Suomelle kaksi mitalia nuorten MM-kisojen maastomatkojen avauspäivänä

Suomi sai kaksi mitalia suunnistuksen nuorten MM-kilpailujen maastomatkojen avauspäivänä Portugalin Aguiar Da Beirassa perjantaina. Eeva-Liina Ojanaho ja Touko Seppä ottivat molemmat pronssimitalit keskimatkalta.

Miesten kilpailu oli erittäin tiukka. Maailmanmestariksi suunnisti Unkarin Zoltan Bujdoso. Ruotsin Edvin Nilsson otti hopeaa 19 sekuntia voittajan takana. Turun Suunnistajia edustava Seppä jäi voittajalle 22 sekuntia. Mitalin kannalta sekunnit olivat kuitenkin Sepän puolella, sillä neljänneksi sijoittunut Norjan Kornelius Kriszat Lövfald jäi suomalaiselle vain neljä sekuntia ja kilpailun kärkiviisikko mahtui 27 sekunnin sisään.

Seppä oli kilpailun jälkeen hyvissä tunnelmissa, sillä edelliset viikot eivät ole sujuneet täysin suunnitelmien mukaan. Syksyyn on mahtunut sairasteluja ja kolme viikkoa sitten aloitettu asepalvelus Urheilukoulussa on muuttanut arkielämää.

– Jalka ei ollut paras mahdollinen, mutta onnistuminen ei aina vaadi kevyttä jalkaa. Herkkyyttä ei ole ihan samalla tavalla kuin aiemmin tällä kaudella, mutta tämä päivä osoitti, että kunto on tallella. Kisa sopi aika hyvin itselleni, kun maasto oli hyväkulkuista, mutta mäkistä. Mäkikuntoa näyttää onneksi löytyvän, Seppä kertoi.

Pronssimies ei jäänyt jossittelemaan maailmanmestaruudesta puuttuneita 22 sekuntia.

– Ainahan suorituksesta saisi pois sekunteja sieltä tai täältä, mutta kyllä oma taso oli tuossa. Seurakaverin puolesta pitää olla onnellinen. Sunnuntaina pitää yrittää olla jälleen seuran paras mies, Seppä viittasi nuorten maailmanmestariksi suunnistaneeseen ja niin ikään Turun Suunnistajia edustavaan Bujdosoon.

Ojanaho sai jännittää omaa mitalia pitkään

Naisten nuorten maailmanmestariksi suunnisti täysin ylivoimaisesti Ruotsin Hanna Lundberg, joka on saavuttanut menestystä kansainvälisissä kilpailuissa jo aikuistenkin puolella. Ruotsi otti kaksoisvoiton, kun Elsa Sonesson suunnisti hopealle lähes kolme minuuttia Lundbergin takana.

Ojanahon pronssi irtosi kolme minuuttia ja 10 sekuntia Lundbergin takana.

– Uskomatonta, että oma suoritus riitti näin korkealle. Oli kyllä jännittävä seurata kisaa ja katsoa, ketkä tulevat ohi, väliaikalähtökilpailun alkupuolella matkaan päässyt, ja maalialueella muiden tuloksia odottanut Ojanaho kertoi päivästään.

– Oma kilpailu käynnistyi erinomaisesti. Suunnistus oli nopeaa ja sujuvaa. Itse asiassa odotin hieman vaikeampaa rataa, Ounasvaaran Hiihtoseuraa edustava Ojanaho kertasi alkuaan.

Reilu kilometri ennen maalia hän teki yhden virheen, joka maksoi minuutin verran.

–Huomasin kartasta, että nyt tulee erilaista maastoa ja yritin olla tarkkana. Olin vielä kiinni kartalla hyvin lähellä rastia, mutta sitten käänsin väärään suuntaan ja tein samaistusvirheen. Onneksi sain itseni nopeasti takaisin kartalle. Loppumatkasta tsemppasin itseäni, ettei tätä kisaa ole vielä hävitty, pronssimitalisti kertasi kilpailun loppupuolta.

Suomen naiset menestyivät keskimatkalla laajalla rintamalla, sillä Salla Isoherranen oli viides ja Elsa Ankelo kahdeksas.

Nuorten MM-kilpailujen alkuperäinen ajankohta oli heinäkuussa, mutta Portugalin viranomaiset kielsivät maastossa liikkumisen ja tuolloin kilpailussa järjestettiin vain sprinttimatkat. Maastomatkat siirrettiin marraskuulle. Kilpailut jatkuvat lauantaina viesteillä ja päättyvät sunnuntaina pitkän matkan kilpailuun.

Tulokset suunnistuksen nuorten MM-kilpailujen keskimatka 4.11.2022, Aguiar da Beira, Portugali

Naiset 3,5 km
1) Hanna Lundberg SWE 23:18, 2) Elsa Sonesson SWE 26:08, 3) Eeva-Liina Ojanaho FIN 26:28, 4) Rita Maramarosi HUN 27:07, 5) Salla Isoherranen FIN 27:12, 8) Elsa Ankelo FIN 27:40, 22) Elli Punto FIN 29:32, 23) Sabina Aumo FIN 29:40, 63) Silva Kemppi FIN 35:20

Miehet 4,0 km
1) Zoltan Budjoso HUN 24:20, 2) Edvin Nilsson SWE 24:39, 3) Touko Seppä FIN 24:42, 4) Kornelius Kriszat Lövfald NOR 24:46, 5) Jakub Chaloupsky CZE 24:47, 20) Akseli Virtanen FIN 26:54, 37) Aaro Ojala FIN 27:59, 82) Santeri Kirjavainen FIN 32:19, 90) Rauli Aho FIN 34:08

Linkki livesivulle, jossa tulokset, GPS ja muuta
Suunnistusliiton seuranta-artikkeli
Kuvia