Pekka Varis Suunnistuksen taustavoima -palkinnon saajaksi Urheilugaalassa

Urheilugaalassa 12.1.2023 palkittiin kaikista urheilulajeista lajiliiton valitsema henkilö Urheilun taustavoima-palkinnolla. Taustavoima on lajin pitkäaikainen toimija, jonka panos on ollut poikkeuksellisen merkittävä lajissaan ja on suurella lajisydämellään ollut mukana lajin kehittämisessä.

Suunnistuksen taustavoimaksi palkittiin GPS-seurannan kehittäjä ja uranuurtaja Pekka Varis.

Pekka Varis Latvian MM-kisoissa 2018. Kuvaaja: Touho Häkkinen

Hiihtosuunnistuksen takavuosien MM-mitalisti Pekka Varis on kehittänyt satelliittipaikannukseen perustuvaa suunnistuksen GPS-seurantaa, joka on osaltaan mullistanut suunnistuksen tv-tuotannot.

Variksen GPS-seurannassa urheilijoiden sijaintipallukoita on voitu seurata vuodesta 2006 kotimaisissa Huippuliigan lähetyksissä, vuodesta 2007 Jukolan viestissä ja vuodesta 2010 alkaen MM-kilpailuissa.

Variksen rooli on ollut mittava, kun suunnistuksesta on tullut parhaimmillaan jopa vangitsevaa tv-draamaa. Suunnistuksen tunnettuuden ja kiinnostavuuden kasvu oman lajiyhteisön ulkopuolelle viimeisen 15 vuoden aikana on osaltaan Variksen ansiota.

Lämpimät onnittelut tunnustuksesta Pekalle!

GPS-seurantaa Vuokatin MM-kisoissa 2013.