Suomen miehet hiihtosuunnistuksen EM-viestin kultaa Latviassa

Suomen miehet tekivät takuuvarmaa työtä hiihtosuunnistuksen EM-kisojen viestissä Latvian Madonassa, ja joukkue Eevert Toivonen, Aapo Viippola ja Niklas Ekström pääsi juhlimaan arvokasta EM-kultaa. Suomalaiset jättivät hopeajoukkue Sveitsiä yli kaksi minuuttia. Pronssia otti Norja.

Eevert Toivonen – Kuvaaja: Donatas Lazauskas

Suomen viesti lähti mainiosti käyntiin Eevert Toivosen tullessa vaihtoon puoli minuuttia kärjen takana.

– Taktiikkana kisaan oli oma vauhti paukusta vaihtoon, ja se suunnitelma piti. Tiesin, että tällä joukkueella on mahdollisuudet mihin vain, kun pidän oman suorituksen kasassa, ja sain aloituksen riittävän hyvissä asemissa vaihtoon, vaikka oma päivä ei aivan paras ollutkaan, kertoi Eevert Toivonen.

Toisella osuudella Aapo Viippola hurjasteli Suomen värit toisena vaihtoon, vaikka matkalla oli sattumuksia kaluston kanssa.

– Kisa meni aika hyvin ja tekeminen jatkui samalla hyvällä kaavalla kuin edellispäivän kisassa. Sauva meni poikki 100 metriä ennen yleisörastia, ja onneksi siinä kohdassa sain aika nopeasti uuden sauvan tilalle, vaikka hetki menikin oikean kepin valikoinnissa. Mutta suunnistus oli varmaa suorittamista rastilta rastille, kuvaili Aapo Viippola.

Ankkuriosuudella huippuvireinen Niklas Ekström lähti jahtaamaan pieneltä takamatkalta Norjan Jörgen Baklidia, eikä tässä vaiheessa ollut tietoa Norjan toisen osuuden viestinviejän hylkäyksestä. Niklas Ekström teki maastossa tuttua ja takuuvarmaa vauhdikasta hiihtosuunnistusta, ja Suomi olisi ilman Norjan hylkäystäkin taistellut tiukasti kultamitalista. Nyt Ekström sai hiihtää loppusuoran rennosti joukkuekavereiden kanssa Euroopan mestaruuden kunniaksi.

– Kisa lähti alusta asti hyvin käyntiin, ja lähdin tekemään omaa hyvää suoritusta. Loppulenkillä sain Norjan ankkurin kiinni, ja lähdin siinä vaiheessa taistelemaan ihan tosissaan, sillä tuosta hylkäystilanteesta ei ollut mitään tietoa. Viimeisen rastin tuntumassa Norja kuitenkin liputettiin sivuun, ja päästiin Eevertin ja Aapon kanssa juhlimaan mahtavaa mestaruutta, iloitsi joukkueen ankkuri Niklas Ekström.

Eevert Toivonen, Aapo Viippola ja Niklas Ekström
Kuvaaja: Donatas Lazauskas

Suomi naisten kilpailun kuudes

Naisten kilpailussa Ruotsin joukkueen urheilijat olivat jälleen kisavireessä, ja ennakkosuosikkijoukkue otti mestaruuden alle minuutin erolla Viroon. Pronssia otti Sveitsi ja Suomen joukkue Nina Kärnä, Satu Tuomisto ja Maria Hoskari oli lopulta erinäisten vaiheiden jälkeen kilpailun kuudes.

Suomen viesti lähti mukavasti liikkeelle, kun Nina Kärnä vaihtoi toisena aloitusosuudelta.

– Eilenkin yhteislähtökisa meni hyvin, ja tämä viestin aloitus oli samankaltainen. Se oli sellainen rauhallinen ja hyvä suoritus, kertoi Nina Kärnä.

Toisella osuudella Satu Tuomistolla oli matkalla epäonnea, kun yksi rasti jäi vahingossa välistä ja virheen korjaaminen vaati toisen kierroksen radan loppulenkillä.

– Viimeisen rastin tuntumassa huomasin, että yksi loppulenkin rasti oli jäänyt käymättä. Se piti sitten käydä vielä hakemassa ja tulla loppulenkki uudestaan, kertoi Satu Tuomisto.

Ankkuriosuudelle lähdettäessä aikaero mitaleille oli karannut jo sen verran, että Maria Hoskari teki suoritukseen taktisia valintoja.

– Hiihdin sillä tavalla rennosti, että säästelin paukkuja huomiseen sprinttiviestiin ja testailin matkan aikana myös hieman erilaisia reitinvalintoja. Huomenna on sitten taas voimia iskeä lujaa, päätti Maria Hoskari.

Hiihtosuunnistuksen EM-kilpailut päättyvät sunnuntaina kilpailtavaan kahden hengen sprinttiviestiin.

Tulokset – hiihtosuunnistuksen EM-viesti 4.2.2023, Madona, Latvia

Naiset: 1) Ruotsi 1.39.15, 2) Viro 1.39.52, 3) Sveitsi 1.40.52, … 6) Suomi (Nina Kärnä, Satu Tuomisto ja Maria Hoskari) 1.49.50

Miehet: 1) Suomi (Eevert Toivonen, Aapo Viippola ja Niklas Ekström) 1.39.43, 2) Sveitsi 1.42.06, 3) Norja 1.42.45

Suomen kakkosjoukkue (Wille Laitamäki, Tuomas Outinen, Miska Tervala) hyl.