Keuruun Kisailijat ja Suunta Jyväskylä hiihtosuunnistuksen SM-sprinttiviestin mestarit

Artikkelikuvassa Keuruun Kisailijoiden Sanna Pusa. Kuvat: Timo Mikkola

Hiihtosuunnistuksen SM-kilpailut jatkuivat sunnuntaina Joutsassa Itä-Päijänteen Rastin järjestämänä ja SM-sprinttiviestin eri sarjoihin oli ilmoittautunut 145 parivaljakkoa. Pääsarjojen kuuden osuuden sprinttiviesti hiihtosuunnistettiin napakan pakkasen ja auringon värjäämänä.

Sekä miesten että naisten pääsarjojen kilpailu säilyi jännittävänä aina loppusuoralle saakka. Naisten kilpailussa mitalitaistelussa oli pitkään mukana neljä joukkuetta ja viimeisellä osuudella pitkällä loppusuoralla näkyi samalla vielä kolme joukkuetta. Keuruun Kisailijoiden Sonja Mörsky ja Sanna Pusa onnistuivat lopulta parhaimmin, ja ottivat mestaruuden seitsemän sekunnin erolla Rastikettuihin.

– Hajonnat purivat matkalla, ja tiesin ankkuriosuudella, että Rastiketuilla on siinä hieman pidempi hajonta. Tiesin siinä, että ilman lopun hölmöilyjä homma onnistuu, mutta kyllä se jännitys silti tiivistyi siinä viimeisellä lenkillä. Yhden risteyksen menin siinä jännittävästi pitkäksi, mutta muutoin se oli varmaa suorittamista joka osuudella, kertoi Keuruun ankkuri Sanna Pusa.

Sonja Mörsky ja Sanna Pusa

Keuruulaisilla oli suunnistuksen lisäksi vauhti kunnossa, ja näin Mörsky ja Pusa saattoivat juhlia ensimmäistä yhteistä sprinttiviestin mestaruutta.

– Ensimmäisellä osuudella tuli yksi kymmenen sekunnin virhe, mutta muuten se meni tasaisesti. Ratkaisevaa oli kuitenkin se, että mono oli tänään syönnillään. Minulla oli tammikuussa pitkä hiihtotauko selkävaivojen vuoksi, eikä aikaisemmissa kisoissa ole oikein kulkenut. Tänään onneksi oli ensimmäistä kertaa sellainen hyvä hiihtokisan kulku, iloitsi Sonja Mörsky.

Keuruulaiset kiittelivät myös kisan olosuhteita.

– Arvosanana kymppi-plussa ja järjestäjille isot kiitokset. Hienosti olivat eri radatkin laadittu niin, että mielenkiinto säilyi jokaisella lenkillä, kiittelivät mestarit Mörsky ja Pusa.

Rastikettujen hopeajoukkueessa suunnistivat Tiina Niemi ja Maria Hoskari. Pronssia otti Rajamäen Rykmentin perhejoukkue Vilma ja Mervi Pesu 34 sekunnin erolla voittajiin.

Misa Tuomala.

Miesten kilpailussa kärkiporukka pysyi ensimmäiset osuudet tiiviinä, mutta hiljalleen erot kasvoivat, ja nopeimmat joukkueet alkoivat erottautua. Viimeiselle osuudelle lähdettäessä Kymin Suunnistajat ja Suunta Jyväskylä vaihtoivat aivan tasatahtiin. Sama asetelma säilyi aivan pitkälle loppusuoralle saakka, jossa kuitenkin Kymin Suunnistajien Tuomas Outisen kompurointi maksoi sauvan sekä mestaruuden. Näin Suunta Jyväskylän kaksikko Janne Häkkinen ja Misa Tuomala kuittasi mestaruuden.

Takavuosien arvokisakonkari Janne Häkkinen on ehtinyt vähemmän viime vuosina hiihtosuunnistusurille, mutta homma toimi yhä mallikkaasti.

– Tämä oli kauden ainoa hiihtosuunnistuskisa minulla, mutta muuten on tullut oltua paljon suksilla, kertoi pitkän matkan hiihtokisoihin keskittynyt ja viikon kuluttua Wasa-loppettiin starttaava Janne Häkkinen.

– Urat olivat täällä kyllä huippukunnossa, ja välillä oli mukava huomata, että joskus noissa samoissa kohdissa oli ennenkin menty hapot reisissä, jatkoi Häkkinen.

Suunta Jyväskylän Misa Tuomala ja Janne Häkkinen.

Misa Tuomalan tekeminen ankkuriosuudella oli hallittua.

– Meillä oli Kymin Suunnistajien kanssa viimeisellä lenkillä samaa hajontaa, mutta otettiin siinä aika paljon erilaisia reitinvalintoja ja tultiin kuitenkin aina aika tasoihin. Vauhdikkaan mukavat radat olivat, ja tällaista se sprinttiviestissä pitääkin olla. Nyt pitää keskittyä hieman harjoitteluun, jotta kuukauden kuluttua kulkee sitten taas SM-pitkällä Ainiovaaran rinteissä, suunnitteli mestarijoukkueen ankkuri Misa Tuomala.

Kymin Suunnistajien hopeajoukkue Tuomas Kotro ja Tuomas Outinen jäi lopulta mestareille 42 sekuntia ja Rastivarsojen pronssijoukkue Hannu-Pekka Pukema sekä Miska Tervala minuutin ja 23 sekuntia.

Tulokset – hiihtosuunnistuksen SM-sprinttiviesti 26.2.2023, Joutsa

Naiset: Keuruun Kisailijat 54.31 (Sonja Mörsky, Sanna Pusa), 2) Rastiketut 54.38 (Tiina Niemi, Maria Hoskari), 3) Rajamäen Rykmentti 55.05 (Vilma Pesu, Mervi Pesu), 4) Suunta Jyväskylä 56.47 (Kaisa Klemettinen, Heta Virtanen), 5) Koovee 57.24 (Marika Hara, Johanna Niittymäki), 6) Kouvolan Suunnistajat 58.09 (Kirsi Kiiskinen, Sari Vääränen)

Miehet: 1) Suunta Jyväskylä 50.02 (Janne Häkkinen, Misa Tuomala), 2) Kymin Suunnistajat 50.44 (Tuomas Kotro, Tuomas Outinen), 3) Rastivarsat 51.25 (Hannu-Pekka Pukema, Miska Tervala), 4) Sonkajärven Pahka 53.59 (Erno-Kalle Rissanen, Aapo Viippola), 5) Valkeakosken Haka 56.50 (Ilmari Aho, Seeti Salonen), 6) SK Uusi 58.30 (Antton Koivisto, Antti Kirves)