Aapo Viippola toinen ja Niklas Ekström kolmas hiihtosuunnistuksen maailmancupin kokonaiskilpailussa

Aapo Viippola ja Niklas Ekström nousivat palkintopallille hiihtosuunnistuksen maailmancupin kokonaiskilpailussa 2023. Viippola oli kokonaiskilpailun kakkonen ja Ekström kolmas ylivoimaisen voittajan Norjan Jörgen Baklidin takana.

Maailmancup ratkesi lopullisesti sunnuntain finaaliosakilpailussa, jonne startattiin lauantain sprintin tulosten perusteella. Sprintin suvereenisti voittanut Baklid pääsi ladulle puolen minuutin etumatkalla, mutta Suomen Aapo Viippola ja Eevert Toivonen ottivat hänet kiinni.

Loppuratkaisuissa kovavauhtinen norjalainen oli kuitenkin suomalaisia vahvempi ja otti maailmancupin kokonaisvoiton lisäksi myös takaa-ajokisan ykköstilan. Viippola kiri toiseksi ja Toivonen kolmanneksi.

– Tasapainoista työtä tänään ja fyysinen vire oli kohtuullinen. Huoltotiimille iso kiitos, että saimme laskettua Norjan Baklidin kiinni viimeisessä alamäessä. Hänen kanssaan ei kannata jättää ratkaisua kiriin. Kaikkeni yritin pudottaa norjalaista viimeiseen nousuun, mutta ei auttanut, Viippola kertasi kisaansa.

Toivosen fyysinen vire oli vieläkin hakusessa, eikä hän pystynyt vastaamaan kärkikaksikon vauhtiin loppuratkaisussa.

– Onneksi liukas suksi pelasti sen mitä pelastettavissa oli. Näillä lihassoluilla ei voi jättää mitään loppukirin varaan. Hienoa kuitenkin, että sain päätettyä kansainvälisen kauden palkintopallisijaan, Toivonen summasi.

Suomalaismenestystä täydensivät Niklas Ekström neljännellä ja Wille Laitamäki kuudennella sijallaan.

Baklid otti maailmancupin yhdeksässä osakilpailussa viisi voittoa. Viippola oli ainoa suomalainen, joka ylsi osakilpailuvoittoon kaudella 2023. Lisäksi hän otti neljä kakkossijaa. Suomalaismenestystä maailmancupin loppupisteissä täydensi Eevert Toivonen viidennellä sijallaan.

Naisten takaa-ajokilpailun voitti myös suunnistuksen kesäpuolelta tuttu supertähti Tove Alexandersson, joka nousi neljänneltä sijalta kisan voittoon. Ruotsalaisnaiset ottivat takaa-ajossa neloisvoiton. Maria Hoskari oli parhaana suomalaisnaisena seitsemäs.

Naisten maailmancupin voitti Viron Daisy Kudre Schnyder. Maria Hoskari oli kokonaiskilpailun seitsemäs.

Päävalmentaja huolissaan lajin kansainvälisestä tulevaisuudesta

Päävalmentaja Tapani Partanen oli erittäin tyytyväinen suomalaisten päätösviikonloppuun sekä koko kauteen. Suomalaishiihtosuunnistajat saavuttivat kauden aikana kuusi EM-mitalia ja 13 maailmancupin palkintopallipaikkaa.

Kuluvan kauden tulokset lupailevat hyvää ensi vuoden Ramsaun MM-kilpailuihin, mutta lajin kansainvälisestä tulevaisuudesta päävalmentaja on huolissaan. Kritiikki kohdistuu kansainvälisen suunnistusliiton hiihtosuunnistuskomitean toimintaan.
– Siellä on fokus hukassa, eikä olennaisiin asioihin keskitytä. Lisäksi kisoissa urheilevia maajoukkueita ei kuunnella päätöksenteossa, Partanen kritisoi.

Kuluvan talven aikana närää on aiheuttanut muun muassa kansainvälisen suunnistusliiton IOF:n kaavailemat yhteiset huoltotiimit, jotka vastaisivat kaikkien urheilijoiden suksihuollosta. Lisäksi kansainvälisen suunnistusliiton asettaman fluorivoidekiellon toimeenpanon eri nyanssit ovat hiertäneet liiton ja maajoukkueiden välillä. Partasen mukaan Suomi ei ole ainoa tyytymätön maa.

– Liian paljon keskitytään tasapäistämiseen, eivätkä sellaiset päätökset tue huippu-urheilua, Partanen sanoo.

Hiihtosuunnistuskausi jatkuu kotimaassa SM-kisoilla. Viikon kuluttua kilpaillaan keskimatkalla ja viestissä Hauholla.

Muiden suomalaisurheilijoiden kommentteja:

Niklas Ekström, takaa-ajon 4:s ja maailmancupin 3:s.

”Homma oli hallussa alusta asti ja porukka pysyi kassa. Lopun putkipätkän alkaessa en pystynyt vastaamaan kärjen vauhtiin. Siinä jäin suoraan vetoon. Hyvä fiilis jäi silti, kun pystyin vetämään koko kauden ajan tasaisesti.”

Wille Laitamäki, takaa-ajon 6:s (kaatui loppusuoran alussa ja menetti yhden sijan):

”Ensimmäinen kierros meni rauhallisesti. Kartan vaihdon jälkeen lähdettiin iskemään, ja siinä porukkaa alkoi tippumaan putoamaan kyydistä. Loppuradasta saatiin edellä mennyt letka kiinni ja lopussa ratkottiin sitten sijoja. Lopussa tuli perinteinen ongelma: jalat eivät toimineet, kun niitä käskytti laskemaan ja tuli kaatuminen.”

Maria Hoskari, takaa-ajon 7:s:

”Ihan hyvä kisa. Mitään isompia virheitä tullut, mutta oli väsynyttä menoa varsinkin lopun ylämäessä.”

Sari Vääränen, takaa-ajon 8:s:

”Loppuradalle tuli harmittava virhe. Ei siinä mennyt kuin yksi sija, mutta olisi ollut mukava lopettaa puhtaaseen suoritukseen. Olen tyytyväinen viikonlopun tuloksiin, vaikka kunto vähän lopahtikin takaa-ajossa.

Haluan nostaa hattua Suomen huoltotiimille, joka teki erinomaista työtä tänään. En kuullut yhdenkään sanovan, että suksissa olisi ollut ongelmia. Päinvastoin, kaikki kehuivat huippusuksia. Olemme askeleen edellä tässä asiassa muihin maihin verrattuna.”

Tulokset hiihtosuunnistuksen maailmancupin takaa-ajokilpailu, Beitostölen, Norja 12.2.2023

Miehet 11,3 km

1) Jörgen Baklid NOR 1:00:04, 2) Aapo Viippola FIN 1:00:06, 3) Eevert Toivonen FIN 1:00:12, 4) Niklas Ekström FIN 1:01:18, 5) Isak Lundholm SWE 1:01:50, 6) Wille Laitamäki FIN 1:01:52, 14) Misa Tuomala FIN 1:02:51

Naiset 9,3 km

1) Tove Alexandersson SWE 57:22, 2) Linda Lindkvist SWE 57:40, 3) Frida Sandberg SWE 58:36, 4) Lisa Larsen SWE 59:01, 5) Anna Ulvensöen NOR 59:04, 7) Maria Hoskari FIN 1:01:34, 8) Sari Vääränen FIN 1:02:12, 12) Nina Kärnä FIN 1:03:27, 24) Amanda Yli-Futka FIN 1:05:59, 26) Heta Virtanen FIN 1:06:36, 28) Satu Tuomisto FIN 1:07:34

Hiihtosuunnistuksen maailmancupin 2023 loppupisteet

Miehet

1) Jörgen Baklid NOR 630 pistettä, 2) Aapo Viippola FIN 545, 3) Niklas Ekström FIN 440, 4) Jonathan Ståhl SWE 346, 5) Eevert Toivonen FIN 335, 12) Misa Tuomala FIN 209, 15) Wille Laitamäki FIN 186, 26) Miska Tervala FIN 113, 34) Tuomas Outinen FIN 86

Naiset

1) Daisy Kudre Schnyder EST 600 pistettä, 2) Linda Lindkvist SWE 480, 3) Lisa Larsen SWE 380, 4) Frida Sandberg SWE 379, 5) Anna Ulvensöen 354, 7) Maria Hoskari FIN 272, 16) Heta Virtanen FIN 157, 19) Satu Tuomisto FIN 153, 20) Nina Kärnä FIN 152, 31) Sari Vääränen FIN 31, 36) Lotte-Line Ekström FIN 59, 45) Amanda Yli-Futka FIN 35, 46) Anni Salmela FIN 29, 47) Oili Holopainen FIN 28

 

Viralliset tulokset
Maailmancupin loppupisteet
IOF Live
Maailmancupin finaalin tapahtumasivut