Nuorille kolme mestaruutta ja hopea Latvian hiihtosuunnistuksen MM- ja EM-viesteissä

Artikkelikuvassa 20v nuoret naiset voittajina maaliin. – Kuvat: Donatas Lazauskas

Suomen nuoret kruunasivat hiihtosuunnistuksen nuorten MM- ja EM-kilpailut viestipäivänä lähes täydelliseen jättipottiin: Kolme kultaa ja yksi hopea!

Vilma Pesu, Anni Salmela ja Lotte-Line Ekström.

Nuorten 20-vuotiaiden naisten joukkue Vilma Pesu, Anni Salmela ja Lotte-Line Ekström hiihtosuunnisti varmoilla suorituksilla nuorten maailmanmestaruuteen.

– Osuus meni tosi hyvin, vaikka hiihtopätkillä kulku oli välillä pehmeämpää. Mutta lopussa sain liukkailla suksilla laskupätkillä sekä onnistuneilla reitinvalinnoilla edelle menevät kiinni, kertoi Norjan kanssa avauksesta kärjessä vaihtanut Vilma Pesu.

– Suunnistus meni pääosin sujuvasti, vain yksi pieni 10 sekunnin virhe tuli matkalla ja hiihtokin kulki hyvin. Tykkäsin kyllä radasta, onnistuin reitinvalinnoissa ja sukset toimivat alamäissä ainakin paremmin kuin norjalaisten, kertoi toisena vain 23 sekuntia Norjan perässä vaihtanut Anni Salmela.

Lotte-Line Ekström ohitti ankkuriosuudella Norjan, ja teki kaiken mitä ankkurilta voi odottaa.

– Jossain nelosrastin välillä menin norjalaisen ohi, kun hän taisi tehdä virhettä. Sitten ajattelin, että nyt pitää hiihtää kovaa karkuun, ja se onnistui, iloitsi ankkuri Lotte-Line Ekström.

Karri Stevander, Roope Lemberg ja Pyry Riissanen.

Nuorten 20-vuotiaiden miesten joukkue Karri Stevander, Roope Lemberg ja Pyry Riissanen karkasi takaa-ajajilta lähes kahden minuutin marginaalilla voittoon.

– Se oli onnistunut aloitusosuus, ei tullut virheitä ja sain hyvän lähtöpaikan Roopelle. On kyllä hyvät fiilikset, kun eilen tuli pronssia ja tänään kultaa, tiivisti Karri Stevander.

– Lähdin tekemään omaa hyvää suoritusta, ja ajattelin etten peesaa ketään. Tämä oli koko viikon paras suoritus minulla, ja niin se kärki tuli selkä edellä vastaan, kertoi kärjessä toiselta osuudelta vaihtanut Roope Lemberg.

Ankkuriosuudelle lähdettäessä Ruotsin joukkue oli vielä samoilla sekunneilla Suomen kanssa.

– Otin vaihdossa vain kartan telineeseen ja aloin hiihtämään ruotsalaista karkuun. Siinä ei tarvinnut oikein muuta miettiä, kun suksi oli erityisen hyvä ja isommilta virheiltä vältyttiin, iloitsi joukkueen ankkuri Pyry Riissanen.

17-vuotiaille EM-kultaa ja -hopeaa

Nuorten 17-vuotiaiden tyttöjen joukkue kehui kilpaa liukkaita suksia sekä onnistunutta Suomen huoltotiimiä ja jätti hopealle tullutta Tsekin joukkuetta lopulta lähes viisi minuuttia.

Katri Kuokka, Sanni Hoskari ja Johanna Naskali.

– Yksi pieni virhe tuli matkalla, mutta muutoin se meni hyvin ja suksi kulki, kertoi avausosuuden Katri Kuokka.

– Alku meni minulla hyvin, mutta lopussa tuli vajaan minuutin virhe, jossa Tsekki otti kiinni ja tultiin loppumatkaa yhdessä, kertoi toisen osuuden Sanni Hoskari.

– Lähdin tiukasti ajamaan Tsekkiä kiinni, jonka sainkin nelosvälillä kiinni. Aika nopeasti sain jätettyä Tsekin taakse, ja sitten se olikin vain tarkkaa ja vauhdikasta suunnistamista loppuun asti, kuvaili ankkuri Johanna Naskali.

Lukass Silins, Renars Grasis, Ritvars Lepeskins.

Nuorten 17-vuotiaiden poikien joukkue Eero Sorsa, Joona Hirvilahti ja Eemil Koskinen hiihtosuunnisti EM-hopeaa vajaan minuutin voittajajoukkue Latvialle jääden.

– Sveitsi pääsi aloituksessa jonkin verran karkuun, mutta Tsekin ja Latvian kovat joukkueet sain pidettyä selän takana, ja siihen voi olla tyytyväinen, kertoi aloitusosuuden Eero Sorsa.

– Sain ykkösellä jo Sveitsin näköpiiriin ja siinä oli aika lailla eri hajontoja. Se oli sellainen tasapainoinen suoritus, tiivisti vain 20s kärjen perässä vaihtanut toisen osuuden Joona Hirvilahti.

Ankkuriosuudella Suomen Eemil Koskinen sai vastaansa kaikki kisojen henkilökohtaiset matkat voittaneen Latvian Ritvarsin.

– Tiesin kyllä välillä missä kärki menee, kun muutamassa kohdassa näin latvialaisen selkää. Pari kertaa luin karttaa vähän väärästä kohdasta ja pari kaatumista tuli, mutta ei se silti olisi tänään riittänyt voittoon, kertoi Eemil Koskinen.

Tulokset – hiihtosuunnistuksen nuorten MM-viesti 4.2.2023, Madona, Latvia

Naiset 20v: 1) Suomi (Vilma Pesu, Anni Salmela ja Lotte-Line Ekström) 1.29.03, 2) Norja 1.29.57, 3) Sveitsi 1.34.37

Suomen kakkosjoukkue (ei lasketa lopullisiin tuloksiin) Venla Viippola, Oili Holopainen ja Amanda Yli-Futka 1.32.42

Miehet 20v: 1) Suomi (Karri Stevander, Roope Lemberg ja Pyry Riissanen) 1.31.31, 2) Sveitsi 1.33.25, 3) Ruotsi 1.33.41

Suomen kakkosjoukkue (ei lasketa lopullisiin tuloksiin) Rauli Aho, Onni Vepsäläinen ja Miika Muotka 1.43.17

Tulokset – hiihtosuunnistuksen nuorten EM-viesti 4.2.2023, Madona, Latvia

Tytöt 17v: 1) Suomi (Katri Kuokka, Sanni Hoskari ja Johanna Naskali) 1.04.27, 2) Tsekki 1.09.12, 3) Ruotsi 1.11.40

Pojat 17v: 1) Latvia (Lukass Silins, Renars Grasis, Ritvars Lepeskins) 59.38, 2) Suomi (Eero Sorsa, Joona Hirvilahti ja Eemil Koskinen) 1.00.35, 3) Tsekki 1.01.33