Loppukirikamppailu – Aapo Viippola hiihtosuunnistuksen EM-hopealla yhteislähdössä

Artikkelikuvassa: Aapo Viippola, kuvaaja: Donatas Lazauskas

Hiihtosuunnistuksen EM-kilpailut jatkuivat välipäivän jälkeen yhteislähtökilpailulla Latvian Madonassa.

Suomen joukkue oli jälleen huippuvedossa: Miehet valloittivat kolme paikkaa kuuden parhaan joukosta ja naiset kaksi. Aapo Viippolan taisteli loppukirissä vimmatusti mestaruudesta ja otti lopulta EM-hopeaa. Maria Hoskari jatkoi nousujohteista kisaviikkoaan ja otti upeasti EM-pronssia.

Aapo Viippolan kisa lähti hyvin käyntiin, vaikka aikaeroa kärkeen oli jonkin verran ensimmäisten lenkkien jälkeen.

– Siinä oli hajontalenkeillä isoja eroja, ja olin ihan luottavaisin mielin, kun homma sujui hyvin, eikä loppua kohti juuri muita näkynyt ympärillä, kertoi Viippola.

Aapo Viippolan mitalitaistelu kulminoitui viimeisen lenkin loppupuoliskolla, jossa Viippola ja Baklid etenivät yhdessä kohti samoja viimeisiä hajontarasteja.

– Se oli tiukkaa taistelua Baklidin kanssa lopussa. 500 metriä ennen maalia norjalainen löi kaasun pohjaan ja pystyin siihen aika hyvin vastaamaan. Loppusuoralla tiesin tilanteen ja laitoin kyllä kaiken peliin. Monon verran siihen mestaruuteen jäi eroa, mutta hyvät fiilikset silti on tästä hopeasta, iloitsi Aapo Viippola.

Aapo Viippolan ja Jörgen Baklidin loppurutistus. Kuvaaja: Donatas Lazauskas

Norjan Jörgen Baklidille mestaruus oli Latvian kisoissa ensimmäinen. Baklidin ja Viippolan takana Sveitsin Nicola Mueller hiihtosuunnisti pronssia. Suomen Niklas Ekström teki jälleen varmaa jälkeä ja oli kilpailun neljäs reilun kahden minuutin erolla voittajaan ja Eevert Toivonen viides.

– Alkuradalla minulla tuli muutama virhe liikaa, ja juutuin siinä hitaampiin letkoihin. Ekan kierroksen jälkeen homma alkoi kuitenkin sujumaan, ja loppuun jaksoin hyvin rutistaa. Perushyvä veto ja sijoitus tämä neljäskin, kertoi Niklas Ekström.

– Viides sijakin maistuu, vaikka se oli hieman tuollainen torjuntavoitto. Mitalikin oli näköetäisyydellä, mutta matkalla tuli liikaa sellaisia kaatumisia ja puihin juuttumisia, eikä nesteet imeytyneet kroppaan parhaalla tavalla. Huomenna jatketaan sitten mitalitaisteluja vahvalla joukkueella kavereiden kanssa, kertoi Viippolan ja Ekströmin kanssa viestiin starttaava Eevert Toivonen.

Naisten mitalistit. Kuvaaja: Petteri Kähäri

Naisten kilpailu päättyi jälleen Viron Daisy Kudre Schnyderin voittoon. Hopealle hiihtosuunnisti Norjan Anna Ulvensoen puolitoista minuuttia voittajalle jääden. Pronssia otti upeasti Suomen Maria Hoskari, jolle EM-mitali oli ensimmäinen aikuisten sarjan arvokisamitali.

– Ykköselle mennessä tein huonomman reitinvalinnan, jossa jäin hieman porukan taakse pussiin. Onneksi matkaa sekä hajontoja riitti, jotta pääsin sieltä hyvin nousemaan. En olisi etukäteen uskonut, että näistä kisoista voisi tulla näin hyvää menestystä ja tästä ensimmäisestä aikuisten mitalista on kyllä mahtavat fiilikset, iloitsi Maria Hoskari.

Uransa parasta arvokisasijoitusta teki myös Nina Kärnä ollen kilpailussa hienosti viides.

– Yritin lähteä kisaan aiempaa huolellisemmalla taktiikalla, sillä nämä yhteislähdöt ovat olleet minulle hankalampia. Virheet olivatkin tänään vain muutamissa sekunneissa mitattavia ja hiihtokin kulki perushyvin, kuvaili Nina Kärnä.

Ruotsalaisia ei tällä kerralla aikuisten sarjojen palkinnoilla nähty, sillä väkevä vatsatauti oli kaatanut lähes koko Ruotsin joukkueen sairastuvalle. EM-kilpailut Latviassa jatkuvat lauantaina viesteillä.

Tulokset – hiihtosuunnistuksen EM-yhteislähtö 3.2.2023, Madona, Latvia

Naiset: 1) Daisy Kudre Schnyder EST 1.07.30, 2) Anna Ulvensoen NOR 1.09.02, 3) Maria Hoskari FIN 1.11.24, 4) Eliane Deininger SUI 1.11.35, 5) Nina Kärnä FIN 1.13.29, 6) Idunn Strand NOR 1.13.53, … 13) Heta Virtanen FIN 1.17.07, 21) Satu Tuomisto FIN 1.24.31

Miehet: 1) Jörgen Baklid NOR 1.14.04, 2) Aapo Viippola FIN 1.14.05, 3) Nicola Mueller SUI 1.15.48, 4) Niklas Ekström FIN 1.16.22, 5) Eevert Toivonen FIN 1.16.28, 6) Henrik Fredrike Aas NOR 1.16.36, … 12) Misa Tuomala FIN 1.18.51, 14) Wille Laitamäki 1.20.09, 17) Tuomas Outinen FIN 1.20.44, 20) Miska Tervala FIN 1.22.15