Miehille hopeaa ja naisille pronssia nuorten MM-kilpailujen viestistä

Artikkelikuva: Susana Luzir/JWOC2022

Suomalaissuunnistajien mitaliputki jatkui nuorten MM-kilpailuissa Portugalissa, kun lauantaina kilpailtiin viestit. Suomen miesten kolmikko Aaro Ojala, Akseli Virtanen ja Touko Seppä suunnisti hopealle ja naisten joukkue Elsa Ankelo, Salla Isoherranen ja Eeva-Liina Ojanaho otti pronssia. Molemmat viestit voitti Ruotsi.

Miesten viestissä Ojala ja Virtanen petasivat kahdella ensimmäisellä hyvät asetelmat Touko Sepälle. Seppä pääsi mukaan mitalitaistoon kaksi ja puoli minuuttia kärjen takana. Toisella osuudella muilta karannut Ruotsi piti etumatkansa ja juhli kultaa.

Suomi, Sveitsi ja Norja kamppailivat himmeämmistä mitaleista. Lopussa Sveitsi väsyi muiden kyydistä ja Norjan ankkuri luki väärää rastiväliä tehden virheen. Loppukirissä Suomen edellä maaliin ehti Ruotsin kakkosjoukkue, mutta nuorten MM-kisojen virallisiin tuloksiin lasketaan vain kunkin maan parhaan joukkueen tulos. Näin suomalaiset saivat kaulaansa hopeamitalit.

– Sovittiin eilen poikien kanssa, että keskitytään etenemään vain puhtaasti rastiväli kerrallaan. Siinä onnistuttiin. Tämä on hieno onnistuminen, sillä Suomen poikien viestimitalit eivät ole olleet kovin yleisiä viime vuosina. Viestit ovat itsellenikin erittäin tärkeitä. Nämä sytyttävät, sillä tulokset ovat tärkeitä itseni lisäksi myös kahdelle muulle kaverille, Seppä kertoi.

Ojala ja Virtanen myös tyytyväisiä hopeaan

Mitali maistui myös Kouvolan Suunnistajia edustaville Ojalalle ja Virtaselle.

– On hieno onnistua ja saavuttaa niitä tavoitteita, joita olemme itse asettaneet. Lähdettiin tänään ottamaan se, mikä oli tarjolla ja onnistuminen merkitsee paljon. Lähdimme voittamaan viestiä, mutta kyllä tämä oli voitettu hopea. Erityisen hienoa on onnistua ystävien kanssa. Akseli on seurakaveri ja Toukon kanssa on muuten leireilty ja kilpailtu paljon, Ojala hehkutti.

– Hieno päivä. Eihän tätä parempaa fiilistä voi saada. Tämä oli huikea veto koko tiimiltä sekä miehissä että naisissa kakkosjoukkueita myöten. Päivä osoitti, että on tehty paljon töitä ja että se myös näkyy tuloksissa. Itselleni oli tärkeä huomata, että pystyn haastamaan maailman kärkeä. Tärkeä onnistuminen, joka antaa uskoa tulevaan ja osoittaa, että olen tehnyt oikeita asioita, Virtanen puolestaan sanoi.

Aarni Ronkainen sairastui kilpailujen alla eikä voinut osallistua perjantain keskimatkalle eikä lauantain viestiin. Näin Suomen kakkosjoukkue jäi viestissä miesten osalta vajaaksi. Suomen kakkosjoukkue Santeri Kirjavainen ja Rauli Aho liikkuivat kaksi ensimmäistä osuutta jopa mitalivauhdissa vaihtaen toisen osuuden jälkeen kolmantena. Joukkueen kolmanneksi mieheksi Ronkaisen korvaajaksi oli saatu Latvian Matiss Timermanis, joka toi joukkueen maaliin sijalla 15.

Ankelo kiersi hitaamat hajonnat, Isoherranen vältti suuret virheet

Naisten viestissä Elsa Ankelo aloitti Suomen viestin varmasti välttäen isot virheet. Hän vaihtoi sijalla 13 reilut kaksi minuuttia kärjestä.

– Vaikutti vähän siltä, että minulla oli hitaampi hajonta. Tuntui, että vaikka poimii omat rastit sujuvasti niin aukeilla alueilla ja tiellä oli joukkueita silti edellä. Mutta ehkä viestin kannalta oli hyvä, että hitaat hajonnat tuli käytyä alkuosuuksilla, Ankelo kertoi osuudestaan.

Salla Isoherranen teki toisella osuudella tasaista työtä. Sijoitus nousi yhdeksänneksi, mutta kärjessä yhdessä edenneet joukkueet saivat revittyä eron viiteen minuuttiin.

– Ympärillä oli muutamia joukkueita, mutta aika lailla sai tehdä omaa työtä. Alkulenkin puolivälissä juutuin pusikkoon ja menetin aikaa. Loppulenkillä suunnistus oli myös vähän epävarmaa ja siinä tuli eroa kärkeen, Isoherranen sanoi.

Ojanaho luuli hävinneensä mitalin lopussa

Suomi lähti ankkuriosuudelle viiden minuutin takamatkalta, mutta hurjassa kunnossa oleva Eeva-Liina Ojanaho onnistui parantamaan sijoitusta pykälä pykälältä. Kilpailuareenan läpijuoksussa puolitoista kilometriä ennen maalia Ojanaho oli nostanut Suomen jo neljänneksi.

Läpijuoksussa edellä mennyt Tsekin joukkue teki ison virheen ja viimeisellä kilometrillä Ojanaho taisteli hopeamitalista Unkarin Rita Maramarosia vastaan. Unkarilainen oli mäkivoittoisella loppuosuudella kovempi juoksija.

– Olin aloittanut todella kovaa ja lopussa olin niin väsynyt, etten pysynyt unkarilaisen mukana. Luulin siinä vaiheessa hävinneeni mitalin, mutta yllätys olikin aika suuri, kun loppusuoralla kerrottiin, että olemme pronssilla. Heti kisan jälkeen olikin aika epäuskoinen olo, mutta ihanalta tuntuu saavuttaa tämä tyttöjen kanssa, Ojanaho iloitsi.

Ylivoimaisen Ruotsin voittomarginaali naisten viestissä oli yli neljä minuuttia.
Suomen naisten kokonaispanos oli vahva, sillä kakkosjoukkue Silva Kemppi, Sabina Aumo ja Elli Punto kulki pitkän matkaa ykkösjoukkueen edellä taistellen jopa mitalista. Kakkosjoukkue oli lopulta kisan neljäs, mutta virallisiin tuloksiin lasketaan mukaan vain kunkin maan paras joukkue.

Nuorten MM-kilpailut päättyvät sunnuntaina pitkän matkan kilpailuun.

Tulokset suunnistuksen nuorten MM-kilpailujen viesti 5.11.2022 Aguiar da Beira, Portugali

Naiset 3 x 4,1 km
1) Ruotsi (Hilda Holmqvist Johansson, Elsa Sonesson, Hanna Lundberg) 1:26:06, 2) Unkari (Boglarka Czako, Viktoria Mag, Rita Maramarosi) 1:30:13, 3) Suomi (Elsa Ankelo, Salla Isoherranen, Eeva-Liina Ojanaho) 1:30:57, 4) Suomi 2 (Silva Kemppi, Sabina Aumo, Elli Punto) 1:31:53
Suomen kakkosjoukkue on virallisten tulosten ulkopuolella. Vain joka maan paras joukkue lasketaan tuloksiin.

Miehet 3 x 5,0 km
1) Ruotsi (Jesper Johansson, Edvin Nilsson, Noel Braun) 1:29:19, 2) Suomi (Aaro Ojala, Akseli Virtanen, Touko Seppä) 1:30:15, 3) Norja (Mikkel Holt, Marin Vehus Skjerve, Kornelius Kriszat Lövfald) 1:30:46
Ruotsin kakkosjoukkue oli kilpailun toinen, mutta virallisiin tuloksiin lasketaan vain joka maan paras joukkue

Kisasivut
Kuvia
Tulokset