Ekströmille toinen maailmanmestaruus – kolme mitalia alle 23-vuotiaiden MM-sprintissä

Suomi saavutti yhden maailmanmestaruuden ja kolme mitalia hiihtosuunnistuksen alle 23-vuotiaiden MM-sprintissä Norjan Beitostölenissä lauantaina.

Niklas Ekström voitti alle 23-vuotiaiden maailmanmestaruuden jaetulla ajalla Ruotsin Jonathan Ståhlin kanssa. Naisten kilpailussa Maria Hoskari otti hopeaa ja Nina Kärnä pronssia liettualaisvoittaja Judita Traubaiten takana.

Kilpailu oli samalla maailmancupin osakilpailu. Maailmanmestaruuden ohella Ekström nappasi kakkostilan maailmancupin osakilpailussa. Perjantain keskimatkan loppupuolella hyytynyt Ekström ei tuntenut virettään hyväksi vielä alkuverryttelyssä, joten kilpailu starttasi epävarmoissa tunnelmissa.

– Onneksi jalka oli riittävän hyvä kilpailun aikana ja sain taisteltua loppuun asti fyysisesti sekä pidettyä virheettömän suorituksen. Olen todella tyytyväinen, että sekunnit kääntyivät näin päin, Ekström totesi.

Viippolakin nousi palkintopallille

Miesten sprintti oli poikkeuksellisen tiukka ylivoimaisen voittajan Jörgen Baklidin takana. Peräti kolme miestä jakoi kilpailun kakkostilan. Ekströmin ja Ruotsin Ståhlin lisäksi myös Aapo Viippola nousi maailmancupin kakkoskorokkeelle samalla ajalla. Viippola valitteli raskasta fyysistä virettään, mutta oli tyytyväinen reippaaseen loppuvauhtiin.

– Pystyin tekemään melkolailla virheettömän suorituksen. Viimeisillä rasteilla sain puristettua kolme sekuntia pois Niklakseen ja Ståhliin nähden, ja pääsin jaetulle sijalle heidän kanssaan, Viippola iloitsi.

Tiukassa kisassa sekunnit kääntyivät epäsuotuisasti Suomen Eevert Toivoselle, joka jäi kolmikolle vain sekunnin. Vatsataudista aiemmin viikolla kärsineen Toivosen sijoitus oli vasta viides.

– Fyysisesti tänään oli selvästi parempi olo kuin eilen. Tuntuu siltä, että elämä voittaa, mutta sekunteja en näköjään koskaan voita. Onneksi tämä tulos antaa hyvän lähtöpaikan huomiseen takaa-ajoon, Toivonen kertoi.

Misa Tuomala oli kahdeksas ja Wille Laitamäki yhdeksäs. Laitamäki oli samalla alle 23-vuotiaiden kilpailussa neljäs.

– Ihan kiva kisa. Vähän tuli virhettä, mutta vire oli hyvä. Huomisen takaa-ajossa aion lähteä Aapon peesiin, Laitamäki sanoi.

Vääränen paras suomalaisnainen, Hoskari jäi kaksi sekuntia maailmanmestaruudesta

Naisten sprintissä ykköstilan vei Ruotsin Linda Lindkvist 12 sekunnin erolla Viron Daisy Kudre Schnyderiin. Sari Vääränen oli perjantain keskimatkan tavoin lauantain paras suomalaisnainen 52 sekuntia voittajan takana.

– Yksi virhe mahtui matkaan, mutta se ei ollut ratkaiseva virhe. Fyysisesti kulki paremmin kuin eilen. Vielä on petrattavaa, mutta pitää olla tyytyväinen, Vääränen mietti.

Maria Hoskari oli maailmancup-kisan kahdeksas ja alle 23-vuotiaiden hopeamitalisti. Maailmanmestari Traubaite oli vain kaksi sekuntia nopempi.

– Rata oli aika rankka, kun koko ajan piti hiihtää kovaa. Vähän harmittaa, kun maailmanmestariin jäi vain kahden sekunnin ero. Takaa-ajossa tavoitteena on tehdä virheetön suoritus. Eiköhän sillä sijoituksetkin parane, Hoskari kertoi kisasta ja ennakoi sunnuntaita.

– Hiihto oli raskasta. Kevään kisarupeama alkaa painamaan. Suurempia virheitä en tehnyt, mutta yhden kerran ajoin risteyksestä ohi ja kerran kaaduin. Takaa-ajoon on hyvä porukka kasassa. Lähdetään siihen ryhmään tekemään omaa työtä, alle 23-vuotiaiden pronssimitalisti Kärnä vastaavasti totesi.

Maailmancup päättyy sunnuntaina takaa-ajokilpailuun, johon startataan sprintin tulosten perusteella.

Tulokset hiihtosuunnistuksen maailmancupin sprintti, Beitostölen Norja 11.2.2023

Miehet 3,5 km

1) Jörgen Baklid NOR 12:31, 2) Jonathan Ståhl SWE, Niklas Ekström FIN ja Aapo Viippola FIN 13:03, 5) Eevert Toivonen FIN 13:04, 8) Misa Tuomala FIN 13:10, 9) Wille Laitamäki FIN 13:18, 40) Miska Tervala FIN 14:28

Alle 23-vuotiaiden MM-kilpailu

1) Niklas Ekström FIN ja Jonathan Ståhl SWE 13:03, 3) Isak Lundholm SWE 13:09, 4) Wille Laitamäki FIN 13:18

Naiset 3,2 km

1) Linda Lindkvist SWE 12:59, 2) Daisy Kudre Schnyder EST 13:11, 3) Lisa Larsen SWE 13:16, 4) Tove Alexandersson SWE 13:28, 5) Frida Sandberg SWE 13:37, 6) Sari Vääränen FIN 13:51, 8) Maria Hoskari FIN 14:12, 10) Nina Kärnä FIN 14:25, 18) Heta Virtanen FIN 15:10, 19) Amanda Yli-Futka FIN 15:15, 28) Satu Tuomisto FIN 16:06

Alle 23-vuotiaiden MM-kilpailu

1) Judita Traubaite LTU 14:10, 2) Maria Hoskari FIN 14:12, 3) Nina Kärnä FIN 14:25, 8) Heta Virtanen FIN 15:10, 9) Amanda Yli-Futka FIN 15:15

Linkkejä:
Maailmancup-kisan tulokset
Alle 23-vuotiaiden MM-sprintin tulokset
IOF Live
Kuvia