Se tuntui vievän kuntoa alaspäin, mutta saattoihan se myös herkistääkin. Mukava ottaa tänään hopeaa, ja huomenna lähdetään taistelemaan sprinttiviestin mestaruudesta, suunnitteli hopeamies Miska Tervala.

Kilpailut jatkuvat sunnuntaina Joutsassa sprinttiviestillä.

Tulokset – hiihtosuunnistuksen SM-sprintti 25.2.2023, Joutsa

Naiset: 1) Mervi Pesu Rajamäen Rykmentti 12.01, 2) Nina Kärnä Sonkajärven Pahka 12.12, 3) Maria Hoskari Rastiketut 12.17, 4) Kaisa Klemettinen Suunta Jyväskylä 12.40, 5) Heta Virtanen Suunta Jyväskylä 12.45, 6) Sanna Pusa Keuruun Kisailijat 12.50

Miehet: 1) Ville-Petteri Saarela Keminmaan Urheilijat 13.57, 2) Miska Tervala Rastivarsat 14.07, 3) Aapo Viippola Sonkajärven Pahka 14.08, 4) Eevert Toivonen Pirkkalan Hiihtäjät 14.10, 5) Niklas Ekström MS Parma 14.18, 6) Wille Laitamäki MS Parma 14.24