Lotte-Line Ekström nuorten MM-kultaan – nuorille viisi hiihtosuunnistusmitalia

Artikkelikuvassa Lotte-Line Ekström, kuvaaja: Donatas Lazauskas

Lotte-Line Ekström voitti nuorten 20-vuotiaiden MM-yhteislähtökilpailun Latviassa. Nuorten miesten sarjassa Pyry Riissanen otti hopeaa ja Karri Stevander pronssia.  Nuorten 17-vuotiaiden EM-sarjoissa Sanni Hoskari kultaa ja Eemil Koskinen hopeaa.

Nuoret hiihtosuunnistajat jatkoivat upeaa mitalirikasta suomalaispäivää Latvian nuorten MM- ja EM-kilpailuissa. Seitsemän mitalin päivä suomalaisilla yhteislähtökilpailuissa kertoo niin huollon kuin urheilijoidenkin loistavista onnistumisista.

Nuorten 20v naisten mitalistit. Kuvaaja: Donatas Lazauskas

Nuorten 20-vuotiaiden MM-yhteislähdössä Lotte-Line Ekström karkasi muilta ylivoimaiseen yli minuutin voittoon. Ruotsin Ella Turesson otti hopeaa ja Sveitsin Alina Niggli pronssia. Mestaruus oli Lotte-Line Ekströmille uran ensimmäinen henkilökohtainen nuorten MM-mitali.

– Tavoitteena kisassa oli pysyä ensimmäinen kierros hyvin mukana ja toisella sitten lähteä tekemään eroja. Paikoin siellä oli jäisiä uria, missä tulikin parissa kohtaa kaatumiset. Muuten suunnistus sujui kuitenkin hyvin ja alkuverryttelyn fiiliksistä poiketen suksikin kulki hyvin. Eipä siinä suorituksessa tullut käytännössä mitään isompia virheitä, iloitsi nuorten maailmanmestari Lotte-Line Ekström.

Nuorten 20v miesten mitalistit. Kuvaaja: Donatas Lazauskas

Nuorten 20-vuotiaiden miesten kilpailussa Pyry Riissanen oli jo ehtinyt minuutin karkumatkalle, mutta yksi kohta käänsi asetelmat ja Norjan Teodor Mo Hjelseth nousi voittoon. Riissanen pokkasi kuitenkin nuorten MM-hopeaa ja Karri Stevander pronssia.

– Koko matkan homma oli hallussa aika hyvin, mutta yhden risteyksen minuutin virhe ratkaisi kullan kohtalon. Katsoin siinä yhden pienen jäljen olevan oikouran, mutta se olikin kartalla oleva ura, mikä sekoitti ajatukset. Siinä norjalainen sai minut kiinni ja onnistui tulemaan maaliin ensimmäisenä lopun lyhyemmän hajonnan turvin, kertoi Pyry Riissanen.

– Alussa oli vähän isolla porukalla härdelliä, mutta otin taktiikaksi huolellisuuden rastiväli kerrallaan. Lopussa tarjottiin vähän pidempää hiihtopätkää, jossa sain tiputettua muut ja nousin mitaleille. Huolto oli kyllä laittanut suksiin sellaiset purut pohjiin, että heittämällä pääsi muiden ohi, kiitteli pronssimitalisti Karri Stevander.

Nuorten 17v tyttöjen mitalistit. Kuvaaja: Donatas Lazauskas

Nuorten 17-vuotiaiden EM-kisojen yhteislähtökilpailussa Sanni Hoskari sai pidettyä suorituksen kasassa loppuun saakka, ja juhli mestaruutta kahdeksan sekunnin erolla Sveitsin Nesa Schilleriin.

– Alussa mentiin aika porukassa ja oltiin siinä joukkuekavereiden kanssa kärkinipussa. Tein kuitenkin virheen, mutta sain hetken kuluttua porukan kiinni. Loppua kohden porukka alkoi vähentyä ympärillä, ja onnistuin lopun ratkaisuhetkillä. Mestaruus ratkesi siinä, kun edellä kaksi kilpakumppania kääntyi väärälle uralle, josta minä kuittasin ohi ja hiihdin liukkailla suksilla vauhdilla voittoon, kertasi nuorten Euroopan mestari Sanni Hoskari kisan jännittäviä vaiheita.

Johanna Naskali täydensi Suomen tyttöjen menestystä neljännellä sijalla.

Eemil Koskinen loppusuorakamppailussa. Kuvaaja: Donatas Lazauskas

Nuorten 17-vuotiaiden poikien sarjassa Latvian Ritvars Lepeskins otti jo kisojen kolmannen mestaruutensa. Suomen Eemil Koskinen tarjosi latvialaiselle kuitenkin kovan vastuksen, ja kirkkaimmat mitalit ratkottiin aivan maaliviivalla.

– Aika paljon matkalla tuli pientä virhettä, mutta pysyin silti kärkiletkassa koko ajan. Taktiikkana oli pysyä koko kisan ajan latvialaisen kilpakumppanin vauhdissa, ja viimeisellä rastilla olin vielä hieman edellä. Kaikkeni siihen annoin, mutta niin vain kaveri tuli kovempaa loppusuoralla ohi. Tyytyväinen pitää kuitenkin olla hopeaan, kertoi Eemil Koskinen.

Kymppijoukkoon nousivat myös kahdeksanneksi sijoittunut Joona Hirvilahti ja kymmenenneksi sijoittunut Eero Sorsa.

Tulokset – hiihtosuunnistuksen nuorten MM-yhteislähtö 3.2.2023, Madona, Latvia

Naiset 20v: 1) Lotte-Line Ekström FIN 57.38, 2) Ella Turesson SWE 58.57, 3) Alina Niggli SUI 59.47, 4) Michaela Srbova CZE 1.00.51, 5) Birgit Dorthea Madslien NOR 1.00.57, 6) Kristin Melby Jacobsen NOR 1.01.04, … 8) Venla Viippola FIN 1.02.06, 9) Vilma Pesu FIN 1.02.22, 11) Amanda Yli-Futka FIN 1.02.48, 14) Anni Salmela FIN 1.06.24, 21) Oili Holopainen FIN 1.09.09

Miehet 20v: 1) Teodor Mo Hjelseth NOR 54.27, 2) Pyry Riissanen FIN 54.39, 3) Karri Stevander FIN 54.53, 4) Marek Sterba CZE 55.19, 5) Gustavs Stana LAT 55.24, 6) Flavio Ehrler SUI 55.54, … 15) Roope Lemberg FIN 1.01.41, 17) Onni Vepsäläinen FIN 1.02.56, 18) Miika Muotka FIN 1.03.51

Tulokset – hiihtosuunnistuksen nuorten EM-yhteislähtö 3.2.2023, Madona, Latvia

Tytöt 17v: 1) Sanni Hoskari FIN 37.38, 2) Nesa Schiller SUI 37.46, 3) Anett Liisa Parts EST 37.48, 4) Johanna Naskali FIN 38.28, 5) Coralie Waldner SUI 38.44, 6) Lucie Hlavacova CZE 39.23, … 9) Katri Kuokka FIN 40.30

Pojat 17v: 1) Ritvars Lepeskins LAT 35.57, 2) Eemil Koskinen FIN 35.58, 3) Fili Mairich CZE 36.06, 4) David Elleder CZE 36.18, 5) Lukass Silins LAT 36.20, 6) Lavio Mueller SUI 36.45, … 8) Joona Hirvilahti 37.07, 10) Eero Sorsa FIN 37.49, 19) Niklas Hirvilahti FIN 47.38