Aapo Viippola EM-hopealla hiihtosuunnistuksen keskimatkalla Latviassa

Artikkelikuvassa miesten mitalistit. Kuvaaja: Mika Ilomäki

Hiihtosuunnistuksen EM-kilpailut Latvian Madonassa jatkuivat keskiviikkona keskimatkan kilpailulla. Olosuhteet olivat jälleen mainiot, mutta kilpailun aikana satoi jonkin verran uutta lunta vaikeuttamaan urheilijoiden suksivalintoja.

Suomen joukkue jatkoi kisoja mukavassa mitaliputkessa, kun miehet ottivat kaksi mitalia ja nuoret 17-vuotiaat kolme.

Aapo Viippola – Kuvaaja: Donatas Lazauskas

Miesten kilpailussa suomalaiset olivat heti alusta alkaen tiiviisti mukana kärkikamppailussa. Alun jälkeen Ruotsin Linus Rapp erottautui kuitenkin selvään voittoon, mutta himmeämmistä mitaleista käytiin suomalaisten kesken kova kilpailu. Lopulta pienet epäröinnit risteyksissä ja lopun erilaiset reitinvalinnat ratkaisivat miesten järjestyksen. Tammikuun alussa uransa ensimmäisen maailmancupin osakilpailun voittanut Aapo Viippola teki jälleen varman vauhdikasta suunnistusta ja otti Latviassa keskimatkan EM-hopeaa. Niklas Ekström pokkasi näissä kisoissa jo toisen pronssimitalinsa ja Eevert Toivonen onnistui neljänneksi 51 sekunnin erolla voittajaan.

– Lähdin tänään rauhallisemmin liikkeelle, ja etenin keskittyneesti rastiväli kerrallaan. Puolen välin jälkeen aloin lisäämään vauhtia, ja siinä tuli yksi pieni virhe ja hieman huonompi reitinvalinta. Muutoin se oli kuitenkin sujuvan varmaa suunnistamista ja oikein hyvä veto, vaikka yksi mies parempi olikin, kertoi hopeamies Aapo Viippola.

Niklas Ekström – Kuvaaja: Donatas Lazauskas

Pronssimitalisti Niklas Ekström teki jälleen huippusuorituksen.

– Puoleen väliin asti oli aika haastavaa suunnistusta, ja se pätkä onnistui tosi hyvin. Loppuradalla tuli kuitenkin yksi pieni virhe ja pari heikompaa reitinvalintaa, mutta kokonaisuudessaan se oli taas huippusuoritus, iloitsi pronssimitalisti Niklas Ekström.

Naisten mestariksi hiihtosuunnisti Viron Daisy Kudre Schnyder vakuuttavalla minuutin erolla Ruotsin Frida Sandbergiin. Pronssia otti Norjan Anna Ulvensoen. Hyvän EM-kisavireen löytänyt Maria Hoskari nousi jälleen podium-paikalle ja otti keskimatkalla viidennen sijan reilun kahden minuutin erolla voittajaan. Hoskari oli kilpailussa pitkään mitalivauhdissa, mutta harmittava virhe rastilla 14 toi suoritukseen aikatappiota.

Maria Hoskari – Kuvaaja: Donatas Lazauskas

– Sekosin siinä rastin lähellä isoissa baanoissa, ja tein siinä lähes minuutin virheen. Siihen se kisa tavallaan kolahti. Alku ja loppu radasta meni kuitenkin hyvin, ja tämä ketteryyttäkin vaatinut rata sopi minulle erityisesti. Tyytyväinen voin kuitenkin olla tähän viidenteen sijaan, mutta loppuviikon kisoihin pitää ottaa tavoitteeksi tehdä vielä puhtaammat suoritukset, kertoi Maria Hoskari.

Seuraavina suomalaisista onnistuivat Nina Kärnä 13. ja Satu Tuomisto 14.

Tulokset – hiihtosuunnistuksen EM-keskimatka 1.2.2023, Madona, Latvia

Naiset: 1) Daisy Kudre Schnyder EST 32.41, 2) Frida Sandberg SWE 33.41, 3) Anna Ulvensoen NOR 34.17, 4) Lisa Larsen SWE 34.44, 5) Maria Hoskari FIN 34.56, 6) Eveliina Wickbom SWE 34.57, 13) Nina Kärnä FIN 37.23, 14) Satu Tuomisto FIN 37.33, 18) Heta Virtanen FIN 38.26

Miehet: 1) Linus Rapp SWE 35.48, 2) Aapo Viippola FIN 36.25, 3) Niklas Ekström FIN 36.27, 4) Eevert Toivonen FIN 36.39, 5) Jorgen Baklid NOR 36.40, 6) Nicola Mueller SUI 36.54, … 21) Misa Tuomala FIN 38.30, 23) Miska Tervala FIN 39.12, 24) Wille Laitamäki FIN 39.28, 31) Tuomas Outinen FIN 40.43

Nuorille kolme EM-mitalia

Nuorten 20-vuotiaiden hiihtosuunnistuksen MM-keskimatkalla miesten kilpailu eteni kärjessä hyvin tiiviinä. Voittajaksi nousi Norjan Teodor Mo Hjelseth, hopealle Ruotsin Isak Lundholm ja kolmanneksi Tim Lundberg. Suomen Pyry Riissanen onnistui parantamaan sprintistä yhden sijoituksen, ja Riissanen oli keskimatkalla neljäs 36 sekuntia voittajalle jääden.

– Rata oli tänään hyvä, ja siinä sai eilistä enemmän suunnistaa. Hiihto ei vieläkään oikein kulkenut, ja perus-pakkaskelin suksi ei tässä lumisateessa toiminut. Lopun luistelubaanalla jäin aika rajusti kärkivauhdeista, mutta yritetään jatkaa nousujohteisilla paremmilla sijoituksilla loppuviikkoon, mietiskeli Pyry Riissanen.

Riissasen jälkeen seuraavina suomalaisista onnistui Roope Lemberg ollen kilpailun 11.

Nuorten naisten kilpailussa Sveitsin Alina Niggli otti ylivoimaisen voiton yli minuutin erolla hopeamitalistiin Ruotsin Elsa Brantiin. Pronssia otti Norjan Ingeborg Roll Mosland.

Nuorista suomalaisnaisista parhaiten onnistui Vilma Pesu, joka oli kilpailun kahdeksas 1.54 erolla voittajaan.

– Alussa oli aika möykkyistä urastoa, ja siinä piti mennä varovaisemmin, ettei riko kalustoa. Reitinvalintoja en ole ehtinyt vielä tarkemmin analysoida, mutta suunnistuksellisesti se oli ok-suoritus, vaikka muutamassa kohdassa oli pieniä hämmennyksen kohtia. Tästä on hyvä petrata seuraaviin startteihin, kertoi Vilma Pesu.

Pesun jälkeen kymppijoukkoon nousivat myös yhdeksänneksi Lotte-Line Ekström ja kymmenenneksi Venla Viippola.

17-vuotiaiden suomalaismitalistit. Johanna Naskali kultaa, Sanni Hoskari hopeaa ja Eemil Koskinen pronssia.
Kuvaaja: Venla Viippola

Nuorten 17-vuotiaiden hiihtosuunnistuksen EM-keskimatkalla suomalaiset jatkoivat upeasti mitaliputkessa. Nuorten 17-vuotiaiden tyttöjen sarjan Suomi otti kaksoisvoiton, kun Johanna Naskali hiihti mestariksi ja Sanni Hoskari hopealle. Molemmat suomalaistytöt onnistuivat erinomaisesti suorituksissaan, kun moni kilpakumppani sortui tiheimmissä urastoissa pieniin virheisiin. Johanna Naskalille keskimatkan kulta oli jo näiden kisojen toinen mitali.

– Rata oli mukavan haastava, eikä ollut niin hiihtopainotteinen kuin eilen. Jonkun reitinvalinnan olisi voinut tehdä toisin, mutta muuten hyvin ja sukset toimivat. Mestaruuteen olen tosi tyytyväinen ja loppuviikkoon on hyvä lähteä hakemaan samanlaista virettä, iloitsi Johanna Naskali.

Hopeamitalisti Sanni Hoskarin kisa sujui Naskalin tapaan hyvin, ja lopulta maalissa eroa oli vain viisi sekuntia.

– Rata tarjosi tänään eilistä enemmän tarkkaa suunnistusta ja sen ehdoilla piti edetä. Muutama huonompi reitinvalinta minulla tuli, mutta muuten se oli virheetön suoritus. Kulku oli hyvä ja suksetkin luistivat tosi hyvin, iloitsi hopeamitalisti Sanni Hoskari.

Nuorten 17-vuotiaiden poikien EM-keskimatkalla Eemil Koskinen hiihtosuunnisti kisojen toisen pronssimitalinsa. Kärkikolmikko pysyi muuttumattomana eiliseen sprinttikilpailuun verrattuna, ja Koskisen ero keskimatkalla voittaneeseen Latvian Ritvars Lepeskinsiin oli 44 sekuntia.

– Hiihto kulki tänään paremmin kuin eilen. Odotin kisasta vieläkin vaikeampaa keskimatkan kisaa mitä tämä oli. Lopussa taisin tehdä jonkun huonomman reitinvalinnan, mutta muutoin se meni hyvin. Tästä lähdetään sitten hakemaan huomisen välipäivän kautta vielä lisää vauhtia loppuviikkoon, niin hyvä tulee, suunnitteli pronssimitalisti Eemil Koskinen.

Palkintosijoille nousi komeasti myös viidenneksi sijoittunut Joona Hirvilahti 35 sekuntia Koskista perässä.

Tulokset – hiihtosuunnistuksen nuorten MM-keskimatka 1.2.2023, Madona, Latvia

Naiset 20v: 1) Alina Niggli SUI 24.48, 2) Elsa Brandt SWE 26.06, 3) Ingeborg Roll Mosland NOR 26.11, 4) Kristin Melby Jacobsen, 5) Ella Turesson SWE 26.15, 6) Birgit Dorthea Madslien NOR 26.27, … 8) Vilma Pesu FIN 26.42, 9) Lotte-Line Ekström FIN 27.23, 10) Venla Viippola FIN 27.24, 14) Anni Salmela FIN 27.52, 15) Amanda Yli-Futka FIN 28.06, 22) Oili Holopainen FIN 29.29

Miehet 20v: 1) Teodor Mo Hjelseth NOR 23.41, 2) Isak Lundholm SWE 23.53, 3) Tim Lundberg SWE 24.02, 4) Pyry Riissanen FIN 24.17, 11) Roope Lemberg FIN 25.10, 18) Karri Stevander FIN 26.12, 20) Onni Vepsäläinen FIN 26.32, 32) Miika Muotka FIN 34.24, 33) Rauli Aho FIN 37.40

Tulokset – hiihtosuunnistuksen nuorten EM-keskimatka 1.2.2023, Madona, Latvia

Tytöt 17v: 1) Johanna Naskali FIN 22.32, 2) Sanni Hoskari FIN 22.37, 3) Anett Liisa Parts EST 22.45, 4) Maja Lundholm SWE 22.48, 5) Nesa Schiller SUI 23.53, 6) Margarita Dienyte LTU 24.43, 6) Darbora Chrastova CZE 24.43, … 18) Katri Kuokka FIN 30.47

Pojat 17v: 1) Ritvars Lepeskins LAT 20.19, 2) Lavio Mueller SUI 20.47, 3) Eemil Koskinen FIN 21.03, 4) Lukass Silins LAT 21.28, 5) Joona Hirvilahti FIN 21.48, 6) David Elleder CZE 22.24, … 17) Niklas Hirvilahti FIN 27.14, 27) Eero Sorsa FIN 37.31

Hiihtosuunnistuksen EM-kilpailut jatkuvat välipäivän jälkeen perjantaina yhteislähdöillä.